Fyra nationella vårdprogram och ett SVF går idag ut på remiss till regioner, profession och patientföreningar. Information om sista svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.
Nyheter
SKL har tillsammans med en grupp företag och organisationer beviljats finansiering från Vinnova för att starta en gemensam innovationsmiljö. Med visionen att eliminera cancer som dödsorsak och omvandla cancer till en botbar eller kronisk sjukdom, ska innovationsmiljön bidra till att Sverige blir ledande på förebyggande arbete, upptäckt, diagnostik, behandling och organisation för patientcentrerad uppföljning.
En mindre revidering av det nationella vårdprogrammet för myelom har i oktober fastställts av Regionala cancercentrum i samverkan.
Det nationella vårdprogrammet för epitelial äggstockscancer har genomgått en revidering, som godkänts av RCC i samverkan.
NT-rådet ger rekommendationer till landets regioner om användning av vissa nya läkemedel. Vill du få information om när det finns en ny rekommendation kan du prenumerera på NT-rådets nyhetsbrev.
På Odense universitetssjukhus i Danmark arbetar de aktivt med förbättringsarbete baserat på kvalitetsregisterdata. I en nyproducerad film berättar Kim Brixen, medicinsk direktör, och Anders Eggert Gravegaard, överläkare i plastikkirurgi, bland annat hur de har använt kvalitetsregistren för att korta tiden från remiss till behandling av patienter med malignt melanom.
Det finns endast små socioekonomiska skillnader inom svensk lungcancervård. De skillnader som finns har dessutom minskat över tid. För väntetider och patientens tumörstadium vid diagnos syns inga skillnader alls. Det visar en ny registerstudie. – Det finns inget som tyder på att lågutbildade kommer till vården senare med en mer avancerad cancer, säger gävleforskaren och överläkaren Linda Willén, huvudförfattare till studien.
I regeringens långsiktiga inriktning för det nationella arbetet med cancervården lyfts behovet av ökad uppföljning och stöd vid sena komplikationer efter barncancer. RCC Syd har nu rekryterat Anna Sällfors Holmqvist som regional patientprocessledare för långtidsuppföljning efter barncancer.
Patient- och Närståenderådet (PNR) vid RCC Syd har under 2019 fokuserat mycket av sitt arbete på den för cancerpatienterna så viktiga frågan om rehabilitering.
Vårdprogrammets kvalitets- och standardiseringsdokument för laboratorier som arbetar med gynekologiska cellprov har uppdaterats.
I en debattartikel lyfter Maria Hellbom, ordförande i RCC:s nationella arbetsgrupp för funktionella besvär vid cancer i bäckenet, vikten av att primärvård och sjukhus måste bli bättre på överlämning och att dela information om patienter. Även patienter behöver få veta vilka effekter deras behandling kan få. Artikeln publicerades i Dagens Medicin 27 september.
Ny registerstudie påvisar en förbättrad överlevnad för patienter med metastaserad prostatacancer. Under perioden för studien sågs dessutom ett minskat medelvärde för PSA vid diagnos.
Nu finns en uppdaterad version av det nationella vårdprogrammet för Hodgkins lymfom. Det fastställdes av RCC i Samverkan den 10 september 2019.
Revisionen innehåller faktaförändringar och information om centralisering vid perihilär gallgångscancer. Den aktuella revisionen innefattar inte förändringar som bedöms påverka organisation eller ekonomi.
Nu finns en reviderad version av det nationella vårdprogrammet för aggressiva B-cellslymfom (ABCL). Detta är den tredje uppdateringen av vårdprogrammet.
Cancervården ska fortsatt stärkas. Det slår regeringen fast i årets höstbudget och avsätter därför 500 miljoner kronor per år från och med 2020 till att utveckla vården, tillgängligheten och jämlikheten inom cancerområdet.
Tio nationella vårdprogram går idag ut på remissrunda. Sex av dessa är reviderade och går på remiss till profession och regioner samtidigt, enligt RCCs nya rutin för remissrundor.
Den senaste årsrapporten från Nationella prostatacancerregistret (NPCR) visar att prostatacancervården sakta men säkert blir bättre. – Tittar man enbart på andelen patienter som får vård i tid enligt SVF är siffrorna fortsatt dystra, men faktum är att medianen för antalet dagar mellan remiss och första besök sjunkit stadigt de senaste tio åren, säger Pär Stattin, registerhållare och ordförande i NPCR.
I regeringens långsiktiga inriktning för det nationella arbetet med cancervården lyfts behovet av ett starkare förebyggande arbete inom RCC. Nu har RCC Syd rekryterat Maria Bjerstam i syfte att driva utvecklingen inom cancerprevention.
Det nationella vårdprogrammet för kronisk lymfatisk leukemi (KLL) har genomgått en revidering, som godkändes av RCC i samverkan 26 augusti 2019.