Årsrapport över utvecklingen av standardiserade vårdförlopp (SVF) - sakta men säker förbättring
Regionala cancercentrum i samverkan har sammanställt rapporten över standardiserade vårdförlopp som visar på fortsatt förbättrad effektivitet i cancerutredningar i Sverige under 2024. Inklusionsmålet uppnås nationellt och inom de flesta diagnoser, medan ledtidsmålet fortfarande är en utmaning även om positiva trender syns. Patienternas upplevelser av utredningsprocessen är i stor utsträckning positiva. Fortsatta insatser krävs för att ytterligare förkorta ledtiderna.
Huvudsakliga fynd
Under 2024 utreddes totalt 156 810 personer enligt SVF. På nationell nivå nåddes inklusionsmålet då mer än 70 % av nya cancerfall utreddes enligt standardiserat vårdförlopp.
Vad gäller ledtidsmålet, där målet är att 80 % av patienterna ska börja behandling inom en angiven tidsram, har en viss förbättring skett. Andelen patienter som uppnådde målet ökade från 40 % år 2023 till 45 % år 2024. Ledtiderna för kirurgi förbättrades markant, från 37 % år 2023 till 44 % år 2024. Tiden till start av behandling med läkemedel och strålbehandling har också blivit kortare.
Katrin Bartfai Jansson, ordförande i Nationella gruppen för Kvalitetssäkring av SVF-data, säger:
- Det finns förmodligen flera orsaker till att vi ser en förbättring av ledtiderna. Delvis, men inte enbart, beror det på att vissa vårdförlopp förlängts på grund av nya, mer omfattande utredningsmetoder, exempelvis bröstcancerförloppet. Regionernas kontinuerliga förbättringsarbete har gjort och gör fortsatt också skillnad och under 2024 fick även regionerna medel till förbättringsarbeten inom bild- och funktionsmedicin och radiologi, och vi hoppas förstås att detta arbete kommer att påverka vårdförloppen ytterligare i rätt riktning.
I samtliga regioner syns en förbättring av ledtiderna jämfört med 2023, och fem regioner nådde målet för minst hälften av patienterna. Inga tydliga skillnader i ledtider kunde påvisas mellan könen.
Fördjupad analys av patienter med längst väntetider
Under 2024 har regionerna genomfört fördjupade kartläggningar av patienter som väntat mer än 75 % längre än den angivna ledtiden inom vissa diagnoser. Kartläggningarna visar att en stor andel av dessa patienter är multisjuka och därför av medicinska skäl inte kan utredas enligt de gällande ledtiderna. Men analyserna visar även att kommunikationen mellan vårdenheter är central för att ledtiderna ska kunna mötas, när den kedjan brister blir ledtiderna långa.
Vi har också sett att ineffektiva multidisciplinära konferenser (MDK) där all relevant information inte funnits tillgänglig vid konferensen ofta förlänger ledtiderna säger Katrin.
Patientupplevelser mäts
Patienter som utretts inom SVF har gett fortsatt positiva omdömen om processen och skillnaderna mot tidigare år är mycket små. Patienter upplever generellt respekt och bra bemötande, god information och samordning, samt bra tillgänglighet. Områden där utveckling fortfarande krävs är emotionellt stöd och delaktighet i beslutsfattandet.
Årsrapport standardiserade vårdförlopp (SVF) 2024