MENY

Jesper Swärds tankar om SVF

Jesper Swärd är överläkare och sektionschef på urologsektionen vid kirurgkliniken i Uddevalla.

Målen i SVF för prostatacancer

– Jag tror att målen för prostatacancer är möjliga att nå. Men det kräver att man har en patologenhet som ger svar på vävnadsproverna i tid. Vi är inte där än men det går att urskilja var vi har en förbättringspotential.

SVF och undanträngningseffekter

– Jag anser i alla fall att det inte leder till undanträngningseffekter men SVF leder till en annan kö ordning. Det är ett prioriteringssystem som innebär att vi tar det allvarliga först och resten sedan.

SVF och kostnader

– SVF-systemet är nog dyrare än vad det var innan. Det som kostar är vissa nyckeltjänster. Det behövs fler funktioner som kan agera spindeln i nätet. Vi är väldigt aktiva idag för att spara tid (telefonkontakt med patienten, förbeställda röntgentider). Men kostnaderna för detta är inte gigantiska.

Ojämn operationsfördelning bland kirurgerna

– I perioder får vissa operera mindre än andra men över tid så blir det ganska rättvist system. I dag är det inte kontroversiellt alls. Det är tvärtom många som säger att flexibel schemaläggning är nyckeln för att nå målet i SVF.

SVF efter att statliga medel upphört

– Jag har mycket svårt att se att vi skulle backa från detta system när vi nu har resultatet. Hela VGR har bestämt sig för att vi ska klara detta, vi har ganska bra stöttning uppifrån.

Tillbaka till artikeln: Från botten till toppen på två år


Sidan uppdaterad: 12 juni 2018