I årets canceröverenskommelse mellan regeringen och SKL ingår att 3 miljoner kronor ska fördelas till de regioner som rapporterar in användning av cancerläkemedel. Medlen kommer att fördelas till de kliniker/enheter som rapporterat in på ett fullvärdigt sätt.
Nyheter
Under förmiddagen onsdagen den 3 juli arrangerades Cancerdagen i Almedalen för åttonde året. Programmet bestod av två seminarier där det första handlade om SVF och väntetiderna i cancervården. I det andra diskuterades läkemedel och mediernas rapportering om en ojämlik cancervård.
RCCs andra nationella sammanställning av användningen av nya cancerläkemedel är klar. Rapporten visar att alla sjukvårdsregioner rapporterar in uppgifter och att över 3 000 läkemedelsbehandlingar har registrerats under 2018. Täckningsgraden har dock inte kunnat beräknas och den korta rapporteringsperioden gör uppgifterna om behandlingslängd och överlevnadstid osäkra.
Kirurgi i botande syfte vid peniscancer var den första åtgärden inom cancervården som nivåstrukturerades nationellt. Sedan den 1 januari 2015 är kirurgi för patienter med peniscancer koncentrerad till två nationella vårdenheter. Efter fyra års verksamhet vid de båda enheterna syns nu positiva effekter.
Sveriges Kommuner och Landsting och staten har träffat en överenskommelse för 2019 om att fortsätta korta väntetiderna i cancervården. Överenskommelsen omfattar totalt 446 miljoner kronor, varav 367 miljoner ska användas för att upprätthålla och intensifiera arbetet med de standardiserade vårdförloppen (SVF).
Beatrice Sundström var tveksam till att göra en cellprovsundersökning mitt under sin graviditet. I dag är hon tacksam att hon gjorde det. Den tidiga upptäckten av livmoderhalscancern gjorde att hon till och med kunde starta cytostatikabehandlingen innan dottern Julia föddes. För några år sedan trodde få att något sådant skulle vara möjligt.
I vårdprogrammet har samtliga kapitel uppdaterats. Till exempel har behandlingsalternativ vid metastaserad sjukdom uppdaterats eftersom ett flertal nya läkemedel har godkänts, vilket har ändrat de rekommenderade behandlingarna.
Hans Hägglund, nationell cancersamordnare, besökte RCC Väst 12–13 juni. Prevention är en av sakerna som han tycker vi bör lägga mer fokus på inom cancervården. Vi träffade honom mitt under hans besök för att höra hur han har det såhär långt.
En ny strategisk regional cancerplan är framtagen och finns nu publicerad på RCC Norrs webbplats. Utifrån cancerplanen har sedan de fyra Norrlandsregionerna formulerat handlingsplaner för att beskriva hur respektive region avser förverkliga cancerplanens intentioner.
Nu har Nationella regimbiblioteket på cancercentrum.se utökats med patientinformation. I ett första skede har information om behandling av tjock- och ändtarmscancer publicerats.
Då överlevnaden efter barncancer är hög finns det fler och fler individer i samhället som haft cancer som barn. Efter cancerbehandlingen har dessa patienter ett långt liv framför sig. Sena komplikationer kan uppkomma i samband med cancersjukdomen och behandlingen, under den fortsatta uppväxten och under vuxenlivet. Det är viktigt att personer som haft cancer som barn följs upp för att biverkningarna ska upptäckas på ett tidigt stadium och bli omhändertagna på rätt sätt.
Täckningsgraden för inrapporterade data till det nationella bröstcancerregistret är fortsatt hög, närmare bestämt 99,9 procent.
I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Under vintern 2018 och våren 2019 har 30 personer som drabbats av bröst- eller prostatacancer deltagit i en pilotstudie där 15 personer fått göra ett virtuellt studiebesök på strålbehandlingsavdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och 15 varit kontrollgrupp. Nu är pilotstudien finalist till Vitalis Stipendium.
Nu finns en ny sammanställning av pågående projekt inom cancerforskning i regionen. Rapporten för 2018 når den högsta siffran i antalet bekräftade projekt sedan sammanställningarna startade 2016 trots något färre deltagande forskare/projektledare jämfört med tidigare år. Nytt för årets sammanställning är att den visar i vilken utsträckning kvalitetsregisterdata använts i projekten.
Samtliga män i Västra Götaland födda 1970, 1971 och 1972 kommer under åren 2020 till 2022 erbjudas att testa sig för prostatacancer, så kallade PSA-prov. I ett tvåårigt pilotprojekt ska organiserad allmän testning införas och faller det väl ut är tanken att samtliga män mellan 50 och 74 års ålder i Västra Götaland ska erbjudas test för prostatacancer.
Västra Götalandsregionen och Region Halland inför en ny analysmetod vid gynekologisk cellprovskontroll, som ger säkrare provsvar. Cellproven kommer att analyseras för humant papillomvirus (HPV) för kvinnor som är över 30 år. Nationella vårdprogrammets riktlinjer är nu införda i hela Västra sjukvårdsregionen
Kraftens hus i Borås har banat väg för en ny modell i svensk välfärd, där patienter och närstående involveras i att förbättra stödet till cancerberörda. Nu kan det nyskapande stödcentrumet spridas över landet. – Vi fyller ett tomrum, och behovet av vår verksamhet finns i hela Sverige, säger Pia Bredegård, Kraftens Hus.
Den S-formade ”nya urinblåsan” av tunntarm fungerar bättre efter operation av urinblåsan än den U-formade. Det visar forskning från Universitetssjukhuset Örebro. – Studien visar att den S-formade blåsan av tunntarm gav minst urinläckage efter att urinblåsan opererats bort, säger Tomas Jerlström, överläkare på urologiska kliniken vid USÖ tillika processledare för RCC:s sjukvårdsregionala vårdprocessgrupp för urinblåse- och urinvägscancer, i ett pressmeddelande.
Socialstyrelsen har nyligen presenterat de nationella programområdenas förslag på vilka vårdområden som eventuellt bör koncentreras på nationell nivå. Utformningen av myndighetens lista fick verksamma i cancervården att undra vad RCC i samverkan skickat in.