Under vintern 2018 och våren 2019 har 30 personer som drabbats av bröst- eller prostatacancer deltagit i en pilotstudie där 15 personer fått göra ett virtuellt studiebesök på strålbehandlingsavdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och 15 varit kontrollgrupp. Nu är pilotstudien finalist till Vitalis Stipendium.
Nyheter
Nu finns en ny sammanställning av pågående projekt inom cancerforskning i regionen. Rapporten för 2018 når den högsta siffran i antalet bekräftade projekt sedan sammanställningarna startade 2016 trots något färre deltagande forskare/projektledare jämfört med tidigare år. Nytt för årets sammanställning är att den visar i vilken utsträckning kvalitetsregisterdata använts i projekten.
Samtliga män i Västra Götaland födda 1970, 1971 och 1972 kommer under åren 2020 till 2022 erbjudas att testa sig för prostatacancer, så kallade PSA-prov. I ett tvåårigt pilotprojekt ska organiserad allmän testning införas och faller det väl ut är tanken att samtliga män mellan 50 och 74 års ålder i Västra Götaland ska erbjudas test för prostatacancer.
Västra Götalandsregionen och Region Halland inför en ny analysmetod vid gynekologisk cellprovskontroll, som ger säkrare provsvar. Cellproven kommer att analyseras för humant papillomvirus (HPV) för kvinnor som är över 30 år. Nationella vårdprogrammets riktlinjer är nu införda i hela Västra sjukvårdsregionen
Kraftens hus i Borås har banat väg för en ny modell i svensk välfärd, där patienter och närstående involveras i att förbättra stödet till cancerberörda. Nu kan det nyskapande stödcentrumet spridas över landet. – Vi fyller ett tomrum, och behovet av vår verksamhet finns i hela Sverige, säger Pia Bredegård, Kraftens Hus.
I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
Behovet av endoskopister är stort både nu och i framtiden. Därför har Sahlgrenska Universitetssjukhuset tillsammans med Regionalt cancercentrum väst (RCC Väst) startat en utbildning för blivande endoskoperande sjuksköterskor och läkare.
Kraftens hus ger kraft och stöd till cancerdrabbade, i ett unikt projekt som involverar patienter och närstående. Nu fyller det uppmärksammade stödcentrumet i Borås ett år, och hoppas kunna växa till fler delar av landet.
I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.
På Sahlgrenska Universitetssjukhuset deltar inte bara vårdmedarbetare när beslut om rekommenderad cancerbehandling ska fattas. Vid huvud- och halscancer deltar även patienter- och närstående i mötet, något som både är uppskattat och har medicinska fördelar.
Behov och efterfrågan av att både ta fram nya och att utveckla befintliga kvalitetsregister för uppföljning av cancervården ökar. Enbart inom RCC Väst har antalet medarbetare på enheten mer än fyrdubblats de senaste fem åren. Innehållet i den tidigare chefstjänsten fördelas nu på två tjänster, en med nationellt utvecklingsansvar för INCA och en med regionalt chefsansvar för enheten.
Sverige har nationella kvalitetsregister i världsklass. Möt några av medarbetarna på RCC Väst som ser till att täckningsgraderna är höga, data tillförlitlig och som stöttar medarbetare som vill forska på kvalitetsregister inom cancer.
Solen och ljuset har positiv inverkan för vårt välbefinnande. Men inget solsken utan regn – farlig strålning är den mörka baksidan. I takt med att solandet tilltar, ökar också antalet hudcancerdiagnoser. En ny lag med 18-årsgräns för solarier infördes 1 september, vilket välkomnas av Olle Larkö, regional processägare vid RCC Väst.
Patienter med blodcancersjukdomen MDS kan slippa blodtransfusion i flera år om de snabbt behandlas med ESA-läkemedel. Det är ett av flera spännande resultat i en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.
Patient- och närståenderådet (PNR) har bett Västra Götalandsregionens och riksdagens politiker om svar på några utvalda frågor. PNR vill veta vilka partier som ställer sig bakom deras förbättringsförslag för framtidens cancervård.
Under våren arrangerades ett möte med norska hematologer för inspiration och erfarenhetsutbyte kring arbete med kvalitetsregister och standardiserade vårdförlopp.
Med en ny modell för finansiering av standardiserade vårdförlopp som ger en tydlig kostnadsbild planerar RCC Väst för fortsatt drift i nära samarbete med förvaltningar. Allt för att inte förlora det framgångsrika arbete som byggts upp sedan 2015.
När Jawad Shahin från Syrien kom till Sverige 2015 började han genast lära sig svenska på egen hand. Nu gör han praktik på RCC Väst. – Han blev ett lyft för hela verksamheten och vårt mål är att anställa honom, säger Thomas Björk Eriksson, chef för verksamheten.
Allmänhetens kunskap om palliativ vård är relativt liten. Få känner till att det inte enbart handlar om cancerdiagnoser och många saknar kännedom om hur vårdarbetet verkligen fungerar.
Går det att skönja ett mönster hos de primärvårdspatienter som senare diagnostiseras med cancer? Frågan blev avstampet i Marcela Ewings avhandlingsarbete. Nu presenterar hon ett enkelt instrument för riskvärdering som kan spara liv.