En viktig del av vården vid cancersjukdom utförs av patienterna själva genom egenvård. Ofta men inte alltid finns närstående som stöttar med patienternas egenvård och i vissa fall utövar både omsorg och ganska komplicerad sjukvård. Att hitta nya arbetssätt som stärker sociala nätverk och sammanhang är ett sätt att minska omotiverade skillnader i cancervården.
Nyheter
Sedan hösten 2019 arbetar RCC Stockholm Gotland på uppdrag av RCC Samverkan med att effektivisera processen för Ny Medicinsk Bedömning (NMB). Bland annat handlar det om att ta fram nya arbetssätt samt ett IT-stöd som beräknas sättas i provdrift under senhösten 2021.
För andra året i rad arrangerade RCC Stockholm Gotland och Cancerakademi Norr konferensen Svenskt Forum för Integrativ Cancervård den 9-10 oktober. Intresset för forskning om så kallad komplementär och alternativmedicin (KAM) och integrativ medicin ökar bland professionen i takt med cancerpatienters växande behov av en kunskapsbaserad dialog.
Täckningsgraden för inrapporterade data till det nationella bröstcancerregistret är fortsatt hög, närmare bestämt 99,9 procent.
I en debattartikel i Dagens Medicin skriver medarbetare från bland annat Regional cancercentrum Stockholm Gotland om att det behövs bättre verktyg för att följa kvaliteten i sjukvården.
Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland har tagit fram två broschyrer ”Du ska få strålbehandling” och ”Du ska få cytostatika” på enkel svenska.
Unesco LUCS kunskapspilot certifierar RCC Stockholm Gotland för arbetet med att möjliggöra en rätt och rättvis cancervård.
Flera av de stödjande åtgärder som föreslås i den svenska nationella cancerstrategin för att stärka patientens ställning genom att förbättra information, kommunikation, omhändertagande och bemötande når inte stora grupper av cancerpatienter.