Arbetssätt med hälsoinformatörer testas i norra sjukvårdsregionen

Sidan publicerades 25 mars 2025

Många cancerfall kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor och upptäckas tidigare genom deltagande i screeningprogram. Idag finns det skillnader mellan olika befolkningsgrupper när det gäller risken att insjukna och dö i cancer. För att minska dessa skillnader genomför Regionalt cancercentrum norr ett projekt i syfte att införa arbetssättet med hälsoinformatörer i fyra kommuner i norr.

Uppstartsmöte med Region Jämtland Härjedalen, då man bland annat tittade närmare på den Europeiska kodexen mot cancer som syftar till att informera allmänheten om åtgärder de kan vidta för att minska risken att drabbas av cancer. Från vänster: Akhaza Zekarias, hälsoguide i Region Jämtland Härjedalen, Jeanette Lundberg, projektledare vid RCC Norr, Mia Ajax, cancersamordnare och Mirja Wedin, distriktssköterska på Folkhälsoenheten, båda Region Jämtland Härjedalen.
Uppstartsmöte med Region Jämtland Härjedalen, då man bland annat tittade närmare på den ”Europeiska kodexen mot cancer” som syftar till att informera allmänheten om åtgärder de kan vidta för att minska risken att drabbas av cancer. Från vänster: Akhaza Zekarias, hälsoguide i Region Jämtland Härjedalen, Jeanette Lundberg, projektledare vid RCC Norr, Mia Ajax, cancersamordnare och Mirja Wedin, distriktssköterska på Folkhälsoenheten, båda Region Jämtland Härjedalen.

Projektet har redan startat i Region Jämtland Härjedalen samt i Östersunds och Skellefteå kommuner. Under våren kommer de två återstående kommunerna att väljas ut, en i Norrbotten och en i Västernorrland. Jeanette Lundberg är sjukvårdsregional processledare för prevention vid Regionalt cancercentrum norr, RCC Norr, och den som leder projektet.

Jeanette Lundberg.
Jeanette Lundberg

Foto av Ulrika Bergfors

– Det är glädjande att vi nu är i gång med samarbetet kring hälsoinformatörer med regionen och de två kommunerna. I Region Jämtland Härjedalen finns sedan tidigare erfarenhet av att arbeta med hälsoguider och det var därför en naturlig startpunkt för projektet att även engagera dem i projektet. De två hälsoguiderna, Akhaza Zekarias och Sonia Kayitaba Mwiza, kommer inom ramen för projektet att få ett utökat uppdrag som även omfattar cancerprevention, säger Jeanette Lundberg.

Cancerfallen ökar i norra Sverige, liksom i resten av landet, dels på grund av en åldrande befolkning och förbättrad diagnostik och behandling, men också till följd av att befolkningen har fler ohälsosamma levnadsvanor.

Det råder idag ojämlikhet mellan olika grupper kopplat till insjuknande och överlevnad. Exempelvis har personer med sämre socioekonomiska förutsättningar högre risk både att få cancer och dö av cancer. Dessutom varierar deltagandet i cancerscreening mellan olika områden i norra sjukvårdsregionen. Det är för att minska dessa skillnader som RCC Norr vill testa arbetssättet med hälsoinformatörer. Målet är att en kommun från varje region i norr ska delta i projektet, totalt fyra kommuner.

RCC Norr kommer att använda sig av lokalt rekryterade personer som utbildas till hälsoinformatörer samt befintliga hälsoguider. De kan, tack vare sin goda lokala anknytning, nå människor på ett relevant och effektivt sätt. Hälsoinformatörerna kommer att ha i uppdrag att sprida kunskap hos invånare i sitt närområde om hur de kan minska risken för cancer genom goda levnadsvanor och vikten av att delta i den cancerscreening som erbjuds. På sikt kan det bidra till att minska skillnaderna och öka kunskapen om cancerprevention och tidig upptäckt.

Ellen Österman.
Ellen Österman

Foto av Mattias Eliasson

– Östersunds kommun tycker det här är ett viktigt och självklart projekt att ingå i. Vi vill arbeta för att alla medborgare ska ha jämlika förutsättningar till en god hälsa. Vår förhoppning är att arbetet med hälsoinformatörer ska öka kunskapen och ge målgruppen möjlighet att göra bra val för sin hälsa och på sikt minska risken att drabbas av cancer. Vi hoppas på ett stort intresse för att bli hälsoinformatör, säger Ellen Österman, utvecklingsstrateg vid Östersunds kommun.

Hälsoinformatörer har olika kulturell bakgrund och är ofta flerspråkiga. De kan ge information på modersmålet och i sina nätverk. De rekryteras i samarbete med kommunerna, arbetar på uppdrag av RCC Norr och får arvode och utbildning via RCC. De får också tillgång till informationsmaterial som de kan använda i mötet med invånare och de planerar sina aktiviteter i samråd med RCC Norr.

Kenneth Fahlesson.
Kenneth Fahlesson

Foto av Paulina Holmgren

– Nu väntar en intensiv period med att påbörja rekrytering av hälsoinformatörer i båda kommunerna och att utbilda dem. Hälsoguiderna i region Jämtland Härjedalen har redan gått RCC:s utbildning och kommer under våren hjälpa till i regionens informationsarbete för att få fler kvinnor födda 1994–1999 att ta gratis HPV-vaccin. Kampanjen med att utrota livmoderhalscancer genom HPV-vaccin pågår fram till den 30 juni och vi hoppas att våra hälsoguider kan hjälpa till med att nå ut med information till så många kvinnor som möjligt, säger Jeanette Lundberg.

Skellefteå kommun har sedan tidigare erfarenhet av att erbjuda HPV-vaccination på arbetstid för medarbetare i målgruppen kvinnor 23–30 år.

– Det känns värdefullt och viktigt att få möjligheten att göra detta tillsammans med Regionalt cancercentrum norr. Med det här upplägget stärker vi folkhälsan i Skellefteå kommun. Det är viktigt både för individen och för samhället, säger Kenneth Fahlesson, ordförande i Folkhälsorådet vid Skellefteå kommun.

Arbetssättet med hälsoinformatörer är framtaget av Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland och startades upp i Botkyrka kommun för tio år sedan, men kommer att anpassas till regionala och lokala förutsättningar i norr. Projektet finns med i cancerplanen för den norra sjukvårdsregionen 2025-2028 och pågår till augusti 2026. Överenskommelsen med region Jämtland Härjedalen avseende hälsoguiderna gäller för år 2025. Projektet är även en del av Sveriges bidrag till EU-projektet Joint Action Prevent NCD.

Läs mer om projektet på cancercentrum.se