Vissa familjer har större risk att insjukna i cancer än andra. Det kan bero på medfödda genetiska anlag som ger ökad cancerrisk. Om sjukvården kan hitta dessa anlag, finns också möjlighet att hantera den ärftliga risken genom att familjemedlemmar får komma på regelbundna kontroller eller genomgå förebyggande operationer.
Nyheter
RCC Väst uppmärksammar Tobaksfria veckan (v.47) genom att bjuda på ett digitalt panelsamtal om hälso- och sjukvårdens roll för att bidra till ett rökfritt Sverige.
I årets överenskommelse med staten om jämlik och effektiv cancervård ingår att Sveriges Kommuner och Regioner senast den 30 september ska avge en delrapport till Socialdepartementet om arbetet under det första halvåret. Av rapporten framgår att covid-19-pandemin har påverkat genomförandet av årets insatser.
Cancerpreventionskalkylatorn är ett verktyg som beräknar resultatet av förebyggande arbete inom cancer, till exempel antal levnadsår, förändrad livskvalitet och ekonomiska effekter. Kalkylatorn kan användas som ett hjälpmedel för att påvisa fördelarna med cancerprevention.
Covid-19-pandemin har orsakat att färre människor än vanligt har diagnostiserats med cancer under första halvåret 2020. Det visar en ny rapport från RCC i samverkan. Jämfört med hur många som insjuknade i cancer förra året riskerar var åttonde cancerfall att vara oupptäckt under mars – augusti 2020.
Idag presenterades Cancerfondsrapporten 2020 med fokus på prevention, där kopplingen mellan övervikt och cancer är central. Varje år ser man ca 2000 cancerfall relaterade till övervikt och fetma i Sverige och utvecklingen är alarmerande. Vi rör oss för lite, äter för lite frukt, grönt och fullkorn. Faktum är att svenskarna äter minst hälsosamt i hela Norden. 17 procent av ungdomars totala energiintag kommer från sötade drycker, godis och glass.
Sedan 90-talet har Cancergenetisk mottagning i Umeå, utrett ärftlig cancersjukdom i familjer från norra sjukvårdsregionen. Utredningarna är ofta komplexa och kan ta lång tid att göra, samtidigt som efterfrågan på utredningar ökar alltjämt. Det finns dessutom kvinnor ute i samhället, med en hög risk att drabbas av bröstcancer, som sjukvården inte hittar.
På grund av det nya coronaviruset och antalet insjuknade i covid-19 gör regionerna tillfälliga omprioriteringar inom hälso- och sjukvården.
Den nationella arbetsgruppen för mammografi har sedan 2011 arbetat med att ta fram ett nationellt kvalitetsregister för mammografi. En pilot har skett i Region Västmanland och nu öppnar registret upp för regionerna att ansluta sig.