Cellprovsveckan uppmärksammar vikten av att ta cellprov

Regelbunden cellprovtagning minskar risken för livmoderhalscancer. Ändå är det många kvinnor som inte kommer när de får en inbjudan. Under Cellprovsveckan informerar landsting runt om i landet om cellprovtagning och uppmärksammar alla om vikten av att ta provet regelbundet.

Cellprovsveckan äger rum under en vecka i april/maj och genomfördes första gången i Västra Götalandsregionen och Region Halland 2013. Samtliga barnmorskemottagningar deltar.  

Cellprovsveckan har inte arrangerats 2020 och 2021 men kommer förhoppningsvis åter 2022 i samarbete med Regionhälsan.

Särskild tjänst via e-post

Under veckan finns möjlighet att via e-post enkelt få reda på när man senast tog sitt cellprov. Kvinnor kan skicka sitt personnummer via e-post till cellprov@vgregion.se för att få reda på när de senast tog sitt cellprov. Vid stor efterfrågan kan det kan ta lite tid eftersom varje fråga besvaras manuellt.

Cellprovsbuss på turné

Närhälsan har en vårdbuss som går under namnet SRHR-bussen som sedan 2018 används under Cellprovsveckan. I bussen finns bredare dörrar, handikapptoalett samt ramp för rullstol.

Cellprovsbussen åker på turné till olika platser i Västra Götaland och barnmorskemottagningar gör en särskild insats för att informera om vikten av att ta cellprov.  Barnmorskor och doulor finnas ofta på plats vid bussen för att dela ut information om vikten av att ta cellprov samt besvara frågor från befolkningen.

Foto: Paul Björkman

Började i nordöstra Göteborg

Cellprovsveckan började som en kampanj i nordöstra Göteborg 2011, som hette Ta med en vän. Målet var att få fler utlandsfödda invånare att ta cellprov. Projektet blev mycket framgångsrikt och belönades med Dagens Medicins utmärkelse Guldskalpellen 2012. 

Läs mer om Ta med en vän här.