Nyheter

Nyheter från RCC Syd
Samverkan
Nytt nationellt vårdprogram för akut lymfatisk leukemi

Det nationella vårdprogrammet för vuxna patienter med akut lymfatisk leukemi (ALL) är nu godkänt. Tidigare har nationella riktlinjer förelegat, och detta är det första nationella vårdprogram för ALL som skrivits i RCCs regim.

Samverkan
Förbättrad statistik om SVF

Hur många av alla som insjuknar i cancer har utretts enligt standardiserade vårdförlopp? Och hur många av de SVF-utredda patienterna har fått starta sin behandling inom angiven tidsram? Svaren finns nu lätt åtkomliga i RCCs nya SVF-statistik.

Samverkan
SVF-utredda patienter fortsatt nöjda

Patienter som utretts enligt standardiserat vårdförlopp för misstanke om cancer fortsätter i stort att vara positiva till sin upplevelse av vården. Det visar RCCs redovisning av samtliga patientenkäter som skickats till patienter som gått igenom en SVF-utredning under 2019.

Samverkan
Registerdata visar genomslag för immunterapi

Immunterapin har slagit igenom i landet. Det visar RCCs senaste rapport om läkemedelsanvändningen. Rapporten bygger på två års data och omfattar sammanlagt 7 229 registrerade läkemedelsbehandlingar under 2018-2019. En första grov beräkning av registrets täckningsgrad har kunnat göras.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för lungcancer

Det nationella vårdprogrammet för lungcancer har genomgått en revidering under 2020, och fastställdes av RCC i samverkan den 2 juni.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för hudlymfom

Det nationella vårdprogrammet för hudlymfom riktar sig till alla som utreder och behandlar hudlymfom och gäller för hudlymfom hos vuxna. Målsättning med vårdprogrammet är att ge en nationell rekommendation avseende diagnostik, behandling och uppföljning. Nu har vårdprogrammet uppdaterats.

Samverkan
Patientöversikter ger överblick och stöd i flera led

IT-stödet Patientöversikt har utvecklats av RCC för att skapa en överblick över patientens hela sjukdoms- och behandlingshistorik. Patientöversikten är ett komplement till patientjournalen som underlättar kommunikationen i mötet mellan patienten och vårdpersonal. Och den möjliggör automatiserad överföring av strukturerad vårdinformation till kvalitetsregistren.

Samverkan
Nationell nivåstrukturering inom cancervården har skett inom 10 diagnosområden

Inom ramen för den nationella cancerstrategin och genom överenskommelser mellan regeringen och Sveriges Kommuner och regioner har Regionala cancercentrum i samverkan haft uppdraget att arbeta med nationell nivåstrukturering av cancervården.

Syd
De tränar kontaktsjuksköterskor i empatiskt bemötande

En småbarnsmamma har fått besked om recidiv och undrar vad hon ska säga till sina barn. En medelålders man väntar på provresultat men det drar ut på tiden och han ringer ofta och är ömsom orolig och ömsom arg på ”undermålig vård”. I ett brytpunktssamtal blir den medföljande partnern så upprörd att hen tar över samtalet.

Syd
Ny processledare med fokus på forskning och utveckling inom bäckencancerrehabilitering

Louis Banka Johnson är RCC Syds nya regionala patientprocessledare (RPPL) för forskning och utveckling (FoU) inom bäckencancerrehabilitering.

Syd
Cancerrehabilitering inom primärvården

Sedan några månader tillbaka har RCC Syd rekryterat två regionala patientprocessledare, Louise Gamming och Anna Johnsson, som ska fokusera på arbetet med cancerrehabilitering inom primärvården.

Samverkan
Patienter med huvud- och halscancer ger vården högt betyg

I Sverige drabbas varje år cirka 1 600 personer av huvud-halscancer. Majoriteten av dem som drabbas är cirka 65 år och flertalet är män. För att ta reda på patienters upplevelser och tillfredsställelse med vården, gjordes en nationell undersökning. I en färsk PREM-rapport ges bemötande, information och omhändertagande höga betyg.

Samverkan
Insatser krävs för att minska antalet cancerfall relaterade till övervikt

Idag presenterades Cancerfondsrapporten 2020 med fokus på prevention, där kopplingen mellan övervikt och cancer är central. Varje år ser man ca 2000 cancerfall relaterade till övervikt och fetma i Sverige och utvecklingen är alarmerande. Vi rör oss för lite, äter för lite frukt, grönt och fullkorn. Faktum är att svenskarna äter minst hälsosamt i hela Norden. 17 procent av ungdomars totala energiintag kommer från sötade drycker, godis och glass.

Syd
Arbetet bakom Regimbiblioteket

2011 påbörjades arbetet med att ta fram ett nationellt bibliotek över vilka regimer som ska användas vid cancerbehandling. Arbetet beskrivs nu i en artikel i Acta Oncologica.

Samverkan
Webbutbildning ska öka kunskapen om cancer under graviditet

Cancer under graviditet är sällsynt. I Sverige handlar det om ungefär 120 kvinnor om året. För att samla kompetens och sprida kunskap om vård och behandling lanseras en ny webbaserad utbildning. Den vänder sig till vårdpersonal som träffar gravida patienter med cancer och bygger på patientens, närståendes och vårdpersonalens perspektiv.

Samverkan
Individuell patientöversikt ger patienten koll på vården

”Patientöversikten gör att man blixtsnabbt förstår både vad som är gjort och vad som är på gång.” Så beskriver Inge Nilsson från Göteborg patientöversikten som RCC utvecklat tillsammans med arbetsgrupper för åtta cancerdiagnoser. Nu kan det nya verktyget börja användas på kliniker runtom i Sverige.

Samverkan
Färre dör av lokalt avancerad prostatacancer

Varje år diagnostiseras i Sverige ungefär 1 000 män med lokalt avancerad prostatacancer – en cancerform med dålig prognos. Strålbehandling tillsammans med hormonbehandling har dock visat sig förlänga livet. En ny studie baserad på data i Nationella prostatacancerregistret visar nu att ökad radikalbehandling av dessa män minskar dödligheten efter fem år med 25 procent.

Samverkan
Remissrunda med förlängd svarstid

I dag går ett antal nationella vårdprogram ut på remiss till regioner, professioner och patientföreningar. Information om sista svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.

Syd
Nationella, virtuella multidisciplinära konferenser värdefulla men behöver utvecklas

Virtuella multidisciplinära konferenser (MDK) på nationell nivå gynnar inte bara patienterna utan även den samlade kompetensutvecklingen på landets regional och lokala sjukhus. Men det finns utmaningar som måste lösas för att de ska fungera optimalt. En studie som RCC Syd gjort synar nationella virtuella MDK och ger förslag på hur de kan förbättras.

Samverkan
Kodningspersonalens viktiga roll

Den 6-10 april 2020 uppmärksammas National Cancer Registrars Week (NCRW) för tjugofjärde gången, tema ”Cancer Registrars: 2020 Vision for the Future.” Syftet är att uppmärksamma kodningspersonalens viktiga roll gällande insamling av data till cancerregister. Information som bidrar till cancerforskning, prevention och olika screening- och behandlingsprogram.