Nyheter

Samverkan
Uppdaterat stöddokument om cancer under graviditeten

Ett uppdaterat stöddokument om cancer under graviditeten finns nu i Kunskapsbanken. Dokumentet ersätter den tidigare vägledningen och är ett viktigt stöd för vårdpersonal som arbetar med gravida patienter med cancer. Det innehåller de senaste rekommendationerna om hur man kan diagnostisera och behandla cancer under graviditeten, med hänsyn till både mamman och barnet. Dokumentet fungerar som en övergripande vägledning och ska användas tillsammans med nationellt vårdprogram för den specifika cancerdiagnosen.

Samverkan
Min vårdplan tas fram med hjälp av AI – tidsvinsten ett halvår

Nu drar ett projekt igång där man med hjälp av generativ AI kommer att effektivisera processen med att ta fram Min vårdplan. Idag tar det närmare två år att få fram en plan och processen tar mycket tid och resurser i anspråk av redan ansträngd vårdpersonal. Claire Micaux är projektledare och nationell samordnare för Min vårdplan cancer. Här berättar hon om projektet.

Samverkan
Regioner samarbetar kring ny cancerskola för patienter och närstående

Region Gävleborg har startat upp en ny cancerskola om rehabilitering för patienter och närstående. Satsningen är ett av många förbättringsprojekt som genomförs tack vare den nationella satsningen på cancervården under 2024.

Samverkan
Öka kapaciteten eller minska efterfrågan – hur kan bilddiagnostiken effektiviseras?

Förra året utreddes 154 000 personer för misstänkt cancer enligt standardiserade vårdförlopp (SVF). Nästan alla genomgår någon typ av bildundersökning. Är det den som gör att utredningarna ofta tar längre tid än de uppsatta målen, och vad kan vi i så fall göra åt det? Det har Regionala cancercentrum undersökt i en nationell genomlysning av bild-och funktionsmedicin.

Samverkan
Remissrunda för nationella vårdprogram och Min vårdplan

I dag går fem nationella vårdprogram och en Min vårdplan ut på remiss.

Samverkan
RCC deltar på European society for medical oncology

European society for medical oncology (ESMO) anordnar varje år en konferens med fokus på att utbilda samt förbättra kvaliteten på cancervården. I år anordnas konferensen i Barcelona mellan den 13–17 september.

Samverkan
Ny generell Min vårdplan – med ytterligare målgruppsfokus

Den 9 september publicerades en uppdaterad version av Min vårdplan i cancervården. Alla som arbetar i cancervården kan nu erbjuda patienterna aktuell och målgruppsanpassad information som är enklare att läsa.

Samverkan
Kontaktsjuksköterskornas uppdragsbeskrivning utvärderas

Under september startar jobbet med att utvärdera kontaktsjuksköterskornas uppdragsbeskrivning. Syftet är att uppfylla patienternas och verksamheternas behov samt skapa förutsättningar för en mer jämlik vård. Nationella arbetsgruppen för kontaktsjuksköterskor har fått uppdraget av RCC i samverkan och arbetet beräknas vara färdigt i mars 2025.

Samverkan
”Man behöver stöd och det är inte farligt att be om hjälp”

Kenneth Nilsson behövde bli övertygad om att ta emot samtalsstöd när hans sambo fick bröstcancer. Idag håller han i samtalsgrupper för närstående vid Kraftens hus i Borås.

Samverkan
RCC och regionerna går ihop i en kampanj för att uppmärksamma screening för tidig upptäckt av cancer

I Sverige finns det idag tre screeningprogram för tidig upptäckt av bröstcancer, cancer i tjocktarmen och ändtarmen och HPV, cellförändringar och livmoderhalscancer. Under september går RCC och regionerna ut med en informationskampanj för att informera invånarna om screening och vikten av att delta varje gång man får en kallelse.

