Det första nationella vårdprogrammet för gallblåse- och gallvägscancer finns nu publicerat på cancercentrum.se. Vårdprogrammet innehåller riktlinjer för utredning, klassificering, behandling och uppföljning.
Nyheter
Den årliga sammankomsten av Sveriges sex RCC arrangerades i år av RCC Uppsala Örebro. Programmets tema var Framtidens cancervård.
Helhetsintrycket av vården hos patienter som utretts enligt standardiserat vårdförlopp (SVF) kan bedömas som gott. Vårdens bemötande rankas högt, nästan alla som svarat på 2016 års uppföljningsenkät tycker att de fått ett mycket bra bemötande från vårdpersonalen. Det visar ny statistik som RCC har publicerat.
Det svenska screeningprogrammet med gynekologisk cellprovskontroll genomgår nu stora förändringar. Alla cellprover för kvinnor som har fyllt 30 år ska i fortsättningen analyseras för humant papillomvirus (HPV). Screeningen med gynekologiska cellprover blir därmed säkrare, effektivare och mer likvärdig i hela landet. På sikt väntas antalet fall av livmoderhalscancer minska.
Antalet fall av hudcancerformen malignt melanom har nästan fördubblats de senaste tio åren. I maj höll Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Regionalt cancercentrum väst en föreläsningskväll på Stadsbiblioteket i Göteborg. Temat var "Sola säkert" och frågorna från publiken var många.
Allt fler patienter överlever cancer vilket innebär att fler behöver cancerrehabilitering. Inte bara sjukdomen påverkar patienten utan även behandlingen. Sjukvården har stort ansvar att göra det som är möjligt för att minimera faktorer som försämrar funktion och livskvalitet. Cancerrehabilitering pågår från diagnos och framåt – ibland livet ut.
I det nya numret av RCC Västs nyhetsbrev kan du bland annat läsa om hur vi vässar stödet till vården med hjälp av Chalmers, om två nya kunskapsstöd inom palliativ vård och om hur Min Vårdplan nu digitaliseras. Dessutom får du som vill driva ett förbättringsarbete värdefulla tips.
En checklista för palliativ vård i livets slutskede kan nu beställas inom Västra sjukvårdsregionen. Listan har prövats i daglig verksamhet och riktar sig främst till medarbetare inom slutenvård som möter patienter och närstående i livets slutskede.
Sjöbergstiftelsen har beslutat om en stor satsning för att stärka svensk forskning om precisionsmedicin vid cancer. Samverkan med RCC ger snabb tillgång till infrastruktur, som möjliggör för hela landet att delta i det nya forskningsprogrammet.
Problemen i vården kan inte lösas med några "alexanderhugg". Det slår förra årets nationella utredning om en effektivare vård fast. Istället måste utvecklingen bestå av många små åtgärder som tillsammans leder åt rätt håll. För att leda ett sådant arbete krävs kunskap om kvalitets- och verksamhetsutveckling, något RCC Väst satsar på med stöd av Chalmers.
Står din arbetsplats inför en utmaning som ni skulle vilja lösa? Här ger Johan Bengtsson, Marie Boëthius och Anna Karevi Verdoes på enheten för vårdutveckling vid RCC Väst tio tips på vad som är viktigt att tänka på när man driver ett förbättringsarbete i vården.
Kontaktsjuksköterskan ska göra evidensbaserade bedömningar av patientens behov och åtgärder, antingen själv eller förmedla kontakt till andra yrkesgrupper. Samt följa upp insatta åtgärder och bevaka ledtider i samverkan med SVF-koordinatorn. Det är nyheterna i ett förtydligat uppdrag för kontaktsjuksköterskor, som RCC i samverkan beslutade om den 27 april.
Det standardiserade vårdförloppet för primära maligna hjärntumörer är uppdaterat. Uppdateringen innebär framförallt förändringar för uppföljningen av vårdförloppet. Nu är det tydligare vilka KVÅ-koder som ska användas och som avslutar vårdförloppet.