Under 2024 har drygt 300 projekt startats upp i både små och större verksamheter för att på olika sätt förbättra den svenska cancervården. Projekten är resultatet av de 220 miljoner kronor som RCC fick i uppdrag att fördela i början av året. De projekt som tilldelats medel får löpande vägledning av RCC. De har till syfte att korta ledtiderna för patienter som utreds för cancer samt stärka cancerrehabiliteringen och den palliativa vården av barn och vuxna. 18 december lämnade RCC in lägesrapporter för alla sjukvårdsregioner till Socialstyrelsen.
Nyheter
Strategisk styrning och ändamålsenliga processer och arbetssätt, det är två av de områden som är i fokus i den nya handlingsplanen för ett jämlikt införande av precisionsmedicin. Handlingsplanen beskriver också aktiviteter för jämnare genomslag för befintlig kunskap, förbättrade förutsättningar för klinisk forskning och ökad användning av infrastruktur och analysverktyg.
Idag går ett nytt förslag till kontaktsjuksköterskans uppdragsbeskrivning ut på remiss. Professioner och chefer i cancervården samt patienter och närstående kan lämna remissvar till och med den 28 februari 2025.
För att öka träffsäkerheten i insatser som kan förbättra deltagandet i screeningprogrammet mot livmoderhalscancer har en omfattande geomapping genomförts. På nationell nivå visar analysen att andelen kvinnor i åldern 33–62 år som uteblivit från gynekologisk cellprovtagning och HPV-självprovtagning under de senaste tio åren har ökat något, från 8,1 procent 2020 till 8,9 procent 2023.
Varje år insjuknar cirka 1 300 personer i cancer i matstrupe och övre magmun. Cancer i resten av magsäcken, det vill säga nedanför övre magmunnen drabbar cirka 600 personer årligen. Nu lanseras Min vårdplan matstrups- och magsäckscancer där patienten får all viktig information om diagnosen samlad på ett ställe, och möjlighet att kommunicera direkt med vården.
Efterfrågan på elektroniska remisser och svar inom patologi har funnits länge i norra sjukvårdsregionen. RCC Norr har därför beviljat medel till fyra förbättringsprojekt inom området. Ökad patientsäkerhet och snabbare hantering av remisser och provsvar är några av vinsterna.
Det har gått 10 år sedan det första nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering lanserades 2014. Mycket har hänt sedan dess, men det finns fortfarande utvecklingspotential för att göra rehabiliteringen mer jämlik över hela landet.
Värmland och Kalmar är de två regioner som hittills lyckats få flest att vaccinera sig mot HPV. Med en täckningsgrad på över 70 procent, det nationella målet för att nå flockimmunitet, ligger de i topp. Men vilket är framgångskonceptet, hur har de lyckats?
RCC har tagit fram en checklista för att underlätta implementeringen av vårdprogram för cancerrehabilitering för vuxna. Erika Gotheim, projektledare, har använt checklistan vid införandet av vårdprogram cancerrehabilitering för barn och ungdom i Region Mellansverige. Här är hennes erfarenheter.
Erbjudandet om gratis HPV-vaccin till kvinnor födda 1994-1999 förlängs ett halvår.
Behandlingar vid gynekologisk cancer kan vara kan vara omfattade och även få stor påverkan på livet efter cancersjukdomen. För att ge patienterna och deras närstående en ytterligare möjlighet att förbereda sig inför behandlingen och få egenvårdsråd, har RCC Stockholm Gotland tagit fram ett filmpaket som kommer att läggas in i Min vårdplan under 2025.
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och den vanligaste orsaken till att svenska män dör av cancer. Nu startar ett projekt för att på sikt erbjuda en jämlik och hållbar prostatacancertestning oberoende av vem man är och var man bor. Genom möjlighet till egenprovtagning av PSA i hemmet är målet att öka testningen för prostatacancer och därmed rädda liv.
Sedan mars 2024 har Regionala cancercentrum i samverkan genomfört en förstudie för att utreda och kartlägga förutsättningarna för nationella kallelsekanslier inom bröst- och livmoderhalscancerscreening. Genom intervjuer med cirka 50 personer har studien identifierat både möjligheter och utmaningar med att centralisera ansvar och uppdrag inom screeningprocesserna.
På två år har hundratals patienter med urinblåsecancer fått sin alldeles egna digitala vårdplan genom 1177.se. Det är kontaktsjuksköterskor inom urologin på Skånes universitetssjukhus i Malmö som fått en raketstart på arbetet med Min vårdplan. Vårdplanerna ökar jämlikheten, kvaliteten och personcentreringen i cancervården – men gör också skillnad för arbetsmiljön.
Kan AI hjälpa till att analysera bildmaterial, korta ledtiderna och utbilda nya radiologer inom MR prostata? Det är vad förbättringsprojektet AI-projekt inom radiologi med fokus mot onkologi, ska undersöka.
Norrlands universitetssjukhus genomgår en process för att ackrediteras som ett Comprehensive Cancer Centre. Umeå CCC ska utveckla cancervård och -forskning, och skapa förutsättningar för jämlik och excellent vård i hela norra Sverige.
En gång om året samlas det nordiska nätverket "The Nordic Collaboration on Cancer Patient Pathways" för att dela erfarenheter kring arbetet med standardiserade vårdförlopp i cancervården. Det var nu åttonde gången de nordiska kollegorna samlades. Värd i år var Danmarks Kræftens Bekæmpelse.
Att stärka kompetensen om palliativ vård i alla vårdnivåer och att stödja vården i att utgå ifrån patienters och närståendes behov och önskemål, det är några av målsättningarna med förbättringsprojektet Palliativt samarbete för ökad kunskap och kvalitet. Men projektgruppen vill också skapa en större förståelse kring vad palliativ vård är.
I en ny vetenskaplig studie, publicerad i Nordic Journal of Nursing Reserach, har man funnit att det finns variation i hur kontaktsjuksköterskor beskriver innehållet i sitt arbete och sina organisatoriska förutsättningar, samt att det fanns en koppling mellan organisatoriska förutsättningar och upplevd moralisk stress.
Min vårdplan bröstcancer finns nu publicerad i en uppdaterad version, både digitalt via 1177 och för utskrift på papper.