Under tioårsjubileet av den svenska cancerstrategin tilldelades Elisabeth Einarsson Åberg, kirurgmottagningen Växjö, priset för 2020 års kontaktsjuksköterska i södra sjukvårdsregionen. Priset delades ut den tredje februari i Stockholm av Kronprinsessan Victoria.
Nyheter
Cancervårdens kontaktsjuksköterskor och processledare förverkligar nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag. Regionala cancercentrum i samverkan har i dag uppmärksammat dessa viktiga yrkesgrupper och överlämnat utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare till sex medarbetare inom respektive kategori.
I mars startas ett pilotprojekt inom kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus med fokus på prehabilitering. Målsättningen är att kvinnor med stark misstanke om äggstockscancer inom några dagar ska träffa en tumörspecialist på mottagningen för undersökning, bedömning och information med tillhörande blodprover och röntgenundersökningar. Projektet kommer att löpa tills vidare men evalueras efter sex månader.
”Kunskapsbanken” är ett nytt verktyg på cancercentrum.se som förbättrar tillgängligheten till nationella vårdprogram och standardiserade vårdförlopp i cancervården. Kunskapsbanken gör det enklare att snabbt hitta rätt kunskapsstöd och rekommendationer för respektive diagnos.
Kvinnor i Sverige som diagnostiseras med livmoderhalscancer har i en internationell jämförelse en bättre prognos och högre femårsöverlevnad. Skälen är att de generellt diagnostiseras i yngre ålder och i tidigare stadier än i andra länder. Även den mycket goda följsamheten till nationella och internationella riktlinjer har betydelse för prognosen.
Den 3 februari uppmärksammar RCC i samverkan och Socialdepartementet att nationella cancerstrategin fyllt 10 år. Jubileumsdagen äger rum på Karolinska Institutet i Stockholm men kommer också livesändas på webben.
Hela vårdprogrammet har reviderats efter behov, både faktamässigt och för att bättre anpassas till berörda målgrupper.
Patient- och Närståenderådet (PNR) vid RCC Syd har i nuvarande tappning varit igång sedan november 2018. Rådet säkerställer att RCC Syd har ett tydligt patient- och närståendeperspektiv, samt driver diagnosövergripande frågor. 2019 var året då deras arbete tog fart på allvar. Didrik von Porat, ordförande i PNR Syd berättar:
Detta är ett helt nytt vårdprogram som under två års tid har arbetats fram av vårdprogramgruppen för hudlymfom.
Snabbare tillgång till nya behandlingsmetoder för cancerpatienter och högre kvalitet i cancervården. Det är målet när Skånes universitetssjukhus söker för att bli ett Comprehensive Cancer Centre tillsammans med Lunds universitet, Regionalt cancercentrum syd, Medicinsk service och palliativ vård inom primärvården.
Registrerad användning av cancerläkemedel som följs upp nationellt var under första halvåret 2019 ungefär den samma som halvåret innan. Det ackumulerade antalet rapporterade behandlingar är nu så pass högt att det börjar gå dra begränsade men viktiga slutsatser.
På luciadagen, den 13 december, driftsattes Inkontinensimplantatregistret (IIR) som är en del av Nationella prostatacancerregistret (NPCR). IIR innehåller uppgifter om operationer med implantat mot urininkontinens.
Sju standardiserade vårdförlopp (SVF) har uppdaterats under 2019 och är nu publicerade på webbplatsen för införande under 2020.
Regeringen har beslutat betala ut den andra delen av årets stimulansmedel till regionerna för arbetet med att korta väntetiderna i cancervården. Samtliga regioner får ta del av medlen som fördelas enligt befolkningsmängd.
Samtliga texter har reviderats i olika omfattning, både faktamässigt och för att bättre anpassas till berörda målgrupper, samt i syfte att ge så konkreta råd som möjligt till olika yrkesgrupper.
Carina Modéus, RCC Syds patientprocessledare för palliativ vård, är dubbelspecialist i onkologi och psykiatri. Sedan 2013 har Carina undervisat blivande specialister i palliativ medicin i kommunikation under den nordiska kursen i palliativ medicin. Vid Palliativt utvecklingscentrum i Lund leder Carina även kursen De nödvändiga samtalen. Carina arbetar även vid Palliativt centrum för samskapad vård i Kronoberg, där man arbetar med ett nytt arbetssätt som syftar till att öka patienters och närståendes möjlighet att tala om önskemål och prioriteringar så tidigt som möjligt i den palliativa vårdprocessen. Detta sker genom ett strukturerat arbetssätt kallat Kronobergsmodellen, där specialistläkare vid sjukhusen i Ljungby och Växjö fått samtalsutbildning i samtal vid allvarlig sjukdom. Här berättar hon om vikten av en god dialog, samt vilka svårigheter och hinder som kan finnas för att uppnå den.
Den 1 december 2019 tillträdde Maria Rejmyr Davis tjänsten som verksamhetschef för Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd).
Svenska lungcancerpriset är ett årligt pris som ges ut av Lungcancerföreningen och går till en person som genomfört värdefulla insatser inom lungcancerområdet. I år gick priset till RCC Syds regionala patientprocessledare Maria Planck.
Den regionala tillämpningen berör avvikelser och förslag på utveckling för att leva upp till rekommendationerna i Kap 7.8 Lymfödem i det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering och har utarbetats av en regional arbetsgrupp.
Sveriges sex barncancercentrum har med stöd av RCC gjort en analys av hur barncancervården kan utvecklas. Det har resulterat i en rapport med en rad konkreta förslag som lämnats till Socialdepartementet.