Samverkan
Nya patientfilmer ger egenvårdsråd på 1177 och i Min Vårdplan

Att vara fysiskt aktiv och få i sig tillräckligt med energi och näring skapar bättre förutsättningar för en cancerbehandling. Det kan bidra till att minska risken för komplikationer och öka välmåendet. Dessutom kan återhämtningen efteråt snabbas på. Eftersom levnadsvanor är en viktig del i cancerrehabiliteringen har RCC tagit fram inspirationsfilmer för 1177.se.

Samverkan
Omfattande uppdateringar av vårdprogrammet för bröstcancer

Den 25 juni 2024 publicerade Regionala cancercentrum i samverkan en reviderad version av det nationella vårdprogrammet för bröstcancer. En rad viktiga uppdateringar har gjorts, bland annat tillägg av tre kapitel som rör nya områden. Dessutom lyfts det senaste inom diagnostiken och behandlingsindikationerna har uppdaterats.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram hypofystumörer

En reviderad version av det nationella vårdprogrammet för hypofystumörer har nu fastställts av RCC i samverkan och publicerats på cancercentrum.se.

Samverkan
Kvalitetsregister – Ett utmärkt verktyg till verksamhetsutvecklingen

Kvalitetsregistren har alltid haft en betydande roll i att samla och redovisa data. Idag finns det 35 register som samlar in data om diagnostik, behandling och resultat inom cancervården. Men visste du att registren kan användas till mer än att bara samla in data på patienter?

Samverkan
Linköping Comprehensive Cancer Center blir Sveriges fjärde ackrediterade cancercenter

Linköping Comprehensive Cancer Center vid Universitetssjukhuset i Linköping har blivit ackrediterat enligt Organisation of European Cancer Institutes (OECI) standard. RCC Sydöst ser fram emot att fortsätta bidra i pågående utvecklingsarbete för en ännu bättre cancervård och tillgänglighet för invånare i Sydöstra sjukvårdsregionen.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för bukspottkörtelcancer

Det nationella vårdprogrammet för bukspottkörtelcancer har genomgått en revidering. Den förra versionen kom 2021. Den nya versionen innehåller flera viktiga uppdateringar och förtydliganden. Ett par områden i fokus är uppföljning och möjligheten att rapportera PROM-data.

Samverkan
Första årsrapporten från kvalitetsregistret för OPT är publicerad

SweOPT, det nationella kvalitetsregistret för organiserad prostatacancertestning (OPT), bildades våren 2023 med RCC väst som stödteam. Nu har SweOPTs första årsrapport publicerats.

Samverkan
Min vårdplan cancer i urinblåsa utökas och byter namn

Den nya versionen har utökats och omfattar nu, förutom cancer i urinblåsa, cancer i njurbäcken, urinledare eller urinrör. Vidare har generella texter uppdaterats och innehåller nya filmer om strålbehandling och mediyoga. En ny avsnittsrubrik som heter Läkemedelsbehandling har tillkommit, där alla läkemedelstexter ligger samlade.

Samverkan
Årets SIBO-konferens gav mersmak – nu vill man stärka organisationen för nätverkande och kompetenshöjning

Den 15–16 maj anordnades konferensen för Sjuksköterskor inom barnonkologi (SIBO). I år med fokus på hjärntumörer. Konferensen var välbesökt med engagerade deltagare som hoppas på fler tillfällen att mötas och utbyta erfarenheter. RCC:s Nationella arbetsgrupp (NAG) för barncancer stöttar SIBO i arbetet att driva organisationen framåt.

Samverkan
Studie undersöker effekten av brevutskick till släktingar om ärftlig cancer

Ett genetiskt testresultat som visar en ärftligt ökad risk för cancer berör inte bara patienten, utan även patientens släktingar. I dag sprids information främst via familjen. I en ny studie undersöks om det är effektivare att komplettera nuvarande praxis med brevutskick till berörda släktingar direkt från sjukvården.