Årets processledare RCC Sydöst 2024
Utmärkelsen Årets processledare i RCC Sydöst går i år till Christina Berndes Sköldmark, processledare för hudmelanom och hudläkare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.
Vem är du och vad arbetar d
u med?
– Jag är överläkare på hudkliniken i Jönköping, där jag arbetar sedan 22 år tillbaka. Redan tidigt under min specialisttjänstgöring fick jag ansvar för klinikens tumörprocess, vilket gör att jag har lång erfarenhet av multiprofessionellt processarbete. Uppdraget som processledare för hudcancer inom RCC Sydöst har jag haft sedan 2021. Det uppdraget kräver att jag lyfter blicken till att omfatta en process över både klinik- och regiongränser, vilket är både stimulerande och utmanande.
Kan du dela med dig av några viktiga lärdomar för att lyckas förbättra processen för patienterna?
– Centralt är att ha medarbetare som är engagerade och som arbetar mot samma mål – i det här fallet att optimera våra patienters vårdförlopp. Det dagliga arbetet utförs inte av mig i egenskap av processledare utan av alla de medarbetare som har melanompatienter i sin kliniska vardag. Det handlar om vad vi gör tillsammans. Varje profession har sin del i processen och alla delar är viktiga. Att jag i min roll som hudläkare är en av dem som arbetar med melanompatienter, bedömer jag dock vara en stor fördel.
– Som processledare kan jag hjälpa till att belysa områden som kan förbättras, sprida goda exempel, och förhoppningsvis både entusiasmera och inspirera till att se vikten av förbättringsarbetet för såväl patienter och deras anhöriga som för oss som arbetar i hälso- och sjukvården. Det är också viktigt att jag i min roll har goda relationer med kontaktpersoner i verksamheterna. Därigenom får jag återkoppling om var jag kan stötta. Ytterligare en viktig lärdom är nödvändigheten i att försöka uppnå samsyn i hur vi registrerar, för att på så sätt kunna dra slutsatser av de resultat som redovisas. Där är samarbetet med klinikernas vårdadministratörer och RCC:s statistiker och registeradministratörer mycket värdefullt.
Vad är det mest stimulerande med ditt jobb som processledare?
– Att få vara en del av det fantastiska arbete som alla inom melanomprocessen gör, känna samhörighet i att vi arbetar mot samma mål, dela svårigheter och söka lösningar tillsammans är några av de saker som är jag uppskattar med uppdraget som processledare. När vi samarbetar och har ett klimat där allas röster får höras, ökar chanserna att vi lyckas komma längre i våra ambitioner. Det är också stimulerande att ta del av förbättringar som gjorts på en klinik eller när jag får vara med i större projekt som det om tidig upptäckt av hudcancer hos äldre.
Vilka frågor är viktigast att driva i hudprocessen just nu i Sydöstra sjukvårdsregionen?
– Arbetet med prevention av hudcancer och implementeringen av Min vårdplan hudcancer är viktigast just nu. Hudcancer är fortfarande den cancerdiagnos som ökar snabbast och vi behöver vända den trenden, både för att spara liv och lidande, och sjukvårdsresurser. Arbetet med tidig upptäckt ser jag som en del av preventionsarbetet.
– Implementeringen av Min vårdplan hudcancer bidrar till ökad trygghet för patienten genom strukturerad information om aktuell diagnos och handläggning. Tydlighet i överlämningar mellan kliniker och en namngiven kontaktsjuksköterska bidrar ytterligare. Då Min vårdplan är ett nationellt dokument innebär det också ett tillskott i vårt arbete för lika vård, oavsett var man bor. Jag bedömer även att Min vårdplan hudcancer kommer att underlätta för ett strukturerat arbete kring prehabilitering/rehabilitering.
Vad betyder det för dig att få den här utmärkelsen?
Jag blir förstås oerhört glad och ödmjukt tacksam. Jag ser det som en bekräftelse på att jag är på rätt väg och att det jag gör i min roll som processledare syns och uppskattas. Det inspirerar mig i mitt fortsatta arbete.
Motivering:
”Christina, processledare för malignt melanom, prioriterar tvärprofessionellt samarbete för att förbättra patienternas hela vårdförlopp. Hon strävar efter jämlik vård i sydöstra sjukvårdsregionen genom att initiera och stödja utvecklingsinitiativ för enhetliga vårdprocesser.”