Nyheter

Samverkan
Samarbete över landsgränserna ska stärka tidig diagnostik och behandling

En gång om året samlas det nordiska nätverket "The Nordic Collaboration on Cancer Patient Pathways" för att dela erfarenheter kring arbetet med standardiserade vårdförlopp i cancervården. Det var nu åttonde gången de nordiska kollegorna samlades. Värd i år var Danmarks Kræftens Bekæmpelse.

Samverkan
Svensk strålbehandling lider brist på senior forskningskompetens

Strålbehandling är en av de viktigaste delarna inom cancerbehandling. Sverige har dock halkat efter i utvecklingen jämfört med flera andra länder, bland annat våra skandinaviska grannar. Rapporter från de senaste åren pekar att det finns behov av förbättringar inom områden såsom kompetenstillgång, klinisk forskning och teknikutveckling.

Samverkan
Uppdaterat stöddokument om cancer under graviditeten

Ett uppdaterat stöddokument om cancer under graviditeten finns nu i Kunskapsbanken. Dokumentet ersätter den tidigare vägledningen och är ett viktigt stöd för vårdpersonal som arbetar med gravida patienter med cancer. Det innehåller de senaste rekommendationerna om hur man kan diagnostisera och behandla cancer under graviditeten, med hänsyn till både mamman och barnet. Dokumentet fungerar som en övergripande vägledning och ska användas tillsammans med nationellt vårdprogram för den specifika cancerdiagnosen.

Samverkan
Min vårdplan tas fram med hjälp av AI – tidsvinsten ett halvår

Nu drar ett projekt igång där man med hjälp av generativ AI kommer att effektivisera processen med att ta fram Min vårdplan. Idag tar det närmare två år att få fram en plan och processen tar mycket tid och resurser i anspråk av redan ansträngd vårdpersonal. Claire Micaux är projektledare och nationell samordnare för Min vårdplan cancer. Här berättar hon om projektet.

Samverkan
Remissrunda för nationella vårdprogram och Min vårdplan

I dag går fem nationella vårdprogram och en Min vårdplan ut på remiss.

Samverkan
Ny rapport visar hur cancerläkemedel används och fungerar

Regionerna ställer om sin läkemedelsanvändning när det kommer nya rekommendationer, men de väljer inte alltid de billigaste läkemedlen. Det är två av slutsatserna i Regionala cancercentrums årsrapport från Register för cancerläkemedel, RCL.

Samverkan
Arbetet är i gång för Min vårdplan neuroendokrina tumörer

Uppskattningsvis insjuknar omkring 400–500 personer i Sverige varje år i någon form av neuroendokrina tumörer (NET). Nu har jobbet med att ta fram patientinformation till en helt ny Min vårdplan för diagnosen startat upp.

Samverkan
Nya funktioner underlättar inrapportering till kvalitetsregister

Det nationella kvalitetsregistret för matstrups- och magsäckscancer (NREV) var först ut med de nya funktionerna för användarna. Näst på tur står registren för myelom och hypofystumörer. Förändringarna underlättar arbetet för alla som rapporterar in data till registren.

Samverkan
Viktigt att utveckla användningen av rehabiliteringsplaner för patienter med cancer

Idag är inte cancerrehabiliteringen jämlik. Det kan bero på att hälso- och sjukvården inte identifierar patientens rehabiliteringsbehov eller inte upprättar en individuell rehabiliteringsplan. Nu har Socialstyrelsen tagit fram en kodningsanvisning för koder ur Klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ) som gäller när man ska upprätta en rehabiliteringsplan.

Samverkan
Årets processledare och årets kontaktsjuksköterskor 2024 utsedda

Idag utses årets processledare och årets kontaktsjuksköterska i varje sjukvårdsregion. Processledare och kontaktsjuksköterskor spelar en avgörande roll i utvecklingen av cancervården och implementeringen av den nationella cancerstrategin i det dagliga arbetet.

Samverkan
Tre regioner nu anslutna till mammografiregistret – och fler står på tur

Mammografiregistret tillkom redan år 2020, men tekniska problem har gjort att Sveriges regioner inte har kunnat ansluta sig förrän helt nyligen. Tre regioner har i dagsläget hunnit ansluta sig och fler står på tur.

