Pernilla Dahm-Kähler är årets processledare i Västra sjukvårdsregionen

Sidan publicerades 3 februari 2020

Pernilla Dahm-Kähler utsågs under cancerstrategins jubileumsdag till årets processledare 2020 i Västra sjukvårdsregionen för sina insatser inom äggstockscancerprocessen och sitt engagemang för patienter och närstående.

I filmen ovan kan du se en intervju med Pernilla Dahm-Kähler där hon svarar på frågor om bland annat hur det känns att ha blivit utsedd till årets processledare i Västra sjukvårdsregionen och vad hon önskar sig framöver i sitt arbete.

pernilla-dahm-kahler-arets-processledare.jpg

– Det känns fantastiskt kul att ha blivit utsedd till årets processledare. Jag känner mig stolt och ödmjuk över att vår process blivit identifierad och att vi får den här utmärkelsen. Jättekul, säger Pernilla Dahm-Kähler överläkare och docent vid Kvinnokliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och regional processägare för äggstockscancer. 

Under sin tid som regional processägare har Pernilla drivit och genomfört en centralisering av kirurgi för patienter med avancerad äggstockscancer till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Centraliseringen har
resulterat i en förbättrad 
total överlevnad med 20 procent på tre år.  

– Det känns fantastiskt roligt att vi lyckats förbättra överlevnaden för kvinnor med avancerad äggstockscancer. När jag la fram förslaget om en centralisering hade jag en förhoppning om att det skulle förbättra överlevnaden. Sen när jag såg siffrorna för första gången så blev jag väldigt varm i hjärtat och tänkte att det var värt allt slit, fortsätter Pernilla Dahm-Kähler.  

Pernilla påpekar att det är viktigt att komma ihåg att det finns kvinnor som drabbas av äggstockscancer och som tyvärr inte överlever. Det beror främst  att sjukdomen upptäcks försent.  Därför är det viktigt att fortsätta arbetet med att finna förbättrad diagnostik, särskilt vid tidig äggstockscancer, och målriktade behandlingar som kan förbättra för kvinnorna med äggstockscancer i alla stadier.

pernilla-dahm-kahler-op.jpgPernilla Dahm-Kähler opererar. Foto: Lennart Wiman fotograf, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Som regional processägare arbetar Pernilla för att identifiera och tydliggöra äggstockscancerprocessen i Västra sjukvårdsregionen genom årliga dialogmöten på sjukhusen. Hon är även delregisterhållare för det Svenska kvalitetsregistret för gynekologisk cancer, och regional RCC-expert i grupperingar om nivåstrukturering samt forskningsaktiv lokalt, regionalt och nationellt.

– Framöver önskar jag att alla kvinnor som drabbas av äggstockscancer blir bemötta på ett tryggt och professionellt sätt och får den bästa vården utifrån deras behov med vetenskapligt underlag, avslutar Pernilla Dahm-Kähler. 

Under cancerstrategins jubileumsdag utsågs även årets kontaktsjuksköterska i Västra sjukvårdsregionen. 

Eva Rosén är årets kontaktsjuksköterska 2020 i Västra sjukvårdsregionen

Mer information om utmärkelserna samt presentationer av pristagarna i de övriga sjukvårdsregionerna hittar du via länken nedan.

Årets processledare och årets kontaktsjuksköterskor 2020

Text: Emelie Ljunggren

Foto: Lennart Wiman fotograf, Sahlgrenska Universitetssjukhuset