Sverige kan bli först i världen att utrota HPV och livmoderhalscancer, om regionerna når målet att vaccinera 70 procent av alla unga kvinnor födda 1994–1999. Två regioner har redan nått målet, och flera slutspurtar nu mot tredjeplatsen. Vaccinationen är kostnadsfri för kvinnorna fram till den 30 juni.
Nyheter
RCC uppmärksammar även i år The Association of European Cancer Leagues initiativ “European week against cancer” med webbföreläsningar om det senaste inom forskningen kring levnadsvanor och cancer. Dessa äger rum måndag 19 maj till fredag 23 maj, vid lunchtid mellan tiderna 12:10-12:50. Föreläsningarna riktar sig till personal inom cancervården, primärvården och tjänstepersoner.
Intresset för kunskap om komplementär och integrativ medicin (KIM) inom cancervården fortsätter att öka. Fler sjukhus gör omfattande kompetenssatsningar och antalet läkare och sjuksköterskor som genomgår RCC:s fortbildning växer stadigt. Nu inleds även ett kurssamarbete med Danmark och Norge.
Varje år får omkring 4 500 personer i Sverige diagnosen lungcancer, cirka 700 får besked om myelom och ungefär 1 500 personer insjuknar i njurcancer. Under våren 2025 har Min vårdplan för dessa diagnoser förbättrats i takt med att de nationella vårdprogrammen har reviderats – eller står inför uppdatering.
De nationella vårdprogrammen för Hodgkins lymfom samt Aggressiva B-cellslymfom har genomgått revideringar och är nu godkända av RCC i samverkan.
I dag startar en ny remissrunda för kunskapsstöd i cancervården. Fram till och med den 13 juni går det att lämna synpunkter på fem reviderade nationella vårdprogram, ett nytt stöddokument och en ny Min vårdplan.
Hudcancer står för nästan 16 procent av alla nya cancerfall och det är en av de cancerformer som ökar snabbast. I samband med att vårsolen slår till passar RCC på att lansera en broschyr riktad mot allmänheten. Den beskriver olika typer av hudförändringar att ha koll på och hur man skyddar sig mot hudcancer. Broschyren är framtagen i samarbete med 1177.
I den nyligen publicerade årsrapporten presenterar den nationella arbetsgruppen för barncancer viktiga framsteg och insatser som har genomförts under 2024 för att förbättra vården av barn och unga med cancer i Sverige.
Biobanker spelar en allt viktigare roll inom cancersjukvården, där de ger kliniskt verksamma läkare tillgång till värdefulla prover för forskning, diagnostik och behandling. Genom att samla in och lagra biologiskt material från patienter möjliggör biobanker nya medicinska insikter, förbättrad diagnostik och mer skräddarsydd behandling.
Regionala cancercentrum i samverkan har sammanställt rapporten över standardiserade vårdförlopp som visar på fortsatt förbättrad effektivitet i cancerutredningar i Sverige under 2024. Inklusionsmålet uppnås nationellt och inom de flesta diagnoser, medan ledtidsmålet fortfarande är en utmaning även om positiva trender syns. Patienternas upplevelser av utredningsprocessen är i stor utsträckning positiva. Fortsatta insatser krävs för att ytterligare förkorta ledtiderna.
I samband med att kallelserna för bröstcancerscreening digitaliserats har även papperskallelserna uppdaterats. ”Genom att använda de nationella mallarna kan man vara säker på att både innehåll och utformning är väl genomarbetat. Vi uppmuntrar alla regioner att använda dem” säger Anna Carlund, utvecklingsledare.
Efter händelserna på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där det skett en överdiagnostisering av det premaligna tillståndet EIN (endometrial intraepitelial neoplasi), har RCC analyserat nationella data och genomlyst hur kvalitetssäkringen vid bedömning av premaligna tillstånd kan bli bättre i hela landet.
RCC:s nationella arbetsgrupp (NAG) för barncancer har i samarbete med Barnläkarföreningens sektion för Pediatrisk hematologi och onkologi tagit fram ett nytt stöddokument som ska underlätta för vårdgivare att identifiera barncancer hos barn och unga.
Ett fel i programvaran för mammografi har gjort att flera kvinnor fick felaktiga besked på sina undersökningar. Regionala cancercentrum i samverkan samordnar arbetet med att analysera händelsen i dialog med berörda myndigheter.
Sveriges äldsta stöd- och rådgivningslinje för cancer ökar kapaciteten och tillgängligheten. Nu kan alla i hela landet som behöver stöd, känner oro eller har frågor om cancer, ringa eller chatta kostnadsfritt och anonymt till Cancerrådgivningen.
Uppdateringarna syftar till att förbättra både diagnostik och behandling, samt att säkerställa en mer strukturerad och personcentrerad uppföljning för patienter med urotelial cancer.
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor och en av åtta kvinnor diagnostiseras med bröstcancer under sin livstid. Nu har rekommendationerna ändrats för läkemedlet ribociklib, som används för att minska risken för återfall. Förändringen berör patienter med hormonreceptorpositiv (ER+) och HER2-negativ bröstcancer i stadium II – III.
Unga vuxna är en målgrupp som hamnar i kläm när det kommer till cancerrehabilitering. Nu utforskar en arbetsgrupp möjligheterna för en specifik handlingsplan för unga vuxna med cancer.
Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige. Upptäcks cancern tidigt är prognosen ofta god men hos personer som är 70 år och äldre upptäcks ofta hudcancer i ett sent skede. Genom utbildningsfilmen Kolla huden! hoppas RCC att den som möter äldre i sitt arbete kan vara med och ändra på det.
Nu är det dags att nominera vem som ska bli årets kontaktsjuksköterska 2025! Varje år uppmärksammar RCC kontaktsjuksköterskans viktiga roll genom att utse Årets kontaktsjuksköterska.