På väg mot ackrediterad cancervård i norr

Sidan publicerades 26 november 2024

Norrlands universitetssjukhus genomgår en process för att ackrediteras som ett Comprehensive Cancer Centre. Umeå CCC ska utveckla cancervård och -forskning, och skapa förutsättningar för jämlik och excellent vård i hela norra Sverige.

Lotta Edvinsson, projektledare för Umeå CCC.

Foto av Anja Hansen/Region Västerbotten

– Att bli ackrediterad som ett CCC är en kvalitetsstämpel som visar att vård, forskning och utbildning inom cancer håller högsta kvalitet, säger Lotta Edvinsson, projektledare.

Organisation of European Cancer Institutes, OECI, som arbetar för ökad samverkan och kvalitetssäkring av cancervård i Europa, utfärdar ackrediteringen. Bakom satsningen står Region Västerbotten, Umeå universitet och Regionalt cancercentrum norr, RCC Norr. Umeå CCC:s uppdrag kommer att omfatta hela norra sjukvårdsregionen.

Elisabeth Karlsson.
Elisabeth Karlsson

– En ackreditering är nödvändig för att erbjuda invånarna i norra sjukvårdsregionen cancervård på samma villkor och med samma höga kvalitet som i resten av landet och Europa. Det är också viktigt för att behålla status som universitetssjukhus. En ackreditering ger oss möjligheter att samordna och ta ett gemensamt ansvar för alla delar inom cancerområdet, säger Elisabeth Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten.

I juni 2024 skickade parterna in en ansökan till OECIs ackrediteringsprogram. OECI godkände nyligen projektplanen och gav klartecken för nästa steg i ackrediteringsprocessen.  

– För att bli ackrediterade behöver vi nu själva skatta cancervården, cancerforskningen och cancerutbildningen inom regionen och vid universitetet, förklarar Lotta Edvinsson.

Det är ett omfattande arbete som kommer att pågå en bit in på andra halvåret 2025. Sedan gör OECI sin granskning och därefter skapas handlingsplaner för förbättring, innan ackrediteringen godkänns. En projektgrupp med representanter från alla organisationer leder verksamheterna genom ackrediteringsprocessens alla steg.

Ackrediteringsarbetet är ett internt förbättringsarbete. Det ger effektiva och patientsäkra processer, vilket ger en trygghet för medarbetarna och bidrar till att skapa attraktiva arbetsplatser.

Omfattar flera perspektiv och verksamheter

För att ackrediteras ska man uppfylla kvalitetsstandarder inom bemötande, prevention, diagnos, behandling och rehabilitering inom cancervården. Alla verksamheter som arbetar med cancervård för såväl barn som vuxna i någon form omfattas av processen. Ackrediteringen kommer att ge bättre förutsättningar att arbeta tvärprofessionellt runt patienterna och närmare andra verksamheter

Nya möjligheter för forskning och samarbete

Ackreditering av forskningen inom ett CCC kommer också ge bättre möjligheter att driva kliniska studier, där fler patienter i norra sjukvårdsregionen får möjlighet att till exempel ta del av de senaste läkemedlen som utvecklas för cancerbehandling.

Ove Andrén, medicinskt sakkunnig vid RCC Norr belyser hur samarbeten även nationellt och internationellt kan främjas.

Ove Andrén.
Ove Andrén

Foto av Daniel Marklund

– Upprättandet av ett CCC kommer att öka möjligheterna till utbyte, samarbeten och nätverk för alla professioner inom cancerområdet. En CCC-ackreditering av NUS berör hela norra sjukvårdsregionen då det är en förutsättning för att behålla högspecialiserad vård i norr. Både RCC och CCC verkar för att utveckla och förbättra cancervården, varför samarbete blir viktigt. RCC har länge arbetat med flera av de hörnstenar som ingår i ackrediterad cancervård som exempelvis register och vårdprogram, säger Ove Andrén.

Ackrediteringsprocessen förväntas ta två år och vart femte år görs en re-ackreditering. Att vara ett CCC innebär ett kontinuerligt förbättringsarbete för att uppnå högre kvalitet inom cancervård och cancerforskning.

Fakta CCC

Syftet med att skapa ett CCC är att ge alla patienter i hela Europa en likvärdig cancervård med hög kvalitet. EU har som mål att 90 procent av alla cancerpatienter inom EU ska ha tillgång till ackrediterad cancervård före år 2030. I Sverige finns idag fyra ackrediterade centrum: Karolinska CCC, Sahlgrenska CCC, Skåne University Hospital CCC och Linköping CCC. Uppsala är på väg mot ackreditering. Hälso- och sjukvårdsnämnden fattade 2023 beslut om att Norrlands universitetssjukhus ska ansöka om att ackrediteras som ett CCC.

Läs mer om CCC på cancercentrum.se