Cancerrehabilitering
Behov av cancerrehabilitering kan vara aktuellt före, under och efter en patients cancerbehandling och behov kan även uppstå eller öka långt efter avslutad behandling.
Det behövs därför riktlinjer för strukturerad uppföljning och strukturerat omhändertagande i alla regioner, på samtliga vårdnivåer och i hela vårdkedjan. Det behövs nationell samordning i vissa frågor, till exempel kvalitetsuppföljning och fortbildningsinsatser, för att cancerrehabiliteringen ska bli jämlik i landet och mellan de olika cancerdiagnoserna.
Rehabiliteringen bör i enlighet med gällande lagstiftning prioriteras lika högt som övrig vård, se Socialutskottets betänkande 1996/97:SoU14 prioriteringar inom hälso- och sjukvården.
Definition
Insatser, utifrån en persons behov och förutsättningar, som syftar till att förebygga funktionsnedsättningar samt till att personen ska bibehålla eller återfå bästa möjliga funktionsförmåga, aktivitetsförmåga och livskvalitet samt ett aktivt deltagande i samhällslivet trots konsekvenser av cancer och cancerbehandling.
Vårdprogrammet ger följande förklaring av cancerrehabilitering i relation till definitionen:
- Ett hälsofrämjande och personcentrerat förhållningssätt är basen inom cancerrehabilitering.
- I cancervården är rehabilitering nära integrerad med preventiva insatser, medicinska insatser och omvårdnadsinsatser. Detta kräver ett strukturerat arbetssätt i cancervården vad gäller planering av insatser inklusive uppföljning, ansvarsfördelning, överlämning mellan enheter och samverkan vid behov.
- Bemötande, information, råd och inventering av behov, planering av eventuella riktade och tidsbegränsade rehabiliteringsinsatser och uppföljning är grunden i vårdens insatser. Insatserna kan vara av fysisk, psykologisk, social och existentiell art.
- Personens och eventuellt närståendes delaktighet är central för att personen ska stöttas att bemästra situationen och uppleva livskvalitet.
- Levnadsvanor och egenvård är viktiga delar som kompletterar vårdens insatser och som personen själv ansvarar för, vid behov vid stöd av vården. Därtill kan hälsofrämjande aktiviteter i samhället bidra till ökad hälsa hos personer med cancer.
Cancerrehabilitering kan vara aktuellt före, under och efter cancerbehandling.
Information om cancerrehabprocessen
Cancerrehabilitering kan vara aktuell inom alla vårdnivåer, i primär- och närsjukvård, i öppen och sluten specialiserad sjukvård, i specialiserad hemsjukvård eller med stöd inom den palliativa vården.
Rehabiliteringsbehov ska beaktas från den första misstanken om cancer, vid diagnos, under cancerbehandling och under uppföljning samt om patienten färdigbehandlats men fått sena biverkningar av behandlingen, eller fått en kronisk cancerdiagnos.
Behov av rehabilitering ska även beaktas när patienten är införstådd med att palliativ vård inletts och när vårdens målsättning framförallt är symtomlindring.
Regionerna och kommunerna är ansvariga för att patienter med rehabiliteringsbehov får sina behov tillgodosedda, se 8 kap. 7 § hälso- och sjukvårdslagen, Hälso- och sjukvårdslag (2017:30) | Sveriges riksdag (riksdagen.se)
När vårdansvaret för cancerrehabilitering ligger på flera professioner eller verksamhetsområden behöver ansvarsfördelningen tydliggöras.
Inom varje verksamhetsområde som behandlar patienter med cancer behövs systematiska processer för att bedöma rehabiliteringsbehov, initiera rehabiliteringsinsatser och upprätta och följa upp rehabiliteringsplan samt tydliga dokumentationsrutiner.
Rutiner behövs för remittering till annan vårdgivare om patienten har rehabiliteringsbehov som behöver tas om hand inom en annan verksamhet.
Regionspecifikt innehåll
Cancerrehabilitering Mellansverige
Här hittar du information om RCC Mellansveriges regionala arbete med cancerrehabilitering.
Cancerrehabilitering i Mellansverige
Kontakt
Cancerrehabilitering i norr
Här hittar du information om RCC Norrs sjukvårdsregionala arbete kring cancerrehabilitering.
Cancerrehabilitering i norra sjukvårdsregionen
Sjukvårdregional processarbetsgrupp
Katja Vuollet Carlsson
processledare cancerrehabilitering
RCC Norr
Lina Fredriksson
regional processledare cancerrehabilitering
Region Jämtland Härjedalen
Eva Greus
regional processledare cancerrehabilitering
Region Västerbotten
Regional cancerplan Stockholm Gotland
Cancerplanens regionala fokusområden under 2023 för cancerrehabilitering
Processledare
Ylva Hellstadius
sjuksköterska och verksamhetsutvecklare
Centrum för cancerrehabilitering, Stockholm
Anton Hillblom
hälso- och sjukvårdskurator
Centrum för cancerrehabilitering, Stockholm
Utbildningsfilmer för personal i primärvården
Här hittar du grundläggande information om cancersjukdomar och vilka rehabiliteringsbehov behandlingarna kan orsaka, samt vilka insatser som kan behövas i primärvården. Till utbildningsfilmerna
Regionala processledare
Wenche Melander
Regional patientprocessledare prehabilitering
Skånes universitetssjukhus, Lund
Louise Gamming
Regional patientprocessledare cancerrehabilitering primärvården
Anna Johnsson
Regional patientprocessledare cancerrehabilitering primärvården
Cancerrehabilitering i sydöst
Här hittar du information om arbetet med cancerrehabilitering i Sydöstra sjukvårdsregionen.