Projekt Hälsoinformatörer i norr

RCC Norr driver ett projekt för att införa arbetssättet med hälsoinformatörer i norra sjukvårdsregionen. Hälsoinformatörer rekryteras lokalt och utbildas för att kunna informera invånare i sitt närområde hur de kan minska risken för cancer genom goda levnadsvanor och vikten av att delta i den cancerscreening som erbjuds.

Illustration som föreställer hälsoinformatörer på besök i en sfi-klass.

Foto av Kajsa Eldsten

Cancerfallen ökar i norra Sverige, liksom i resten av landet, på grund av en åldrande befolkning, ohälsosamma levnadsvanor och att fler cancerfall upptäcks. Personer med sämre socioekonomiska förutsättningar har högre risk att få och dö av cancer. Deltagandet i cancerscreening varierar också mellan olika områden och kommuner.

Projektets mål är att sprida, stödja och utvärdera införandet av arbetssättet hälsoinformatörer i norra sjukvårdsregionen för att på sikt minska dessa ojämlikheter. Arbetet kommer att ske med anpassade budskap och aktiviteter.

Start i Östersunds och Skellefteå kommuner

Inledningsvis startar samarbetet med Region Jämtland Härjedalen samt Östersunds och Skellefteå kommuner. Det redan finns ett upprättat arbetssätt med hälsoguider i Region Jämtland Härjedalen. I både Östersunds och Skellefteå kommun bedrivs ett strukturerat folkhälsoarbete och kommunerna vill bidra till arbetet med cancerprevention.

I Skellefteå kommun och i Östersunds kommun så har projektet ett fokus på att nå invånare med migranterfarenhet, det vill säga att vara utrikesfödd.  

Hälsoinformatörernas arbetssätt

Hälsoinformatörer sprider information och kunskap om hur det går att minska cancerrisken genom goda levnadsvanor och vikten av cancerscreening, vilket på sikt kan minska skillnader i cancerförekomst och öka kunskapen om cancerprevention och tidig upptäckt. Informationen utgår från åtta av de tolv rekommendationer som finns i den ”Europeiska kodexen mot cancer”. Rekommendationerna beskriver vad varje individ kan göra kan i sitt liv för att minska risken för cancer.

Hälsoinformatörer har olika kulturell bakgrund och är ofta flerspråkiga. De ger information på modersmålet och i sina nätverk. Projektledaren rekryterar hälsoinformatörer i samarbete med kommunerna. De är inte anställda utan arbetar på uppdrag av RCC Norr, och får ett ekonomiskt arvode. Hälsoinformatörerna får genomgå utbildning och har tillgång till ett informationsmaterial. De planerar själva sina informationsinsatser och förankrar med projektledaren.

Lokala hälsoinformatörer:

  • Bor i och känner området väl.
  • Kan informera på sitt modersmål och på enkel svenska i närmiljö, föreningar eller andra nätverk
  • Når fram med information och skapar dialog där det annars kan vara svårt för RCC Norr att skapa kontakt
  • Har hög trovärdighet med sin lokala tillhörighet, information på modersmål och kulturkännedom.

Webbutbildning för hälsoinformatörer

Webbutbildningen är en grundutbildning och vänder sig till dig som valt att arbeta som hälsoinformatör. Utbildningen är framtagen av RCC Stockholm Gotland. Den bygger på rekommendationerna från den ”Europeiska kodexen mot cancer” och ger också aktuella fakta och statistisk om cancer.  Webbutbildningen är digital och tar några timmar att genomföra. Den är indelad i avsnitt och går att ta del av vid ett eller flera tillfällen. Du kan också ladda ner länken till utbildningen och spara på din dator eller mobil.

Läs mer om utbildningen på cancercentrum.se 

Vill du bli hälsoinformatör?

Rekryteringen av hälsoinformatörer i Skellefteå och Östersund kommer att påbörjas under våren 2025. Här kommer inom kort mer information om hur du ska göra för att ansöka om att bli hälsoinformatör.

Mer om projektet

Projektet finns med i cancerplanen för den norra sjukvårdsregionen 2025– 2028 och pågår från september 2024 till augusti 2026. Överenskommelsen med region Jämtland Härjedalen avseende hälsoguiderna gäller för år 2025. Projektet är även en del av Sveriges bidrag till EU-projektet Joint Action Prevent NCD. Arbetssättet med hälsoinformatörer har utarbetats av RCC Stockholm Gotland, men kommer i detta projekt anpassas till regionala och lokala förutsättningar. Projektet sker i samarbete mellan RCC Norr och regioner och kommuner och finansieras av RCC Norr. Målet är att fyra kommuner ska delta i projektet – en från varje region.

Cancerplan för norra sjukvårdsregionen 2025-2028 (pdf, nytt fönster)