Lungcancerscreening testas i pilotstudie på Radiologi, Mölndal
I februari undersöks de första deltagarna som fått ett erbjudande om screening och har en högre risk för lungcancer. Syftet är att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede och rädda liv.
Från vänster. Elin Svensson, specialistläkare i radiologi, Christine Drugge, röntgensjuksköterska och Agneta Carling, specialistsjuksköterska i onkologi.
Pilotstudien genomförs i både Västra Götaland och Västerbotten och syftar till att undersöka möjligheterna att införa lungcancerscreening i svensk sjukvård och hur resurser kan användas på ett effektivt sätt. Målet är att upptäcka lungcancer i ett tidigt skede, vilket kan förbättra behandlingsmöjligheterna och minska dödligheten.
I Västra Götaland genomförs undersökningarna på Radiologi, Mölndal. I dagsläget har 3000 göteborgare fått erbjudandebrev i sina brevlådor och de första deltagarna kommer till undersökning i början av februari.
Pilotstudien medför en utmaning för röntgenmottagningen, som vanligtvis hanterar sjuka patienter, genom att nu ta emot en grupp av friska personer utan att det påverkar den ordinarie vården.
- Vi vill undersöka om lungcancerscreening kan integreras i sjukvården, vilka resurser som krävs, hur stort intresset är och om vi kan identifiera skillnader mellan olika socioekonomiska grupper. Det är också viktigt att man som studiedeltagare fortsätter gå på annan screening och söker för eventuellt nya symtom då detta inte är en heltäckande undersökning, säger Elin Svensson, specialistläkare i radiologi vid sektionen för thoraxradiologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ansvarig röntgenläkare i studien.
För att optimera genomförandet av screeningen undersöks olika strategier för att effektivisera patientflödet. Det kan handla om att hitta logistik och teknik som gör arbetet lättare och effektivare så att personalresurserna används på bästa sätt och att hitta sätt att granska röntgenbilderna.
- Studien ger oss en möjlighet att testa och optimera våra arbetsflöden, så att vi kan genomföra så många undersökningar som möjligt på kort tid. Det är också ett sätt att utforska nya arbetssätt för att hantera våra resurser. En stor utmaning är bristen på röntgenläkare och röntgensjuksköterskor, vilket riskerar att skapa en undanträngningseffekt gentemot sjuka patienter om man inte hittar nya arbetssätt, säger Elin Svensson.
Studien undersöker även möjligheten att använda AI-baserade metoder för att effektivisera granskningen av röntgenbilder samt om blodprover kan identifiera personer med hög risk för lungcancer.
- Data från studien kommer användas av forskare från Chalmers för att utveckla AI-verktyg som kan effektivisera granskningen. Automatiserade hjälpmedel är nödvändiga för att framtidens sjukvård ska kunna hantera det växande behovet.
Så går studien till i Västra Götaland
Studien omfattar ett slumpmässigt urval av personer i åldrarna 50-74 år. Cirka 30 000 invånare kommer under de närmaste två åren att få ett erbjudande om att delta i studien. De som vill delta får fylla i en digital hälsoenkät där faktorer som rökvanor kartläggs. Av dem kommer 1000 deltagare som bedöms ha en högre risk erbjudas en lågdosdatortomografi, en röntgenundersökning med lågdos för att upptäcka eventuell cancer i lungorna. Vid fynd där man inte kan utesluta lungcancer remitteras patienten till den ordinarie sjukvården för vidare utredning och behandling.
- Hittills har vi en svarsfrekvens på cirka 30 procent, vilket är mycket positivt. Vi uppmuntrar alla som får erbjudandet att svara på hälsoenkäten, även om de inte är rökare, säger Agneta Carling, specialistsjuksköterska i onkologi och samordnare för pilotstudien i Göteborgsregionen.
Pilotstudien pågår i två år, varefter resultaten rapporteras till Socialstyrelsen för att bedöma möjligheterna till en nationell screening.
Studien genomförs i samarbete mellan Regionalt cancercentrum väst, Regionalt cancercentrum norr, Umeå universitet och Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, med finansiering från Sjöbergstiftelsen.
Mer information om studien
Lungcancerscreening som pilotstudie i Västerbotten och Västra Götaland - RCC
Ny pilotstudie: De första deltagarna bjuds in till screening för lungcancer - RCC