Införandet av läkemedlet abirateron i den svenska prostatacancervården gick långsamt och verksamheternas följsamhet till begränsningarna i användningen var låg. Det visar en ny studie som bygger på en kombination av färska data från tre register som regelbundet sammanförs i Statistikspåret på Socialstyrelsen.
Nyheter
Varje år diagnostiseras i Sverige ungefär 1 000 män med lokalt avancerad prostatacancer – en cancerform med dålig prognos. Strålbehandling tillsammans med hormonbehandling har dock visat sig förlänga livet. En ny studie baserad på data i Nationella prostatacancerregistret visar nu att ökad radikalbehandling av dessa män minskar dödligheten efter fem år med 25 procent.
Det nationella vårdprogrammet för prostatacancer har uppdaterats med bland annat en helt ny modell för diagnostik, som ska minska överdiagnostik och överbehandling av kliniskt betydelselös prostatacancer. Modellen innebär att män med höga PSA-värden först utreds med magnetkamera.
På luciadagen, den 13 december, driftsattes Inkontinensimplantatregistret (IIR) som är en del av Nationella prostatacancerregistret (NPCR). IIR innehåller uppgifter om operationer med implantat mot urininkontinens.
I november arrangerade Umeå universitet och Regionalt cancercentrum norr tillsammans ett symposium kring prostatacancer, till forskarna Anders Berghs och Anders Widmarks ära. Men någon pensionering – det är det inte tal om.
Ny registerstudie påvisar en förbättrad överlevnad för patienter med metastaserad prostatacancer. Under perioden för studien sågs dessutom ett minskat medelvärde för PSA vid diagnos.
Den senaste årsrapporten från Nationella prostatacancerregistret (NPCR) visar att prostatacancervården sakta men säkert blir bättre. – Tittar man enbart på andelen patienter som får vård i tid enligt SVF är siffrorna fortsatt dystra, men faktum är att medianen för antalet dagar mellan remiss och första besök sjunkit stadigt de senaste tio åren, säger Pär Stattin, registerhållare och ordförande i NPCR.
Under vintern 2018 och våren 2019 har 30 personer som drabbats av bröst- eller prostatacancer deltagit i en pilotstudie där 15 personer fått göra ett virtuellt studiebesök på strålbehandlingsavdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och 15 varit kontrollgrupp. Nu är pilotstudien finalist till Vitalis Stipendium.
Samtliga män i Västra Götaland födda 1970, 1971 och 1972 kommer under åren 2020 till 2022 erbjudas att testa sig för prostatacancer, så kallade PSA-prov. I ett tvåårigt pilotprojekt ska organiserad allmän testning införas och faller det väl ut är tanken att samtliga män mellan 50 och 74 års ålder i Västra Götaland ska erbjudas test för prostatacancer.
Regionala cancercentrum i samverkan utvecklar en ny gemensam grundmodell för patientöversikter inom cancervården. Åtta cancerdiagnoser medverkar i projektet, där diagnosanpassning och förberedelser för införande pågår. I Region Jönköping har den diagnosanpassade patientöversikten för bröstcancer redan hunnit testas.
Trots många dystra rapporter blir svensk prostatacancervård bättre för varje år som går. Det visar siffror från Nationella prostatacancerregistret (NPCR) som sedan 1998 registrerar alla nya fall av prostatacancer, hur dessa män utreds och behandlas, och hur det går för dem senare, skriver professor Pär Stattin.
Under hösten kommer processledarna för prostatacancer, njurcancer och urinblåsecancer att genomföra dialogmöten i samtliga regioner/landsting i Uppsala-Örebro sjukvårdsregionen, tillsammans med ansvarig processkoordinator från RCC.