Nyheter

Nyheter från RCC Syd
Samverkan
Ny delrapport om utvecklingsområden inom barncancervården

Trots läget med covid-19-pandemin har arbetet med utveckling inom barncancerområdet kunnat fortsätta. Det visar en ny delrapport som RCC nyligen lämnade till Socialdepartementet.

Samverkan
Skolsköterskor utbildas i kampen mot cancer

Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland har tagit fram en webbkurs om barn och cancer för skolsköterskor. Det är ett nytt sätt att involvera elevhälsan främst i det förebyggande arbetet, men också i arbetet med att ta hand om familjer som drabbas.

Samverkan
Ökade satsningar på långtidsuppföljning efter barncancer

När barn och unga insjuknar i cancer väcks många svåra frågor och känslor som berör en hel familj. Vid sidan av medicinska frågor finns även stora behov av samtal och psykosocialt stöd. I vuxen ålder behöver många även sjukvårdens hjälp att hantera sena komplikationer till följd av cancer. För att möta behoven riktar Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) särskilda satsningar till landets uppföljningsmottagningar för barn och vuxna efter cancer.

Samverkan
Nationell handlingsplan för utvecklingen av barncancervården

Utifrån rapporten ”Utvecklingsområden inom barncancervården” har en nationell handlingsplan för utveckling av barncancervården tagits fram. En nationell arbetsgrupp med företrädare från alla sjukvårdsregioner har arbetat för att ta fram handlingsplanen med insatser för åren 2020 – 2022.

Samverkan
Analys av utvecklingsområden på barncancerområdet

Sveriges sex barncancercentrum har med stöd av RCC gjort en analys av hur barncancervården kan utvecklas. Det har resulterat i en rapport med en rad konkreta förslag som lämnats till Socialdepartementet.

Syd
Barnläkare ny processledare på RCC Syd

I regeringens långsiktiga inriktning för det nationella arbetet med cancervården lyfts behovet av ökad uppföljning och stöd vid sena komplikationer efter barncancer. RCC Syd har nu rekryterat Anna Sällfors Holmqvist som regional patientprocessledare för långtidsuppföljning efter barncancer.

Samverkan
Regeringen fortsätter den långsiktiga satsningen på cancer

Cancervården ska fortsatt stärkas. Det slår regeringen fast i årets höstbudget och avsätter därför 500 miljoner kronor per år från och med 2020 till att utveckla vården, tillgängligheten och jämlikheten inom cancerområdet.

Samverkan
Det nationella vårdprogrammet för långtidsuppföljning efter barncancer är uppdaterat

Då överlevnaden efter barncancer är hög finns det fler och fler individer i samhället som haft cancer som barn. Efter cancerbehandlingen har dessa patienter ett långt liv framför sig. Sena komplikationer kan uppkomma i samband med cancersjukdomen och behandlingen, under den fortsatta uppväxten och under vuxenlivet. Det är viktigt att personer som haft cancer som barn följs upp för att biverkningarna ska upptäckas på ett tidigt stadium och bli omhändertagna på rätt sätt.

Samverkan
Nationella vårdprogram ute på remiss

Tre nationella vårdprogram går idag ut på remiss till profession och patientföreningar. Fyra vårdprogram går ut på remiss till regioner.