I den nyproducerade filmen bekantar vi oss med hur en strukturerad process för cancerrehabilitering och de olika kompetenserna i verksamhetens team kan se ut. Tillsammans med patienten ger teamet sin bild av hur en framgångsrik modell för cancerrehabilitering fungerar och är en central del av patientens cancervård.
Nyheter
Wenche Melander, RCC Syds regionala patientprocessledare för cancerrehabilitering prehabilitering, och Pernilla Ingers, båda från kirurgiska kliniken på Skånes Universitetssjukhus i Lund, tilldelades Kirurgiskt Omvårdnadstipendium 2021 och utsågs till Årets Specialistsjuksköterskor i kirurgisk vård 2021.
Sammanlagt sex nationella Min vårdplan finns nu tillgängliga för att ge patienterna större trygghet och delaktighet i cancervården. De nationella versionerna bidrar till en ökad jämlikhet och förbättrad kvalitet på den information som lämnas till patienter med cancer.
Den nationella vårdprogramgruppen för cancerrehabilitering inom RCC har en ny ordförande, Ylva Hellstadius.
En enkät till kontaktsjuksköterskor i regionen visade på stora ojämlikheter i hur rehabiliteringen efter cancer var organiserad i Blekinge. Det fick Charlotte Malm och Mia Dreier att satsa på en förändring.
Det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering har nu uppdaterats. Vårdprogrammet omfattar rehabilitering av vuxna patienter med cancer oberoende av cancerform. Rekommendationerna till regioner, sjukhus och verksamheter har förtydligats.
Försök med att låta cancerpatienter växla mellan arbete och sjukskrivning beroende på dagsform uppvisar goda erfarenheter. Ändå föreslår inte utredare de lagändringar som skulle möjliggöra flexibel sjukskrivning för alla patienter i cancerbehandling. Det här kritiserar RCC i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Louis Banka Johnson är RCC Syds nya regionala patientprocessledare (RPPL) för forskning och utveckling (FoU) inom bäckencancerrehabilitering.
Sedan några månader tillbaka har RCC Syd rekryterat två regionala patientprocessledare, Louise Gamming och Anna Johnsson, som ska fokusera på arbetet med cancerrehabilitering inom primärvården.
Syftet med vägledningen är att ge konkret stöd för handläggning av symtom och besvär som kan uppstå vid eller efter behandling mot cancer i lilla bäckenet.
Cancervården ska fortsatt stärkas. Det slår regeringen fast i årets höstbudget och avsätter därför 500 miljoner kronor per år från och med 2020 till att utveckla vården, tillgängligheten och jämlikheten inom cancerområdet.