MENY

Cellprovsveckan uppmärksammar vikten av att ta cellprov

Regelbunden cellprovtagning minskar risken för livmoderhalscancer. Ändå är det många kvinnor som inte kommer när de får en inbjudan. Under Cellprovsveckan informerar landsting runt om i landet om cellprovtagning och uppmärksammar alla om vikten av att ta provet regelbundet.

Cellprovsveckan äger rum under en vecka i april/maj och genomfördes första gången i Västra Götalandsregionen och Region Halland 2013. Samtliga barnmorskemottagningar deltar.  

Cellprovsveckan 2018

Den 21- 25 maj är årets datum för Cellprovsveckan där barnmorskemottagningarna uppmärksammar hur viktigt det är att ta cellprov när man blir kallad. Sedan årsskiftet är gynekologisk cellprovtagning helt gratis för alla. Målet med satsningen är att nå ut till de personer som inte kommer på sina kallade besök.

Särskild tjänst via e-post

Under veckan finns även möjligheten att via e-post enkelt få reda på när man senast tog sitt cellprov. Kvinnor kan skicka sitt personnummer via e-post till cellprov@vgregion.se för att få reda på när de senast tog sitt cellprov. Vid stor efterfrågan kan det kan ta lite tid eftersom varje fråga besvaras manuellt.

Cellprovsbuss på turné

Närhälsan lanserade tidigare i år en vårdbuss som går under namnet SRHR-bussen och kommer att användas under Cellprovsveckan. I den nya bussen finns bredare dörrar, handikapptoalett samt ramp för rullstol.

Cellprovsbussen åker på turné till olika platser i Västra Götaland och alla barnmorskemottagningar gör en särskild insats för att informera om vikten av att ta cellprov.  Barnmorskor och doulor kommer att finnas på plats vid bussen för att dela ut information om vikten av att ta cellprov samt besvara frågor från befolkningen.

Under cellprovsveckan kommer besökare vid regionens mottagningar att få information om gynekologisk cellprovtagning, ta reda på om det är dags för tidsbokning eller göra ett quiz.

Foto: Paul Björkman

Cellprovsbussens turnéplan och öppettider:

Måndag 21/5
Lilla Edet, utanför kommunhuset vid busstationen kl. 10-18

Tisdag 22/5
Skövde, Hertig Johans torg kl. 10-18

Onsdag 23/5
Frölunda Torg, utanför 7-Eleven kl. 10-18

Torsdag 24/5 
Partille Åtorget, utanför Willy´s kl. 10-18

Fredag 25/5
Angereds Torg, utanför Netto kl. 10-18

Började i nordöstra Göteborg

Cellprovsveckan började som en kampanj i nordöstra Göteborg 2011, som hette Ta med en vän. Målet var att få fler utlandsfödda invånare att ta cellprov. Projektet blev mycket framgångsrikt och belönades med Dagens Medicins utmärkelse Guldskalpellen 2012. 

Läs mer om Ta med en vän här. 

porträtt

Mia Westlund

utvecklingsledare livmoderhalscancerprevention, barnmorska

RCC Väst


Faktaägare: nne Ekeryd-Andalen, regional processägare livmoderhalscancerprevention, gynekolog, Norra älvsborgs sjukhus (NÄL)
Ansvarig redaktör: kommunikation@rccvast.se

Sidan uppdaterad: 18 juli 2018