Samverkan
Ny version av Min vårdplan skelett- och mjukdelssarkom

Runt 400 personer insjuknar varje år i någon form av sarkom i Sverige. Nya versionen av Min vårdplan skelett- och mjukdelssarkom är mer enhetlig med Min vårdplan buksarkom och gynekologiska sarkom, eftersom det finns många likheter i diagnostik och behandling.

Samverkan
Uppdaterat SVF för skelett- och mjukdelssarkom förtydligar formuleringen kring välgrundad misstanke

Det standardiserade vårdförloppet (SVF) för skelett- och mjukdelssarkom har uppdaterats och fastställdes i RCC i Samverkan den 9 april. Sarkom är en sällsynt grupp av tumörer med varierande prognos och medicinska utmaningar. Totalt insjuknar cirka 400 patienter årligen i skelett- och mjukdelssarkom i Sverige varav cirka en tredjedel drabbas av skelettsarkom och resterande av mjukdelssarkom.

Samverkan
Handlingsplan för precisionsdiagnostik ska underlätta jämlikt införande

Utvecklingen av precisionsmedicin på cancerområdet rör sig i snabb takt och innebär stora möjligheter. Men skräddarsydd behandling kräver utvecklade metoder för diagnostik, och även dessa måste följa med i den snabba utvecklingen. Det är både en fråga om utrustning och om gemensamma arbetssätt för handläggning och tolkning av analyssvar.

Norr
34 nya initiativ för förbättringar inom cancervården i norr under 2024

RCC Norr har i år utlyst extra medel från regeringen för initiativ som syftar till att förbättra cancervården inom områdena bilddiagnostik, patologi, cancerrehabilitering och palliativ vård i norra sjukvårdsregionen. Av hittills totalt 49 ansökningar har RCC Norr beviljat medel till 34 projekt.

Mellansverige
Flera intressanta projekt ska utveckla cancervården i Mellansverige

Regeringens särskilda nationella satsning på cancervården under 2024 med 220 miljoner kronor har bidragit till många och ambitiösa förbättringsförslag i hela landet. Varje RCC har tagit emot ansökningar och fördelar varsin del av medlen mellan initiativ i respektive sjukvårdsregion. Av de 124 ansökningar som skickats in till RCC Mellansverige har 66 valts ut och beviljats projektmedel.

Stockholm Gotland
Kan min cytostatikabehandling påverkas om jag samtidigt tar rosenrot?

Det är inte ovanligt att cancerpatienter använder eller har frågor om komplementära och integrativa metoder (KIM) under sin cancerbehandling. Kan jag slippa tabletter mot illamående om jag äter ingefära? Kan yoga dämpa vallningar? För att kunna bemöta patienternas frågor på ett professionellt och kunskapsbaserat sätt har onkologiska kliniken vid Södersjukhuset i Stockholm satsat stort – 75 procent av personalstyrkan under våren 2024 har utbildats om KIM.

Samverkan
Remissrunda för nationella vårdprogram, Min vårdplan och stöddokument

I dag går sex nationella vårdprogram, ett stöddokument och två Min vårdplan ut på remiss.

Samverkan
RCC gör bokslut för 2023

En kampanj ökade kunskapen om screening, allt fler vaccineras för att slippa få livmoderhalscancer, de standardiserade vårdförloppen bidrar till jämlik utredning av cancer och de nationella vårdprogrammen har utvärderats för att fungera ännu bättre. Det är ett axplock ur RCC:s årsrapport för 2023.

Samverkan
Stöddokument för regimbibliotek och vårdprogram samlas på ett ställe

Stöddokumenten har länge varit en del av regimbiblioteket och ett efterfrågat kunskapsstöd för områden som är gemensamma för flera nationella vårdprogram. Nu finns alla stöddokument för både regimbibliotek och vårdprogram samlade på ett ställe och i samma format på kunskapsbanken. Det underlättar för användare att hitta dokumenten och för vårdprogramgrupperna att kunna länka till ett och samma dokument.