Cancerkompisar.se är ett dygnet runt-öppet onlineforum där närstående får kontakt med varandra. Här erbjuds ett unikt närståendestöd i form av matchning med närstående som upplever eller har upplevt samma situation. RCC Syd har gjort en första utvärdering som visar att satsningen upplevs som ett viktigt stöd som finns tillgängligt närsomhelst på dygnet. Men närstående behöver också andra typer av support, som ökad kunskap och professionellt stöd.
Nyheter
I en enkätstudie, som besvarats av 244 läkare, sjuksköterskor och koordinatorer i södra sjukvårdsregionen, undersöker RCC Syd hur medverkande i multidisciplinära konferenser (MDK) upplever mötesformen som arbetsredskap. Linn Rosell, verksamhetsutvecklare RCC Syd och doktorand vid Lunds universitet berättar mer.
RCC Syds nuvarande patient- och närståenderåd avslutar sitt uppdrag efter sommaren och i samband med detta behöver vi ha en ordförande på plats, med start i början av oktober. Du som söker ska ha erfarenhet av samordning, kommunikation och att leda arbetsgrupper och kommer under hösten vara delaktig i bildandet av vårt nya patient och närståenderåd. Som ordförande driver du de frågor som rådet beslutar om och är sammankallande och fastställer dagordning för rådets möten.
Utvecklingen av nya cancerläkemedel går snabbt och alltfler helt nya, mycket kostsamma sorter ingår i behandlingen av flera olika diagnoser. Kunskapen om långtidseffekten är låg. För att göra en strukturerad uppföljning och förbättra kunskapsläget finns sedan årsskiftet ett kvalitetsregister tillgängligt som i dagsläget täcker elva nya cancerläkemedel – Cancerläkemedel på INCA.
Anhöriga till cancerpatienter bidrar med värdefullt känslomässigt och praktiskt stöd till andra anhöriga. Detta framgår av preliminära forskningsresultat som Regionalt Cancercentrum Syd (RCC Syd) presenterar i samarbete med anhörigstödet Cancerkompisar. Resultaten leder eventuellt till att anhöriga och deras behov blir mer synliga inom sjukvården.
Mer än dubbelt så många vuxna barncanceröverlevare som tidigare kommer att kunna följas upp vid Seneffektmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund från och med i höst.
Cancerregistret är ett hälsodataregister på Socialstyrelsen med syfte att kartlägga cancersjukdomars förekomst och förändringar över tid. Det utgör en viktig källa för statistik, för planering och möjliggör internationella jämförelser. Informationen i cancerregistret används också för forskning. Uppgifterna i registret kan användas för att svara på exempelvis hur utvecklingen ser ut när det gäller antal nya fall, om det finns demografiska skillnader och överlevnadssannolikheten i olika cancersjukdomar.
– Sarkom är ovanliga tumörsjukdomar som kan sitta var som helst i kroppen och drabba patienter i alla åldrar. Det finns dessutom många olika typer av sarkom. Diagnostiken är svår och behandlingen komplex. En patient kan komma in på morgonen, opereras och gå hem samma kväll med ett ärr på armen eller benet. För en annan patient kan samma tumörtyp innebära att hela armen eller benet behöver tas bort om den sitter illa till. Även tumörer som från början går att operera bort med begränsad påverkan på patientens funktionsnivå kan bli svårbehandlade om de opereras felaktigt initialt. En del sarkom bör inte heller opereras direkt utan patienten bör behandlas med cytostatika eller strålbehandling först. Det berättar Emelie Styring, med dr i ortopedi, ordförande i vårdprogramsgruppen för Skelett- och mjukdelssarkom i extremiteter och bålvägg samt i kvalitetsregistergruppen.
Årsrapport från nationellt kvalitetsregister för ALL diagnosåren 2007–2014 finns nu tillgänglig.
För Geir Tangen, distriktsläkare på privata Amadeusklinken i Halmstad, är SVF en avgörande förbättring inte minst för vårdcentralens arbete att strukturera i mängden av ospecifika symptom. Nya arbetssätt integreras i och förbättrar den dagliga verksamheten.