AI-tekniken som kommer att användas är en ”färdigtränad” språkmodell, som kommer att hämta information från olika evidensbaserade källor, till exempel Nationella Vårdprogram. Språkmodellen kommer att generera förslag på texter. Resultatet kommer sen alltid att granskas och modifieras av specialister på den diagnos det gäller.
Min vårdplan tas fram med hjälp av AI – tidsvinsten ett halvår
Nu drar ett projekt igång där man med hjälp av generativ AI kommer att effektivisera processen med att ta fram Min vårdplan. Idag tar det närmare två år att få fram en plan och processen tar mycket tid och resurser i anspråk av redan ansträngd vårdpersonal. Claire Micaux är projektledare och nationell samordnare för Min vårdplan cancer. Här berättar hon om projektet.
Min vårdplan växer. På bara några år har det tagits fram 21 olika Min Vårdplan för olika cancerdiagnoser. Och fler är på väg. Att ta fram Min vårdplan är både tids- och personalkrävande. Ofta tar det ett till två år att ta fram en plan och arbetet innebär att olika yrkeskategorier inom området måste lägga ner mycket tid. Nu startar ett projekt där man med hjälp av generativ AI ska effektivisera arbetet. Claire Micaux är nationell samordnare på RCC för Min vårdplan och räknar med att med AI kan processen kortas med minst sex månader.
– Att idag ta fram en vårdplan är mycket tidskrävande för alla inblandade, ofta kontaktsjuksköterskor men även annan medicinsk kompetens. När en vårdplan tagits fram dröjer det inte länge innan den behöver uppdateras, i takt med nya rön och ändringar i vårdprogrammens riktlinjer. Det är redan tidspressat i vården, och vi är måna om att använda arbetsgruppernas kompetens på rätt sätt. De ska lägga tid på att kontrollera att informationen är korrekt, inte att plöja stora mängder text och omvandla den till ett enklare språk. Det kan AI göra bättre. Uppdraget att utveckla Min vårdplan med hjälp av AI kommer från RCC i samverkan, förklarar Claire Micaux.
Utnyttja medicinska kompetensen bättre
Projektet sker i samarbete med It-företagen Consid och Tenfifty. AI-modellen kommer att arbeta utifrån befintligt källmaterial, till exempel vårdprogrammen, och där hämta information om aktuell diagnos. Materialet kommer naturligtvis att granskas av en arbetsgrupp, precis som tidigare. Skillnaden är tidsbesparingen.
– Idag har generativ AI kommit så långt att det går att få fram välskrivna sammanfattningar med aktuellt och korrekt innehåll. På det här sättet kommer vi kunna utnyttja den medicinska kompetensen på ett bättre sätt. Istället för att ägna tid till att formulera texter och sammanställa fakta kan arbetsgruppen jobba med granskning och kvalitetssäkring. Vi räknar också med att tiden för externa remissrundor kommer att minska när man ser att innehållet är tydligt grundat i de nationella vårdprogrammen, säger Claire Micaux .
Nästa steg - personcentrering
Nästa steg är att låta AI ta fram mer personcentrerade Min vårdplan. Det skulle innebära att vi får möjlighet till ett ännu mer individanpassat innehåll som patienten kan styra själv. Även om AI inte har tillgång till vårdinformationsystemen, så skulle AI ändå kunna göra planerna mer personliga.
– Förhoppningen är att vi framöver ska kunna personcentrera Min vårdplan mer med hjälp av AI. Man skulle till exempel kunna få information inte bara om vilken diagnos patienten har och vilken behandling som ska ges, utan också om en patients vanor, familjesituation, intressen och så vidare och utifrån det anpassa vad som syns i den personliga planen. Men där är vi inte ännu, nu är fokus på att effektivisera processen för framtagandet av patientinformationen, med bibehållen eller högre kvalitet I slutänden handlar det förstås om att satsningen ska leda till upplevda förbättringar både för vården och patienten, säger Claire.
Pilotversion nästa år
En första pilotversion räknar man med kommer vara klar i början av 2025. De första AI-producerade Min vårdplan kommer att handla om diagnoserna levercancer och cancer i gallvägarna.