Vid ett jubileum i Stockholm, den 3 februari, uppmärksammades att den nationella cancerstrategin fyllt 10 år. Dagen hade kunglig närvaro av Kronprinsessan Victoria, som bland annat delade ut utmärkelsen Årets processledare i varje sjukvårdsregion. För norra regionens del var det Johan Styrke, som fick utmärkelsen – för ett processledarskap som utmärks av engagemang, klokskap och pedagogiskt sinne.
Nyheter
Årets kontaktsjuksköterska i norra sjukvårdsregionen heter Frida Idenfors, hud- och STD-kliniken, vid Norrlands universitetssjukhus. Kronprinsessan Victoria delade ut utmärkelsen, vid jubileumsdagen för den nationella cancerstrategin, som arrangerades i Stockholm den 3 februari.
Cancervårdens kontaktsjuksköterskor och processledare förverkligar nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag. Regionala cancercentrum i samverkan har i dag uppmärksammat dessa viktiga yrkesgrupper och överlämnat utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare till sex medarbetare inom respektive kategori.
”Kunskapsbanken” är ett nytt verktyg på cancercentrum.se som förbättrar tillgängligheten till nationella vårdprogram och standardiserade vårdförlopp i cancervården. Kunskapsbanken gör det enklare att snabbt hitta rätt kunskapsstöd och rekommendationer för respektive diagnos.
Kvinnor i Sverige som diagnostiseras med livmoderhalscancer har i en internationell jämförelse en bättre prognos och högre femårsöverlevnad. Skälen är att de generellt diagnostiseras i yngre ålder och i tidigare stadier än i andra länder. Även den mycket goda följsamheten till nationella och internationella riktlinjer har betydelse för prognosen.
Den 3 februari uppmärksammar RCC i samverkan och Socialdepartementet att nationella cancerstrategin fyllt 10 år. Jubileumsdagen äger rum på Karolinska Institutet i Stockholm men kommer också livesändas på webben.
Hela vårdprogrammet har reviderats efter behov, både faktamässigt och för att bättre anpassas till berörda målgrupper.
Wannes Van Assche har nyligen tillträtt som koordinator för ett projekt inom vilket han kommer att arbeta med att förbättra stödet till cancerdrabbade unga vuxna (16–30 år), i norra sjukvårdsregionen, utifrån deras behov. RCC Norr har fått en extern finansiering för den tvååriga projektanställningen, från Ung cancer och från Cancerforskningsfonden i Norrland.
Detta är ett helt nytt vårdprogram som under två års tid har arbetats fram av vårdprogramgruppen för hudlymfom.
Inom ramen för den nya nationella strategin för Life Science, har RCC Norr, Umeå universitet och Region Västerbotten tilldelats fem miljoner kronor för att starta upp ett utvecklingsprojekt kring biomarkörer – ämnen i blodet som tidigare har identifierats hos patienter med olika cancerdiagnoser. Inom projektet vill man undersöka hur dessa markörer fungerar i en frisk befolkning eller vid misstanke om en viss cancerdiagnos.