Framsteg inom barncancervården 2024

Sidan publicerades 8 april 2025

I den nyligen publicerade årsrapporten presenterar den nationella arbetsgruppen för barncancer viktiga framsteg och insatser som har genomförts under 2024 för att förbättra vården av barn och unga med cancer i Sverige.  

Under 2024 har barncancervården i Sverige tagit stora steg framåt, med särskilt fokus på att förbättra vården för både barn och unga vuxna. Det redan starka samarbetet inom svensk barnonkologi har stärkts ytterligare, och tydliga planer finns för framtida insatser. Sedan den 1 januari 2025 är Cecilia Langenskiöld ny ordförande för den nationella arbetsgruppen, tillsammans med Frans Nilsson. Hon ser fram emot sitt nya uppdrag: 

- Det är fantastiskt att få gå in i en så välfungerande arbetsgrupp. Det ska bli spännande att vara med och utveckla barnonkologin i Sverige, säger Cecilia Langenskiöld.

Nya kunskapsstöd för tidig upptäckt av barncancer 

Under året har ett nytt kunskapsstöd ”alarmsymptom vid misstanke om cancer hos barn och unga” tagits fram för att underlätta för vårdgivare att tidigt upptäcka barncancer.

Porträtt av Cecilia Langenskiöld
Cecilia Langenskiöld, överläkare på Barncancercentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Dokumentet, som riktar sig till vårdgivare inom primärvård, BVC och skolhälsovård, beskriver vanliga symtom och ger vägledning om utredning och remissvägar till barnonkologi.

- Det här dokumentet har efterfrågats av primärvården och är ett utmärkt stöd för alla vårdgivare. Det är lättförståeligt och hjälper till att tolka symtom samt ger information om vart man ska vända sig om man misstänker cancer, säger Cecilia Langenskiöld. 

Nytt vårdprogram för cancerrehabilitering för barn och ungdomar 

Ett annat stort framsteg under 2024 var lanseringen av det första nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering av barn och ungdomar. Vårdprogrammet är ett viktigt steg för att förbättra cancerrehabilitering och hantering av komplikationer till cancerbehandling.

Frans Nilsson, överläkare på Barn och ungdomscentrum, Norrlands universitetssjukhus

- Det här vårdprogrammet är en viktig del i utvecklingen av barncancervården. Implementeringen kommer att kräva tid och engagemang från såväl barncancercentrum som barnkliniker i Sverige, men i slutändan kommer det att förbättra både vård och hälsa för barn under och efter cancerbehandling, säger Frans Nilsson.

 

Nationell satsning på barnonkologisk intermediärvård 

En arbetsgrupp, bestående av representanter från alla barncancercentra, har under året arbetat med att utveckla en nationell utbildning inom barnonkologisk intermediärvård. Målet är att stärka kompetensen och skapa enhetliga arbetssätt för att säkerställa jämlik vård över hela landet. Arbetet inleddes med att ta fram riktlinjer för en ny KVÅ-kod, och utbildningen byggs upp baserat på dessa riktlinjer samt regionala behov. 

- Arbetet med intermediärvård är viktigt både för patientsäkerheten och för arbetsmiljön. Vi behöver säkerställa att personalen har rätt kunskap och tillgång till rätt utrustning för att kunna arbeta säkert och effektivt med svårt sjuka patienter, säger Frans Nilsson. 

Nationella satsningar på precisionsmedicin och kliniska studier för barn 

Under 2024 inleddes två större initiativ som kommer att pågå under 2025. Det första handlar om att samordna rutiner och arbetssätt för att jämlikt implementera precisionsdiagnostik och precisionsmedicin för barn med cancer i hela Sverige. I arbetet ingår att definiera en multiprofessionell Molecular Tumour Board (MTB) och ta fram förslag på upplägg på en nationell rond. Arbetet sker inom Pediatrisk Hematologisk Onkologisk förening (PHO) tillsammans med representanter för barncancercentrum och i samverkan med GMS projektet.  

Det andra initiativet startade med en workshop under 2024 för att kartlägga vad som krävs för att öppna fler kliniska studier som görs tillgängliga för fler barnonkologiska patienter i Sverige. En mindre arbetsgrupp samt en större referensgrupp med bred representation bildades och arbetet med projektet har påbörjats under första delen av 2025. Syftet är att ta fram förslag på ett koncept för en nationell administrativ enhet med specialistkunskap om den administration som krävs i samband med öppnandet av studier samt även underlätta deltagandet i kliniska studier för barnonkologiska patienter från hela landet oavsett bostadsort. 

Läs mer i rapporten "Utvecklingsområden inom barncancer - Årsrapport 2024"