Nyheter

Samverkan
Nu lanseras nya Min vårdplan livmoderhals- och vaginalcancer

Nu lanserar RCC den nationella Min vårdplan livmoderhals- och vaginalcancer. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och för pappersutskrift på www.cancercentrum.se.

Samverkan
Kodexen mot cancer uppmärksammas under 12 månader

WHO:s råd kring tobaksrökning är först ut i den europeiska kampanjen PrEvCan som startar i oktober. Kampanjen syftar till att uppmärksamma det vi som individer kan göra i vardagen för att minska risken för cancer. Forskning visar att på befolkningsnivå skulle vi i Europa kunna minska antalet cancerfall med 40 procent om alla följde de 12 rekommendationerna som finns i den Europeiska kodexen mot cancer.

Sydöst
Cancervården i sydöst har nu infört SVF för Myeloproliferativ neoplasi (MPN)

Från och med 1 oktober 2022 tillämpar cancervården i sydöstra sjukvårdsregionen det standardiserade vårdförloppet (SVF) för Myeloproliferativ neoplasi (MPN).

Samverkan
Informationssidor om ackreditering som Comprehensive Cancer Centre

Nu finns nya informationssidor på cancercentrum.se som kan underlätta processen mot sjukhusets ackreditering som Comprehensive Cancer Centre (CCC). Att ackrediteras och få benämningen Comprehensive Cancer Centre innebär att man har uppnått högsta standard inom cancerforskning och cancervård. Arbetet kommer patienterna till nytta genom en mera sammanhållen cancervård, där forskningen kommer närmare patientvården.

Samverkan
Nu kan screening för tjock- och ändtarmscancer erbjudas i hela landet

Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige, med cirka 7 000 nya fall per år. Nästan 2 200 personer dör årligen. Men förhoppningen är att fler fall ska upptäckas i tid när frivillig undersökning nu kan erbjudas i hela landet.

Samverkan
Remissrunda för nationella vårdprogram, SVF och patientinformation till Min vårdplan

Idag går fem nationella vårdprogram och ett SVF för cancer ut på remiss, liksom patientinformation till Min vårdplan för två nya och två uppdaterade diagnoser. Bilagan för trombos och blödning är en ny bilaga till vårdprogrammet akut onkologi, övriga vårdprogram och SVF är revideringar av tidigare versioner.

Samverkan
Hög operationsvolym påverkar inte urinläckage efter radikal prostatektomi

Urinläckage är en vanlig biverkan för män som opererats för prostatacancer, och risken för urinläckage påverkas inte av kirurgens operationsvolym. Det visar en studie som nyligen publicerats i Scand J Urol. Studien baserades på analys av enkäter med patientrapporterade utfallsmått (PROM) i NPCR för män som opererats 2017–2019. Av de opererade männen hade 14% urinläckage ett år efter operation.

Samverkan
Min vårdplan för barn med ALL lanseras

Idag lanserar RCC en nationell Min vårdplan för ALL hos barn. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och för pappersutskrift på www.cancercentrum.se. Det är den första Min vårdplan som riktar sig till barn och deras närstående.

Samverkan
Brister i lagstiftningen lämnar barncanceröverlevare utan stöd

Tillämpningen av LSS leder till en orimlig situation för familjer vars nu vuxna barn har en svår hjärnskada efter barncancerbehandling, skriver flera debattörer i en debattartikel som publicerats i Dagens Medicin.

Sydöst
Stor variation i väntetider på melanomdiagnos i sydöst

Väntetiden på diagnosbesked vid hudmelanom varierar stort i sydöst, visar siffrorna från 2021 i det nationella kvalitetsregistret för hudmelanom. Även ledtiderna enligt standardiserat vårdförlopp (SVF) skiljer sig åt mellan de olika regionerna. - Främst är det långa svarstider från patologiska kliniken är som orsaken, säger Christina Berndes Sköldmark, processledare i sydöst för hudmelanom och hudläkare på Länssjukhuset Ryhov.

Sydöst
Erik leder arbetet för ett ackrediterat sjukhus

Nu har Universitetssjukhuset i Linköping kommit igång ordentligt med arbetet för att bli ackrediterade enligt Organisation of European Cancer Institutes (OECI). Erik Hilborn projektleder det omfattande arbetet, som beräknas pågå under flera år.

Samverkan
1 av 4 cancerpatienter använder KAM-metoder

I början på sommaren publicerades Kathrin Wodes avhandling Complementary and alternative medicine in cancer: from utilization to a randomized controlled trial. Avhandlingen handlar om nyttjande av KAM hos cancerpatienter och visar att en av fyra använder sig av någon form av KAM-metod som komplement till sin cancerbehandling.