Goda förutsättningar för patient- och närståendemedverkan är väsentligt för utveckling av en personcentrerad och säker cancervård. Patienters och närståendes upplevelser och synpunkter behövs inte bara i utvecklingen av vården utan också för att stärka patientens ställning och möjlighet till delaktighet. Det är därför nödvändigt med patient- och närståendeföreträdare inom RCCs arbete, och att dessa stöttas på bästa sätt.
Nyheter
Resurs800 är ett nytt projekt som vill förbättra stödet till unga vuxna cancerdrabbade i norra sjukvårdsregionen. Projektet vänder sig till unga vuxna, 16–30 år som lever eller har levt med cancer. Resurs800 kommer att pågå i ett år framöver och är ett samarbete mellan Ung Cancer, Regionalt cancercentrum norr och Cancerforskningsfonden i Norrland.
Patient- och närståenderådet vid RCC Väst har tagit fram en ny version av broschyren ”Så vill vi ha det. Nytt i broschyren är ett avsnitt om patientlagen och ett särskilt kapitel om närhet, lust och tröst. Broschyren riktar sig till den som arbetar i, eller är beslutsfattare inom hälso- och sjukvården. Broschyren är också tänkt att fungera som ett stöd för patienter- och närstående.
För att möjliggöra fortsatt utveckling av kontaktsjuksköterskeverksamheten och få till en jämlik vård utförs nu en nationell enkätstudie bland landets kontaktsjuksköterskor.
Årets kontaktsjuksköterska i norra sjukvårdsregionen heter Frida Idenfors, hud- och STD-kliniken, vid Norrlands universitetssjukhus. Kronprinsessan Victoria delade ut utmärkelsen, vid jubileumsdagen för den nationella cancerstrategin, som arrangerades i Stockholm den 3 februari.
Cancervårdens kontaktsjuksköterskor och processledare förverkligar nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag. Regionala cancercentrum i samverkan har i dag uppmärksammat dessa viktiga yrkesgrupper och överlämnat utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare till sex medarbetare inom respektive kategori.
Wannes Van Assche har nyligen tillträtt som koordinator för ett projekt inom vilket han kommer att arbeta med att förbättra stödet till cancerdrabbade unga vuxna (16–30 år), i norra sjukvårdsregionen, utifrån deras behov. RCC Norr har fått en extern finansiering för den tvååriga projektanställningen, från Ung cancer och från Cancerforskningsfonden i Norrland.