Nytt projekt ska förbättra cancerrehabiliteringen för unga vuxna i Skåne

Sidan publicerades 5 mars 2025

Unga vuxna är en målgrupp som hamnar i kläm när det kommer till cancerrehabilitering. Nu utforskar en arbetsgrupp möjligheterna för en specifik handlingsplan för unga vuxna med cancer.

I höstas anordnades en utbildningsdag inom cancerrehabilitering där fokus låg på hälsoskattningar. Det var första delen i projektet Ulv – Ung Livskraft, som finansieras av medel från den nationella satsningen på cancervården. Nu har sjuksköterskorna Ida Wiktorsson och Malin Olausson arbetat vidare med nästa steg i arbetet. 

Tre mål i projektet  

För att få inspiration och inblickar i hur andra jobbar har Ida och Malin bland annat varit på studiebesök på Kræftværket på Rigshospitalet i Köpenhamn, Radiumhospitalet i Oslo och Lydiagården i södra Sverige. Baserat på sina studiebesök samt kartläggning och kontakt med olika nationella projekt, genomgång av artiklar, forskning, statistik och inspel från patientrepresentanter så har de kommit fram till tre mål. 
 

Ida Wiktorsson och Malin Olausson

– Vi vill kunna arbeta mer strukturerat med rehabiliteringen för gruppen unga vuxna. Vi vill kunna möjliggöra för gruppen att kunna bibehålla och snabbare återgå till ett liv med god livskvalitet och en fungerande vardag. Och vi vill kunna skapa ett sammanhang för patientgruppen under behandling och även efter behandling, säger Malin.  

För att nå målen har de arbetat fram sju olika insatser att jobba med. De är en speciell informationstavla på alla berörda enheter, ett aktivitetsschema med träffar för unga vuxna med cancer, ett aktivitetsrum, en panel med patientrepresentanter, en anpassad rehabilitering och uppföljning, nätverksträffar med ungdomskoordinatorer och -ambassadörer samt mentorskap.  
 
– Mentorskap har organisationen Ung Cancer precis påbörjat ett arbete med, så där kommer vi inte lägga fokus, säger Ida.   

Ett glapp i rehabiliteringen  

Idag lever fler unga vuxna längre med sin cancer och de efterfrågar mer stöd.  
 
– Vi har inte så mycket att erbjuda den här patientgruppen i södra sjukvårdsregionen. Vi tillsammans med våra kollegor har känt av ett glapp i rehabiliteringen och stödet för den här gruppen, säger Malin. 
– I Köpenhamn träffade vi deras ungdomskoordinatorer. De har en flerårig erfarenhet av att arbeta specifikt mot den gruppen. Det var väldigt inspirerande att se deras koncept som de erbjuder gruppen unga vuxna i den onkologiska behandlingen, säger Ida. 

Till unga vuxna räknas 18–29-åringar. De menar att gruppen inte passar in någonstans, eftersom de inte längre erbjuds vårdprogrammet för barn samtidigt som vårdprogrammet för vuxna passar bättre för lite äldre vuxna.  
– Forskning och studier visar att ett tidigt insatt och riktat stöd ger större chans att återgå till en fungerade vardag och få en bättre livskvalitet, fortsätter Malin.  
– Patientgruppen är i en skör livsperiod, både vad gäller arbetsliv, studier, livsfrågor och fertilitet. Det gör att de ofta behöver ett annat stöd än den äldre vuxna gruppen, fyller Ida i.  

Ny nationell cancerstrategi 

I höstas kom ett förslag på ny nationell cancerstrategi. Precis som i Ida och Malins arbete har man även där ett större fokus på gruppen unga vuxna och trycker på att sjukvården behöver anpassa stödet för gruppen.  
 
Malin och Ida ser att behovet finns i hela landet, men har begränsat projektet till region syd för att det inte ska bli för stort och de snabbare ska kunna nå i mål. 
– Ju fler enheter vi jobbar med, desto mer tid behöver vi. Vi tänker att om man implementerar det på ett ställe så är det lättare att kopplapå fler. Vi har hela tiden i åtanke att det ska kunna funka att sprida lätt, säger Malin.  

Nästa steg  

Ida och Malin är fast beslutna att förbättra cancerrehabiliteringen för unga vuxna. Projektet har potential att göra stor skillnad för en grupp patienter som idag saknar rätt stöd. Förhoppningen är att projektet ska kunna spridas till andra regioner i framtiden. Nästa steg blir att samla ungdomsambassadörerna på de olika enheterna på Onkologen SUS samt att starta upp patientträffar, där den första redan är inplanerad i april. 
 
– Under våren kommer vi att boka in en första nätverksträff för att diskutera hur vi kan gå framåt, vad de ser för bekymmer och vad de ser att vi kan jobba vidare med. Och efter det vill vi få tillåtelse av verksamheterna och försöka få upp informationstavlorna i mars, april någon gång, säger Malin.