Nya cancersamordnaren på besök hos RCC Väst

Sidan publicerades 13 juni 2019

Hans Hägglund, nationell cancersamordnare, besökte RCC Väst 12–13 juni. Prevention är en av sakerna som han tycker vi bör lägga mer fokus på inom cancervården. Vi träffade honom mitt under hans besök för att höra hur han har det såhär långt.

Hans Hägglund

Hej Hans, hur är läget med dig? 

Jo tack, det är bara bra. Jag har hunnit träffa många trevliga och intressana personer både igår och idag. Det är oerhört givande samtal och det är mycket kloka tankar som jag tar till mig. 

Tre månader in i ditt nya uppdrag som nationell cancersamordnare, hur känns det? 

Det är spännande! Det är ett viktigt uppdrag och jag känner mig otroligt motiverad. 

Första tiden har jag ängat åt att lära känna de olika RCC:erna. Det är väldigt många svåra frågor och tre månader är lite för kort tid för att bottna i dem. Jag känner att jag har fått nosa på många frågor. Jag kommer att behöva mer tid för att sätta mig in i dem mer i detalj. Jag känner mig trygg i att det finns så många kompetenta medarbetare som jobbar med frågorna. 

Överlag tycker jag att alla medarbetare som jobbar inom cancervården är väldigt dedikerade och engagerade i frågorna. Det finns en gemensam vilja att försöka hitta lösningar, se framåt, utveckla och förbättra och det är något jag tycker är oerhört positivt. 

Du har träffat medarbetare från RCC Väst och verksamheter inom sjukvårdsregionen. Berätta vad du tar med dig?

Jag har bland annat fått höra den regionala vårdprocessens dialogturné inom kolorektalcancer och hela den resan som medarbetare från RCC Väst gjort tillsammans med processägarna. Där fick jag se utvecklingen som skett under åren i en sammanställning. Att sammanställa ett arbete på det sättet upplever jag bygger en känsla av stolthet. Det är något att dela med sig av till andra och det motiverar fortsatt utvecklingsarbete.

Det var också intressant att prata om utvecklingen som sker inom forskningen. Västra sjukvårdsregionen är en stor region med många medarbetare och här har cancerforskningen kanske inte varit det som varit mest framträdande tidigare. Men nu känns det verkligen som att det är på gång. Man har tagit ett steg mot att genomgå en ackreditering för att nå ett comprehensive cancer center-status, vilket glädjer mig. 

Du har även träffat vårt patient- och närståenderåd,
hur var det? 

Jag är tacksam att jag fick träffa dem, de är otroligt engagerade och det behövs verkligen. Vi behöver jobba mer tillsammans och lyssna mycket mer på patienter och närstående för att utveckla cancervården. 

Är det något område där du ser att vi kan lägga mer kraft? 

Jag pratade om cancerprevention på en walk-and-talk tillsammans med en av utvecklingsledarna här. Vi pratade om hur viktigt det är att vi fortsätter att lyfta frågan och att utveckla arbetet. Vi lägger en stor del av sjukvårdsresurserna på att ta om hand om patienter när de är sjuka, men vi skulle behöva lägga mer resurser på prevention. Och såklart behöver även vi inom RCC göra samma sak. Det finns en stor kunskap och ett enormt engagemang i frågan här på RCC Väst och jobbar vi mer med detta tror jag att vi kan förhindra ett antal cancerfall. 

 

Text: Ida Lindberg
Foto: Anna Nilsson