Vissa familjer har större risk att insjukna i cancer än andra. Det kan bero på medfödda genetiska anlag som ger ökad cancerrisk. Om sjukvården kan hitta dessa anlag, finns också möjlighet att hantera den ärftliga risken genom att familjemedlemmar får komma på regelbundna kontroller eller genomgå förebyggande operationer.
Nyheter
RCC Väst uppmärksammar Tobaksfria veckan (v.47) genom att bjuda på ett digitalt panelsamtal om hälso- och sjukvårdens roll för att bidra till ett rökfritt Sverige.
I årets överenskommelse med staten om jämlik och effektiv cancervård ingår att Sveriges Kommuner och Regioner senast den 30 september ska avge en delrapport till Socialdepartementet om arbetet under det första halvåret. Av rapporten framgår att covid-19-pandemin har påverkat genomförandet av årets insatser.
Cancerpreventionskalkylatorn är ett verktyg som beräknar resultatet av förebyggande arbete inom cancer, till exempel antal levnadsår, förändrad livskvalitet och ekonomiska effekter. Kalkylatorn kan användas som ett hjälpmedel för att påvisa fördelarna med cancerprevention.
Covid-19-pandemin har orsakat att färre människor än vanligt har diagnostiserats med cancer under första halvåret 2020. Det visar en ny rapport från RCC i samverkan. Jämfört med hur många som insjuknade i cancer förra året riskerar var åttonde cancerfall att vara oupptäckt under mars – augusti 2020.
Idag presenterades Cancerfondsrapporten 2020 med fokus på prevention, där kopplingen mellan övervikt och cancer är central. Varje år ser man ca 2000 cancerfall relaterade till övervikt och fetma i Sverige och utvecklingen är alarmerande. Vi rör oss för lite, äter för lite frukt, grönt och fullkorn. Faktum är att svenskarna äter minst hälsosamt i hela Norden. 17 procent av ungdomars totala energiintag kommer från sötade drycker, godis och glass.
Sedan 90-talet har Cancergenetisk mottagning i Umeå, utrett ärftlig cancersjukdom i familjer från norra sjukvårdsregionen. Utredningarna är ofta komplexa och kan ta lång tid att göra, samtidigt som efterfrågan på utredningar ökar alltjämt. Det finns dessutom kvinnor ute i samhället, med en hög risk att drabbas av bröstcancer, som sjukvården inte hittar.
På grund av det nya coronaviruset och antalet insjuknade i covid-19 gör regionerna tillfälliga omprioriteringar inom hälso- och sjukvården.
Den nationella arbetsgruppen för mammografi har sedan 2011 arbetat med att ta fram ett nationellt kvalitetsregister för mammografi. En pilot har skett i Region Västmanland och nu öppnar registret upp för regionerna att ansluta sig.
I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Tillsammans med KomHIT flykting har ett bildstöd på 12 olika språk tagits fram. Bildstödet kan användas vid samtal med personer för att fylla i screeningremissen till gynekologisk cellprovskontroll.
Vårdprogrammets kvalitets- och standardiseringsdokument för laboratorier som arbetar med gynekologiska cellprov har uppdaterats.
Cancervården ska fortsatt stärkas. Det slår regeringen fast i årets höstbudget och avsätter därför 500 miljoner kronor per år från och med 2020 till att utveckla vården, tillgängligheten och jämlikheten inom cancerområdet.
Samtliga män i Västra Götaland födda 1970, 1971 och 1972 kommer under åren 2020 till 2022 erbjudas att testa sig för prostatacancer, så kallade PSA-prov. I ett tvåårigt pilotprojekt ska organiserad allmän testning införas och faller det väl ut är tanken att samtliga män mellan 50 och 74 års ålder i Västra Götaland ska erbjudas test för prostatacancer.
Västra Götalandsregionen och Region Halland inför en ny analysmetod vid gynekologisk cellprovskontroll, som ger säkrare provsvar. Cellproven kommer att analyseras för humant papillomvirus (HPV) för kvinnor som är över 30 år. Nationella vårdprogrammets riktlinjer är nu införda i hela Västra sjukvårdsregionen
Nationella arbetsgruppen för cervixcancerprevention har kartlagt hur långt regionerna kommit med att införa vårdprogrammet för prevention av livmoderhalscancer. Kartläggningen bygger på en enkät besvarad av RCCs sex regionala processägare för livmoderhalscancerprevention.
I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Behovet av endoskopister är stort både nu och i framtiden. Därför har Sahlgrenska Universitetssjukhuset tillsammans med Regionalt cancercentrum väst (RCC Väst) startat en utbildning för blivande endoskoperande sjuksköterskor och läkare.
Solen och ljuset har positiv inverkan för vårt välbefinnande. Men inget solsken utan regn – farlig strålning är den mörka baksidan. I takt med att solandet tilltar, ökar också antalet hudcancerdiagnoser. En ny lag med 18-årsgräns för solarier infördes 1 september, vilket välkomnas av Olle Larkö, regional processägare vid RCC Väst.
Den 5 september arrangerade Regionalt cancercentrum (RCC) Uppsala Örebro tillsammans med den regionala vårdprocessgruppen för cancerprevention en workshop inför implementeringen av Cancerpreventionsplanen för Uppsala-Örebro sjukvårdsregion, 2017-2018.