Nyheter

Norr
Riktade åtgärder förebygger cancer inom högriskfamiljer

Vissa familjer har större risk att insjukna i cancer än andra. Det kan bero på medfödda genetiska anlag som ger ökad cancerrisk. Om sjukvården kan hitta dessa anlag, finns också möjlighet att hantera den ärftliga risken genom att familjemedlemmar får komma på regelbundna kontroller eller genomgå förebyggande operationer.

Norr
Digitala möten ger nya möjligheter

Med tre veckors mellanrum arrangerade RCC Norr två digitala konferenser, dels en regiondag med temat prehabilitering, dels en temadag om att främja fysisk aktivitet vid cancersjukdom inom norra sjukvårdsregionen. På grund av coronapandemin var båda konferenserna digitala, vilket dock medförde att de var mer välbesökta än under normala förhållanden. Över hundra personer kopplade upp sig vid respektive tillfälle.

Norr
Fem miljoner till forskning om tidig upptäckt av cancer

Att upptäcka cancer i ett tidigt skede är viktigt för patientens chanser att överleva sjukdomen. Under 2019 gav regeringen fem miljoner kronor till RCC Norr, för ett forskningsprojekt kring blodbiomarkörer, för tidig upptäckt av cancer. Nu har projektet kommit med en första delrapport.

Samverkan
Enkätstudie om landets kontaktsjuksköterskeverksamhet

För att möjliggöra fortsatt utveckling av kontaktsjuksköterskeverksamheten och få till en jämlik vård utförs nu en nationell enkätstudie bland landets kontaktsjuksköterskor.

Norr
Workshop om biomarkörer för tidig upptäckt av cancer

Inom ramen för den nationella strategin för Life Science, samverkar Regionalt cancercentrum norr, Region Västerbotten och Umeå universitet i ett utvecklingsprojekt kring tidig upptäckt av cancer. Syftet med projektet "Predict", är att undersöka hur man på bästa sätt kan använda sparade biobanksprover, för att hitta biomarkörer ‒ ämnen i blodet som kan identifieras hos patienter med tidig cancer.

Norr
Forskare vill hitta riskfaktorer för att tidigt upptäcka cancer

Inom ramen för den nya nationella strategin för Life Science, har RCC Norr, Umeå universitet och Region Västerbotten tilldelats fem miljoner kronor för att starta upp ett utvecklingsprojekt kring biomarkörer – ämnen i blodet som tidigare har identifierats hos patienter med olika cancerdiagnoser. Inom projektet vill man undersöka hur dessa markörer fungerar i en frisk befolkning eller vid misstanke om en viss cancerdiagnos.