Barncancer
Varje år insjuknar i Sverige cirka 350 barn och ungdomar under 18 år i cancer. Sedan 1980-talet har överlevnaden i barncancer ökat rejält och i dag överlever omkring 85 procent av barnen.
Ungefär en tredjedel av barnen diagnostiseras med någon form av leukemi, en tredjedel med hjärntumör och en tredjedel består av olika typer av tumörer i lymfkörtlar, njure, skelett eller andra delar av kroppen. Olika typer av cancer förekommer i olika åldrar. Barncancer är vanligast bland barn i förskoleåldern.
Eftersom barncancer är ovanligt med litet patientunderlag har forskning skett genom internationellt samarbete, ett samarbete som lett till förbättrad överlevnad, se graf nedan. Framgångsrik forskning har kunnat genomföras inom bland annat kirurgiska metoder, strål- och cytostatikabehandling, komplikationer efter sjukdom och behandling, stamceller, målriktade terapier, immunterapi och genetik. Dessutom pågår forskning kring omvårdnad av det cancersjuka barnet och stöd till anhöriga.
Bild från Barncancerrapporten 2019. Statistiken bygger på siffror från det Svenska Barncancerregistret och Cancerregistret. Överlevnaden i barncancer mäts i femårsöverlevnad. Det vill säga hur många barn som lever fem år efter att de först insjuknade. I statistiken ryms barn 0 till 15 år. Data för 2015 är estimerat på barn som insjuknade under 2011-2015. Data för barn insjuknade 2014-2015 samlas in under 2019-2020.
Nationell satsning inom barncancer
I överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för 2019 och 2020 finns medel avsatta för att utveckla barncancerområdet. Utifrånd det bedriver RCC både nationella och sjukvårdsregionala förbättringsarbeten i syfte att stärka vården för barn som har eller har haft cancer.
Regionspecifikt innehåll
Sjukvårdsregional satsning
Sedan 2019 års överenskommelse mellan staten och SKR pågår det i Sjukvårdsregion Mellansverige ett arbete för en förbättrad barncancervård. Arbetet samordnas av RCC Mellansverige.
Barncancersatsning Uppsala Örebro
Barncancer Mellansverige
På Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala finns sjukvårdsregionens barncancercentrum som ingår i RCC Mellansveriges verksamhet. Läs mer via länken nedan.
Om barnonkologi i den regionala cancerplanen
Den regionala cancerplanen för norra sjukvårdsregionen, 2019–2021, har en bilaga om barnonkologi.
Regional cancerplan Stockholm Gotland
Cancerplanens regionala fokusområden under 2020 för barncancerprocessen
Ansvarig processledare RCC Stockholm Gotland
Karin Skillner Cosic
samordnande kontaktsjuksköterska
RCC Stockholm-Gotland
Patrik Romerius
regional patientprocessledare barncancer
Skånes universitetssjukhus
Aktuellt arbete
Under 2020 arbetar vi bland annat med:
Samarbete med länssjukhusen med syfte att stärka kompetens, videomöten, utbildningsdagar.
Regional uppföljning barncancer alltid vid 17 år och eventuellt vid 13 år, inklusive en enkät till ungdomar inför avslutning av vården på barnklinik och överflyttning till vuxenvård.
Arbete med uppstart uppföljningsmottagning för vuxna som haft cancer i sin barndom.
Regional processledare
Britt-Marie Holmqvist
barnonkolog
barn- och kvinnocentrum, Region Östergötland
Regional vårdprocess barncancer
Den regionala vårdprocessen arbetar för ett bättre omhändertagande av unga vuxna som överlevt cancer som barn. Det är området som står i fokus när det gäller utvecklingen av barncancervården.
Upptagningsområdet för barncancerprocessen är Västra Götalandsregionen, större delen av Region Halland, Värmlands län och Region Jönköpings län.
Aktuellt arbete
Just nu arbetar vi bland annat med:
- Revision av det nationella vårdprogrammet för långtidsuppföljning efter barncancer, vilket kommer att gå ut på remiss under hösten 2018
- Palliativ vård för barn – nationellt vårdprogramsarbete pågår samt regionalt arbete
Barncancervården i Västsverige
Utredningen av barncancer sker på Drottnings Silvias Barn- och Ungdomssjukhus, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Ibland görs vissa delar av utredningen på hemsjukhuset. Den initiala behandlingen sker vid Drottnings Silvias Barn- och Ungdomssjukhus, därefter kan vissa delar av behandlingen göras på hemsjukhuset, beroende på vilken behandling man får.
Vårdprocessgrupp
Alla medlemmar i vårdprocessgruppen (pdf)
Regional processägare

Jonatan Källström
regional processägare barncancer, barnläkare
Barncancercentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Stödteam

Jessica Mellquist
utvecklingsledare
RCC Väst
Medicinaregatan 18 G, Göteborg
Patientrepresentanter
Katarina Hägerå
Patient- och närståendeföreträdare
Marcus Wilhelmsson
Patient/närståendeföreträdare