Om RCC Sydöst
Regionalt cancercentrum sydöst (RCC Sydöst) är en kunskaps- och serviceorganisation i Sydöstra sjukvårdsregionen. Tillsammans med övriga fem regionala cancercentrum i landet ska vi utveckla cancervården utifrån målen i den nationella cancerstrategin och ett tydligt patient- och jämlikhetsperspektiv.
Samverkan
För att vården ska nå de gemensamma målen samverkar vi med övriga RCC i Sverige. Samverkan rör centrala frågor så som införande av nya cancerläkemedel och utveckling av screeningmetoder.
Kunskapsstöd
En central del i RCC:s uppdrag är att utveckla nationella kunskapsstöd så som vårdprogram, standardiserade vårdförlopp och kvalitetsregister.
Nationella vårdprogram
- RCC Sydöst ansvarar för framtagande och revidering av nationella vårdprogram för akut onkologi, binjuretumörer, bukspottkörtelcancer, cancer utan känd primärtumör (CUP), hud och melanom (malignt melanom, skivepitelcancer, merkelcellscancer, basalcellscancer) samt neuroendokrina buktumörer.
- RCC Sydöst har regionalt ansvar för spridning, implementering och uppföljning av RCC:s samtliga nationella vårdprogram (över 50 stycken).
Nationella kvalitetsregister cancer
- RCC Sydöst har nationellt ansvar för kvalitetsregistren för hudmelanom (SweMR), bukspottkörtelcancer (Pankreasregistret) och neuroendokrina buktumörer (GEP- NET).
- RCC Sydöst har regionalt ansvar för cirka 30 kvalitetsregister.
Cancerregistret
- RCC Sydöst är nationellt ansvariga för cancerregistret (ett av Socialstyrelsens hälsodataregister).
Standardiserade vårdförlopp (SVF)
- RCC Sydöst har regionalt ansvar för förberedelse, införande och förvaltning av SVF.
Statistikstöd
- RCC Sydöst sammanställer och analyserar cancerrelaterad data från cancerregistren.
Forskning
Patientfokus
RCC Sydöst arbetar för ökad trygghet och inflytande för patienter och närstående genom samverkan med hälso- och sjukvården, till exempel genom:
- Min vårdplan (verktyg som gynnar kommunikation mellan patient och vården).
- Kontaktsjuksköterska (har överrgripande ansvar för patient och närstående genom hela vårdkedjan).
- Processledare och processamordnare (har helhetsperspektiv för utvalda diagnoser och processer).
- Flera processledare för cancerrehabilitering (en med sammanhållande funktion hos RCC Sydöst och ytterligare en vardera i Region Jönköing, Region Kalmar och Region Östergötland).
- Uppföljning av den palliativa vården.
- Patient- och närståenderåd (PNR) som bevakar patientperspektivet för en bättre cancervård.