Välbesökt regiondag inspirerar till nya arbetssätt kring patienter med bröstcancer

Sidan publicerades 14 juni 2023

Tidigare i våras arrangerade Regionalt cancercentrum väst årets regiondag för bröstcancer. Dagen slog rekord i antal besökare och såväl kirurger, onkologer, omvårdnadsordförande och patientföreträdare deltog för att ta del av ny kunskap inom området och diskutera hur behandling och omvårdnad av patienter med bröstcancer kan bli ännu bättre.

En fullsatt föreläsningssal.

Lisa, 29 år sjuk i bröstcancer

Under dagen kopplades föreläsningar och diskussioner till ett fiktivt patientfall. Lisa, 29 år som är sambo med Per. Lisa har känt en nytillkommen ca 2 cm stor knöl i sitt bröst. Hon har remitterats från vårdcentral och är undersökt med bilddiagnostik och provtagning som visar bröstcancer.

Lisas diagnos inledde diskussionerna på regiondagen kring arbetssätt för multidisciplinär konferens.

Realtidsdokumentation under MDK

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset sker realtidsdokumentation under den multidisciplinär konferensen. Inför konferensen lägger medicinsk sekreterare upp konferensanteckningen och fyller i uppgifter från genomförd utredning. Kontaktsjuksköterskan fyller i kompletterande information om patienten rörande:

  • Menopausstatus
  • Komorbiditet
  • Hereditet för cancer
  • Tidigare behandling mot cancer
  • Rökning
  • Bröstimplantat
  • Metastasscreening utförd
  • Egna önskemål
  • Datum för återbesök

Informationen förs in i Melior och fungerar som ett underlag för beslut om behandling. På den multidisciplinära konferensen ges rekommendation om behandling och dokumenteras och i idealfallet godkänns anteckningen av alla deltagare och signeras direkt under konferensen.

— Nytta med realtidsdokumentation blir att man har en färdig konferensanteckning som är godkänd av alla som sitter på konferensen, det blir mindre pappershantering att föra över informationen från ett papper till ett annat, samt att man vid efterdokumentation riskerar att förlora information eller att den blir fel dokumenterad. Informationen finns nu momentant i journalen så att patienten har tillgång till informationen där, berättar Jenny Heiman, regional processägare för bröstcancer och kirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Behandlingsnära genetisk testning

Patienter under 40 år som insjuknar i bröstcancer rekommenderas att genomgå en genetisk testning för att ta reda på om deras cancer beror på ärftlighet. Idag görs de flesta genetiska testningarna på Cancergenetiska mottagningen i Göteborg vilket ofta skapar en onödigt långt väntetid för patienten.

Inom NU-sjukvården på Uddevalla sjukhus pågår sedan 2017 ett projekt som går ut på att utföra behandlingsnära genetisk testning på en Cancergenetisk filial till Cancergenetiska mottagningen. Patienterna har varit positiva till att testningen skett på hemsjukhuset och ledtiderna har kortats från 6–8 veckor till 7-10 dagar.

Det finns ett stort intresse för arbetssättet bland övriga förvaltningar så nästa steg är att rulla ut det regionalt.

Resultatet från den genetiska testningen har stor betydelse för fortsatta kontroller och riskreducerande åtgärder och påverkar bland annat risk för ny cancer, överlevnad och fler operationer. Resultatet har även betydelse för den medicinska behandlingen och för familjen runt patienten.

Tankar om dagen

För Pia Frisk Ragnar som är kontaktsjuksköterska på kirurg- och urologimottagningen på Skaraborgs Sjukhus Skövde var det första gången hon deltog på en regiondag för bröstcancer

— Det jag ta med mig är i första hand MDK konferens mallen och det arbete som presenterades. Det är på gång även på Skaraborgssjukhus och jag känner att arbetssättet kommer innebära mycket för alla professioner samt de vi är till för. 

Som helhet var dagen bra tänker att nästa gång blir än mer spännande då jag kommit in mer i rollen samt känner igen personer.

— Anledningen till att vi arrangerar regiondagar är för att jobba med kunskapsspridning och möjliggöra utbyta mellan professionerna och mellan sjukhusen. Vi vill även ge möjlighet till att lära känna varandra inom bröstcancerprocessen och lyssna av patientföreträdarna, avslutar Jenny Heiman.