Att upptäcka cancer i ett tidigt skede är viktigt för patientens chanser att överleva sjukdomen. Under 2019 gav regeringen fem miljoner kronor till RCC Norr, för ett forskningsprojekt kring blodbiomarkörer, för tidig upptäckt av cancer. Nu har projektet kommit med en första delrapport.
Nyheter
För att möjliggöra fortsatt utveckling av kontaktsjuksköterskeverksamheten och få till en jämlik vård utförs nu en nationell enkätstudie bland landets kontaktsjuksköterskor.
Inom ramen för den nationella strategin för Life Science, samverkar Regionalt cancercentrum norr, Region Västerbotten och Umeå universitet i ett utvecklingsprojekt kring tidig upptäckt av cancer. Syftet med projektet "Predict", är att undersöka hur man på bästa sätt kan använda sparade biobanksprover, för att hitta biomarkörer ‒ ämnen i blodet som kan identifieras hos patienter med tidig cancer.
Inom ramen för den nya nationella strategin för Life Science, har RCC Norr, Umeå universitet och Region Västerbotten tilldelats fem miljoner kronor för att starta upp ett utvecklingsprojekt kring biomarkörer – ämnen i blodet som tidigare har identifierats hos patienter med olika cancerdiagnoser. Inom projektet vill man undersöka hur dessa markörer fungerar i en frisk befolkning eller vid misstanke om en viss cancerdiagnos.
SKL har tillsammans med en grupp företag och organisationer beviljats finansiering från Vinnova för att starta en gemensam innovationsmiljö. Med visionen att eliminera cancer som dödsorsak och omvandla cancer till en botbar eller kronisk sjukdom, ska innovationsmiljön bidra till att Sverige blir ledande på förebyggande arbete, upptäckt, diagnostik, behandling och organisation för patientcentrerad uppföljning.
I november arrangerade Umeå universitet och Regionalt cancercentrum norr tillsammans ett symposium kring prostatacancer, till forskarna Anders Berghs och Anders Widmarks ära. Men någon pensionering – det är det inte tal om.
Det finns endast små socioekonomiska skillnader inom svensk lungcancervård. De skillnader som finns har dessutom minskat över tid. För väntetider och patientens tumörstadium vid diagnos syns inga skillnader alls. Det visar en ny registerstudie. – Det finns inget som tyder på att lågutbildade kommer till vården senare med en mer avancerad cancer, säger gävleforskaren och överläkaren Linda Willén, huvudförfattare till studien.
Den 3–4 oktober hölls det nationella cancerforskningsmötet, Cancer Research Meeting, denna gång i Umeå. 240 cancerforskare samlades för att presentera nya upptäckter och framsteg inom cancerforskningen och Regionalt cancercentrum norr var en av konferensens arrangörer.
Det är inte bara EU som har toppmöte i Umeå denna vecka. Över 200 av landets främsta cancerforskare samlas också för Swedish Cancer Research Meeting, på Umeå Folkets Hus. Som första RCC är Regionalt cancercentrum norr en av medarrangörerna.