Vårdens beredskap att prata om KIM ökar

Sidan publicerades 23 april 2025

Intresset för kunskap om komplementär och integrativ medicin (KIM) inom cancervården fortsätter att öka. Fler sjukhus gör omfattande kompetenssatsningar och antalet läkare och sjuksköterskor som genomgår RCC:s fortbildning växer stadigt. Nu inleds även ett kurssamarbete med Danmark och Norge.


Minst var fjärde cancerpatient använder någon form av komplementärmedicin och många önskar en öppen dialog med vården om evidens för effekt och risker. Men om kunskap om KIM hos vården saknas riskerar samtalen att utebli, vilket kan påverka både patientsäkerheten och förtroendet för vården.

–Att vårdpersonal inom cancervården har kunskap om komplementära metoder ses alltmer som en självklarhet. Hittills har 87 arbetsplatser på 53 orter utspritt på samtliga regioner låtit sina medarbetare genomföra RCC:s distansutbildning om KIM. Utbildningen har ett stadigt högt kursbetyg – 4,8 av 5 – och i höst startar den för nionde gången, den 26 september, säger Johanna Hök Nordberg, processledare för integrativ cancervård vid RCC Stockholm Gotland.

Den vidareutvecklade KIM-forumserien samlar också tidigare kursdeltagare i ett format som mer och mer liknar en masterclass inom området. Nästa forum, det sjätte i ordningen, hålls i höst.

Nordisk kunskapsbank under uppbyggnad

Sverige är först i Norden med att erbjuda denna typ av fortbildning om KIM vid cancer. Nu växer ett nordiskt samarbete fram.

–Tillsammans med forskare från National Research Center in Complementary and Alternative Medicine (NAFKAM) i Norge och onkologen vid Vejle Sygehus CCC i Danmark bygger vi en gemensam nordisk kunskapsbank med material till framtida KIM-kurser. Det är fantastiskt att kunna dela kunskap, och ur svensk synvinkel ser vi att vi också kommer att få värdefulla nya perspektiv, säger Kathrin Wode, processledare för integrativ cancervård vid RCC Stockholm Gotland.

Förbättringsarbete: Strukturerat arbetssätt på sjukhus

Som en del av den nationella satsningen på förbättringsarbeten 2025 testas nu ett nytt strukturerat arbetssätt – inklusive en expertfunktion – för att stötta vården i dialogen om komplementärmedicin. Förbättringsarbetet drivs på Södersjukhuset (SÖS) i Stockholm.

Som bakgrund har hela personalgruppen på onkologen vid SÖS deltagit i en halvdagsutbildning under våren 2024. Detsamma gäller för onkologen vid Capio S:t Görans sjukhus.

–Utbildningen har bland annat berört definitioner, användningsmönster och patientperspektivet i Sverige, vetenskapliga informationskällor, lagstiftningen, växtbaserade läkemedel och kosttillskott, mind-body metoder och evidensbaserade behandlingsriktlinjer, säger Johanna Hök Nordberg, processledare för integrativ cancervård vid RCC Stockholm Gotland.

Läs mer om utbildningen och anmälan (sista dag för anmälan 15 september 2025)