RCC Sydöst stöttar i ackrediteringen av Region Östergötlands cancervård
Ackrediteringen av Region Östergötlands cancervård går nu in i slutfasen och RCC Sydöst har stöttat i det flera år långa arbetet. Den samordnade styrningen av cancervård, forskning och utbildning i Region Östergötland och Linköpings universitet som etablerats i samband med ackrediteringsarbetet går under namnet Linköping Cancer Center. Ackrediteringsarbetet har lett till bättre kontaktytor i Region Östergötlands verksamheter för RCC Sydöst, som finns med som en integrerad del av Linköping Cancer Centers styrgrupp.
Bild: Region Östergötland.
I februari genomförde Organisation of European Cancer Institutes (OECI) ett tvådagars platsbesök på Universitetssjukhuset i Linköping och Linköpings universitet. Representanter från många olika verksamheter intervjuades om cancervård, utbildning och forskning. Besöket markerar en milstolpe för ackrediteringen av cancervård, forskning och utbildning inom Region Östergötland och Linköpings universitet enligt OECI.
Erik Hilborn på RCC Sydöst projektleder ackrediteringsarbetet. Han är mycket nöjd med hur processen avlöpt hittills.
– Arbetet inför ackrediteringen har lett till flera förbättringsåtgärder men det har också gett bekräftelse på både styrkor och framgångsfaktorer i cancervården i Region Östergötland. Medarbetarna fick beröm för sitt bemötande, sin kompetens och professionalitet. Även det välutvecklade samarbetet mellan universitet och regionen och patienternas positiva inflytande berömdes, säger Erik.
Ackrediteringsarbetet har pågått i flera år och bland annat har vården själva fått skatta sina verksamheter enligt utförliga frågeformulär med ett stort antal kvantitativa och kvalitativa frågor, där RCC Sydöst har varit involverade i att ta fram data. Representanter från RCC Sydösts patient- och närståenderåd har deltagit under hela ackrediteringsarbetet.
Några av de förbättringsåtgärderna inom cancervård, forskning och utveckling som drivs av Linköping Cancer Center är:
- Att utse regionala processledare för respektive cancerdiagnos som kommer samverka med sjukvårdsregionala processledare från Regionalt cancercentrum sydöst.
- En nysatsning på arbete enligt standardiserade vårdförlopp (SVF).
- Förbättring av användandet av PREM-enkätundersökningar för att mäta patientens upplevelse av och tillfredsställelse med vården inom ett antal diagnoser.
- Kompetensutveckling för medarbetare inom cancervård via intern föreläsningsserie.
- Bildandet av ett akademiskt forskningsråd.
Ett slutgiltigt besked och eventuellt ackrediteringsintyg ges under sommaren 2024.
Fortsatt och utökad samverkan mellan RCC och Linköping Cancer Center
Linköping Cancer Center grundades i början av 2023 och är namnet på den gemensamma styrning av cancervård, forskning och utbildning som överskrider organisations- och verksamhetsgränser. RCC Sydöst är en viktig del av Linköping Cancer Centers styrgrupp. Srinivas Uppugunduri, verksamhetschef på RCC Sydöst, och har ingått i styrgruppen från start.
– Det finns potential till fortsatt och utökad samverkan mellan RCC och Linköping Cancer Center. Jag ser fram emot att vi med gemensamma krafter stärker och förbättrar cancervård i Region Östergötland och i förlängning i hela Sydöstra sjukvårdsregionen, till gagn för våra patienter och invånare, säger Srinivas.
RCC Sydösts uppdrag sträcker sig från prevention till palliation och stödjer processarbete i hela Sydöstra sjukvårdsregionen, där regionerna Jönköping, Kalmar och Östergötland ingår. Linköping Cancer Center är del av vård och forskningsverksamheten inom Region Östergötland och med hjälp av RCC:s kunskap och stöd kan de driva och leda förändring och förbättring inom vården.
Mer information
Enligt EU-direktiv ska 90 procent av alla medborgare ha tillgång till ackrediterad cancerbehandling till år 2030. Regionala cancercentrum i samverkan har uppdrag från regeringen att stödja universitetssjukhusen i att ackrediteras enligt OECI och uppnå status som ett ackrediterat Cancer Center. Anledning är att Sverige i enlighet med EU:s cancerplan ska underlätta genomförandet av kvalitetssäkrad diagnostik och behandling samt utbildning, forskning och kliniska prövningar runt om i EU. Utöver Linköping Cancer Center har tre universitetssjukhus i Sverige genomfört ackrediteringen, och resterande är på väg.
Länkar för mer läsning:
Att bli ett ackrediterat Comprehensive Cancer Centre
Erik leder arbetet mot ett ackrediterat sjukhus (Nyhet från september 2022)
Linköping Cancer Center (Region Östergötlands vårdgivarwebb)