NU-sjukvården ligger bäst till i Västra sjukvårdsregionen att klara ledtiderna för melanom

Sidan publicerades 27 november 2023

NU-sjukvården ligger bäst till Västra sjukvårdsregionen när det gäller att klara ledtiderna för SVF melanom. En stor förbättring är märkbar gällande andelen melanompatienter där man håller ledtiderna från drygt 50 % under 2022 till 75 % hittills i år. Kirsten Küssner, ansvarig för SVF-melanom inom NU-sjukvården berättar mer om hur vägen dit har sett ut.

Vad beror dessa fina siffror på?

Det är flera olika faktorer, men framför allt har vi en välfungerande och välbemannad grundorganisation. Det hade inte funkat annars. Vi har också en mycket hängiven och bra SVF-koordinator. Hon investerar mycket tid och har koll på vart patienterna är i sina förlopp. Hon är ett stort stöd till patienterna, även när de behandlas på andra kliniker. Ytterligare en faktor som har bidragit till bättre ledtider under det senaste året är att våra patologen har strukturerat upp sin verksamhet och har snabbare svarstider.

Hur samverkar ni med andra kliniker?

Vi har ett tätt och bra samarbete med alla medverkande kliniker. Där ingår bland annat kirurgmottagningen, ortopeden och öron- näs- och halsmottagningen. Vi har regelbundna möten en till två gånger per år. Då har vi en genomgång av nuläge, förbättringspotential och finjusteringar som skulle kunna vara möjliga. En god dialog förbättrar samarbetet mellan oss, vilket i förlängningen också bidrar till att väntetiderna kan kortas ner, vilket är positivt för patienterna.

En viktig målsättning i arbetet med SVF är patienternas nöjdhet. Många patienter beskriver tiden i väntan på besked som bland det tuffaste under sjukdomsperioden. SVF är ett betydelsefullt verktyg för att minska tiden med ovisshet. Vad anser du är viktigast för patienten i ert arbete med SVF?

Det som är viktigast är att patienten ska känna en trygghet från och med det första mötet. Att utredas för misstanke om cancer kan upplevas som omvälvande och därför är det viktigt att patienterna känner att vi har koll på läget. Att remisserna inte ligger på hög och blir bortglömda. Samt att patienterna vet ett steg i förväg vad som ska hända och när. Det bidrar till en trygghet. Vi försöker alltid att patienterna ska få tydliga och snabba besked.

Hur ska ni fortsätta jobba för att nå ledtidsmålet?

Vi kommer fortsätta att konsultera och skruva på våra arbetssätt. Vi måste också se till att fortsätta säkra upp rätt kompetens ifall en eller flera nyckelpersoner slutar. Vi är också restriktiva med start av SVF-förlopp via hudläkare och att det sker enbart vid välgrundad misstanke. Så att det inte blir en inflation av SVF-melanom, men det är också en avvägning som måste göras så att vi inte missar fall.

Statistik från nationella kvalitetsregistret för hudmelanom visar att antalet melanom fall i Västra Götaland ökar stadigt för varje år. Hur märker ni av detta i NU-sjukvården?

I NU-sjukvården har vi nu ungefär ett melanomfall varje dag per år. Vi hade ungefär 200 melanom fall när arbete med SVF startade 2015. Så det är tydligt att det ökar. Många patienter har kraftiga solskador och reflekterar inte tillräckligt mycket över vikten av att skydda sig från solens skadliga strålar. Visserligen är det bra att melanomen oftast är tunna och överlevnadsprognosen är mycket god. Vi är rustade att ta hand om alla melanom fall men vi ser gärna att det sker en minskning i antalet fall framöver.