Ny generell Min vårdplan – med ytterligare målgruppsfokus

Sidan publicerades 10 september 2024

Den 9 september publicerades en uppdaterad version av Min vårdplan i cancervården. Alla som arbetar i cancervården kan nu erbjuda patienterna aktuell och målgruppsanpassad information som är enklare att läsa.

Det nya materialet kommer successivt infogas i nypublicerade och reviderade versioner av Min vårdplan för olika diagnoser, i 1177 Stöd och behandling och på cancercentrum.se.

Min vårdplan i cancervården är den generiska varianten av Min vårdplan. Den innehåller ingen diagnosspecifik information och kan användas när det ännu inte finns en Min vårdplan för en diagnos. Förutom en mindre uppdatering 2023 hade inte det generiska materialet genomgått någon heltäckande översyn sedan 2021.

Claire Micaux och Veronica Berglund

Claire Micaux, nationell samordnare och Veronica Berglund nationell tjänstedesigner för Min vårdplan.

– Vi har tagit fasta på synpunkter som kommit in löpande samt moderniserat och fräschat upp materialet utifrån nya rön i vårdprogram och klinisk praxis, säger Claire Micaux, nationell samordnare för Min vårdplan.

Det här är uppdaterat i den nya generella Min vårdplan:

  • Struktur och språk har omarbetats för bättre läsvänlighet.
  • En kort inledande sammanfattning för texterna har tillkommit, så att läsaren lättare ska uppfatta viktiga huvudbudskap. 
  • Fler samt modernare filmer och illustrationer har lagts till. 
  • Avsnittet om cancerrehabilitering är helt omarbetat och i linje med senaste versionen av vårdprogrammet. 
  • Nya dynamiska självskattningsformulär för smärta, sömn och illamående.

Med stöd i evidensbaserade självskattningsinstrument har nya formulär tagits fram. Bakgrunden är att många patienter vill få överblick och själva kunna reflektera över vad som utlöser, förvärrar eller förbättrar olika vanliga symtom.

Veronica Berglund som är nationell tjänstedesigner för Min vårdplan förklarar att en viktig del i Min vårdplan är att lyfta fram vad patienten själv kan göra och vad vården kan hjälpa till med.

– Patienten kan fylla i formulären hemifrån och följa hur till exempel sömnbesvär utvecklas. Formulären är kopplade till egenvårdsråd. Behandlaren kan följa upp på distans och har vid behov möjlighet att föreslå olika insatser som till exempel läkemedel eller psykoterapi.

Claire Micaux lyfter fantastiska insatser och delaktighet från flera personer som engagerat sig för att resultatet ska bli både kvalitetssäkrat och väl anpassat till målgruppen.

– Arbetet har gjorts av funktionsgruppen för Min vårdplan, med hjälp av olika nationella arbetsgrupper inom och utanför Regionalt cancercentrum samt fristående experter på olika områden. Sammanlagt har runt femton patientföreträdare med olika bakgrund jobbat med materialet under flera workshoppar. Den nationella 1177-redaktionen har också lämnat synpunkter och bidragit till målgruppssanpassningen, säger hon.

Först ut att använda det uppdaterade materialet i en diagnosspecifik version blir Min vårdplan huvud- och halscancer version 2 och Min vårdplan bröstcancer version 5, som båda har planerad publicering i oktober 2024. Förändringarna slår inte igenom på redan startade Min vårdplan utan behandlaren behöver avsluta och starta om för att pågående patienter ska få del av den uppdaterade informationen.  

Det här är Min vårdplan

Antalet patienter som får en digital Min vårdplan via 1177 ökar stadigt och är nu uppe i över 50 000. Min vårdplan startade 2013 och publiceras sedan 2020 nationellt i 1177 Stöd och behandling. Tjänsten finns idag i 21 diagnosspecifika och 2 generiska versioner, för både barn och vuxna.

Min vårdplan är ett verktyg som möjliggör delaktighet och inflytande för patienten genom hela vårdförloppet. Målet är att det för varje cancerdiagnos ska finnas en Min vårdplan.

Hälften av innehållet i Min vårdplan består av generiskt material som används för alla diagnoser. Exempelvis hur det är att ha en central venkateter, tips vid illamående eller sömnbesvär, eller hur det fungerar att arbeta eller studera samtidigt som man får cancerbehandling. Det finns också generella texter om olika behandlingar som operation eller strålbehandling, rehabilitering och palliativ vård. De utgör grunden för det som sedan hamnar i Min vårdplan, efter att arbetsgrupperna för varje diagnos har anpassat det som behövs.

 

Text och foto: Kristina Forsman Lindmark