Uppföljningsenhet för Unga Vuxna i sydöstra sjukvårdsregionen, Resultatredovisning maj 2021 publicerad, Årets kontaktsjuksköterska och årets processledare 2021 är några av nyheterna i RCC Sydösts nyhetsbrev för maj 2021.
Nyheter
Uppföljningsenheten är placerad vid Universitetssjukhuset i Linköping och tar emot patienter som haft cancer som barn. Fokus ligger på aktiv överlämning från barn- till vuxenvård för att överföra kunskap kring patienten på ett strukturerat sätt.
Sydöstra sjukvårdsregionens tre regioner har alla ett levande bibliotek eller motsvarande; en resursbank bestående av personer med värdefull erfarenhet av att vara patient eller närstående. Dessa personer kan med sin kunskap bidra till utveckling av hälso- och sjukvård.
Ett nytt nationellt vårdprogram för skivepitelcancer i huden (cSCC) har nu fastställts av RCC i samverkan och publicerats på cancercentrum.se.
Ett nytt nationellt vårdprogram för merkelcellscancer (MCC) har nu fastställts och publicerats på cancercentrum.se. Målet är en gemensam grund för handläggning av patienter med misstänkt eller bekräftad MCC, så att variationer mellan olika regioner och sjukhus minimeras.
RCC följer årligen upp om användningen av nya cancerläkemedel följer EMAs godkända indikationer och NT-rådets rekommendationer. Uppföljningen ska identifiera eventuella regionala skillnader i användning och implementering i syfte att eftersträva en optimal och jämlik tillgång till cancerläkemedel i hela landet. Regionernas inrapportering måste dock bli mycket bättre för att regionala jämförelser ska bli meningsfulla.
Regionalt cancercentrum sydöst (RCC Sydöst) sammanställer regelbundet rapporter som belyser cancervårdens aktuella måluppfyllelse och utveckling över olika tidsperioder. RCC Sydösts senaste resultatredovisning och de diagnosspecifika redovisningarna publicerades den 21 maj.
Cancervårdens processledare och kontaktsjuksköterskor är nyckelpersoner för att förverkliga nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag. Idag har RCC i samverkan uppmärksammat dessa viktiga yrkesgrupper genom att överlämna utmärkelserna Årets processledare och Årets kontaktsjuksköterska till engagerade medarbetare inom respektive kategori.
Jenny Lindh är årets kontaktsjuksköterska och Lisbeth Liest årets processledare i sydöstra sjukvårdsregionen.
SveaPriset instiftades 2007 och belönar den bästa innovationsidén inom eHälsa. Priset uppmärksammar innovativa lösningar för eHälsa som bidrar till effektivitet och kvalitet inom hälso- och sjukvården, tandvården, omsorgen och socialtjänsten. Syftet är att stimulera IT-innovationer som förnyar och förbättrar svensk vård och omsorg.
Idag lanserar RCC Min vårdplan prostatacancer, den fjärde diagnosspecifika Min vårdplan enligt nationell modell. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och i pappersformat på RCCs webbplats, cancercentrum.se.
Det nationella vårdprogrammet för neuroendokrina buktumörer (GEP-NET) har reviderats och fastställts av RCC i samverkan.
Vårdprogrammet för livmoderhalscancerprevention har uppdaterats. Syftet är att möta behovet av vägledning för användning av självprovtagning under covid-19 pandemin.
Regionala cancercentrum i samverkan har arbetat med hudcancerprevention i flera år, bland annat med kampanjen Sunda solvanor, som fortfarande används av barnhälsovården i flera regioner i landet. Nu ingår RCC i ett samarbete med Strålsäkerhetsmyndigheten kring ett regeringsuppdrag för att minska insjuknandet i hudcancer, en cancerform som ökar kraftigt och i mycket hög grad är förebyggbar.
När barn och unga insjuknar i cancer väcks många svåra frågor och känslor som berör en hel familj. Vid sidan av medicinska frågor finns även stora behov av samtal och psykosocialt stöd. I vuxen ålder behöver många även sjukvårdens hjälp att hantera sena komplikationer till följd av cancer. För att möta behoven riktar Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) särskilda satsningar till landets uppföljningsmottagningar för barn och vuxna efter cancer.