Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är ett viktigt område för patienter och närstående att uppmärksamma när en person blir sjuk i cancer. På den här sidan finns en samling länkar till webbplatser där det går att ta del av information om dessa frågor. Sidan är tänkt att användas som ett stöd till profession vid samtal med patienter och närstående. Listan ska också fungera som ett stöd direkt till patienter och närstående vid informationssökning.
Sidan har tagits fram av Patient- och närståenderådet vid RCC Väst och uppdateras regelbundet.
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter
Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndighetens arbetet för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter syftar till att förbättra samhälleliga och sociala förutsättningar för ökad sexuell och reproduktiv hälsa och möjligheten att tillgodogöra sig rättigheter för individen. En utgångspunkt är allas lika värde och principen om ickediskriminering i relation till sexuell och reproduktiv hälsa.
Definition av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndigheten har genomfört en stor nationell befolkningsstudie om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). I rapporten “Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Sverige 2017” beskrivs bland annat resultat om sexuella trakasserier och våld, sexlivet, sex, relationer och egenmakt, sex mot ersättning, sexualitet och digitala arenor, pornografianvändning och sexuell hälsa, reproduktiv hälsa samt sex- och samlevnadsundervisning.
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Sverige 2017, Folkhälsomyndigheten
Bildstöd i vården, Västra Götalandsregionen
Matrialet har tagits fram av logopeder och det finns även möjlighet att skapa eget material.
Bildstöd - kvinnors hälsa, Västra Götalandsregionen
Enkel text, översatt text och bilder kan fungera som stöd för patienten och vårdgivaren.
Symbolbruket, InPrint 3
InPrint 3 är ett modernt layoutprogram för dig som vill skapa material för utskrift med bild- och symbolstöd. Programmet kan användas inom en mängd olika verksamheter som till exempel. förskola, skola, vuxenutbildning, omsorgsverksamhet och sjukvård.
Symbolerna i InPrint 3 är kopplade till över 60 000 ord och begrepp vilket gör det enkelt kan skapa bildstödsmaterial och även skriva hela meningar med symboler. Symbolerna är utformade på ett enhetligt sätt vilket gör förståelse och inlärning av nya symboler lättare.
Kunskapscentrum för sexuell hälsa, Västra Götalandsregionen
Kunskapscentrum för sexuell hälsa arbetar för allas rätt till bästa möjliga sexuella och reproduktiva hälsa på lika villkor – genom hela livet.
Kunskapscentrum stöttar och samverkar med verksamheter i arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter genom verksamhetsutveckling, utbildning och forskning.
Kunskapscentrum för sexuell hälsa
Kunskapscentrum för sexuell hälsa har tagit fram material som stöd till verksamheter i arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
Film, Normer och hbtq i vården
Normino – ett spel om hbtq och normer!
Podd, Sex på arbetstid
SRHR.se, Inspiration, metoder och omvärldsbevakning kring SRHR - för dig som jobbar med unga.
Filmer, tips och metodmaterial om hur du kan prata om Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU
Riksförbundet för sexuell upplysning arbetar med upplysning, utbildning och opinionsbildning genom att arrangera kurser, konferenser och delta i debatter om sexualupplysning och sexualpolitik. Arbetet sker lokalt, nationellt och internationellt.
RFSU tagit fram filmer om kropp, sex och relationer för dig som inte talar svenska. Filmerna finns på 15 olika språk med svenska undertexter.
Sex, kropp och hälsa på olika språk
Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, RFSL
Förbundet är en ideell organisation som grundades 1950. RFSL:s målsättning är att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtqi-personer som för alla andra i samhället.
UMO
UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.
Youmo
UMO på olika språk
Så funkar sex
På webbplatsen går det att läsa om hur kärlek känns, vad en transperson är och om att vara homosexuell. Du kan också läsa om hur det känns att vara kåt, vad preventivmedel är och hur de olika könen fungerar. Hemsidan är gjord av organisationen Forum Skill och är ett samarbete med intresseorganisation för barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning (FUB) och Västra Götalandsregionen.
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och cancer
Så vill vi ha det
Patient- och närståenderådet vid Regionalt cancercentrum väst har tagit fram broschyren “Så vill vi ha det!” om patienters och närståendes önskemål. Broschyren innehåller ett kapitel om Närhet, lust och tröst.
Cancerfonden
Cancerfonden har tagit fram broschyren “Sex och cancer”. Broschyren kan förbereda patienten på samtal om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Den tar också upp psykisk hälsa och hur man som patient kan få stöd.
Cancer och sex, RFSU
Webbsidan tar kortfattat upp cancer och sex. Finns på olika språk och även med bildstöd.
1177 Vårdguiden
Cancer och sexualitet, 1177 Vårdguiden
Ung Cancer
Kortfattat med tankar, erfarenheter och berättelser från medlemmar i Ung Cancer.
Men när får jag ligga igen? – därför pratar Ung Cancer om sex
Under Ung Cancer Forum 2016 fördes en dialog på scen mellan närstående, patienter och vårdpersonal om sex, normer och cancer.
Ung Cancer Forum – ett samtal om sex, normer och cancer
Efter Cancern
Efter Cancern tar upp symtom, fakta, lösningar och berättelser från patienter.
På webbplatsen finns även en länk till broschyren “Sexuell hälsa och rehabilitering vid cancersjukdom” som tagits fram av verksamheten onkologi på Sahlgrenska Universitetssjukhus. Broschyren riktar sig till personer som haft cancer i nedre delen av buken men kan vara bra att läsa för alla som drabbats av cancer.
“Sexuell hälsa och rehabilitering vid cancersjukdom”
Regionala cancercentrum i samverkan
Regionala cancercentrum i samverkan har tagit fram vårdprogram för många olika cancerdiagnoser. Det finns även ett specifikt vårdprogram framtaget för Cancerrehabilitering.
Regionala cancercentrum i samverkan har även tagit fram en vägledning om cancer under graviditet. Fokus är vård och behandling under graviditeten samt tiden närmast efter förlossning.
Cancer under graviditet - vägledning
Podd om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter
Sex på arbetstid, Sex och cancer
Patientföreningar
De olika patientföreningarna har information på sina webbplatser. Nedan ges några exempel.
Blodcancerförbundet
Blodcancerförbundet finns till för de som drabbats av blodcancer eller annan allvarlig blodsjukdom, närstående och personal inom hematologi.
Sex och samlevnad, Blodcancerförbundet
Prostatacancerförbundet
Prostatacancerförbundet verkar för ökad kunskap om prostatacancer och stödjer bland annat forskning och utveckling genom en egen fond och driver påverkansarbete för en bättre prostatacancervård.