Hon är ny enhetschef för vårdutveckling

Sidan publicerades 7 mars 2016

En inlyssnande samhällsvetare som brinner för problemlösning. Så skulle Regionalt cancercentrum västs nya enhetschef för vårdutveckling kunna beskrivas. Anna Karevi Verdoes har en fot i Halland och en fot i Västra Götaland och har lång erfarenhet av utvecklingsarbete inom hälso- och sjukvården.

Anna Karevi Verdoes, Foto: Karin AllanderVarför har du sökt dig till RCC Väst?

– Utveckling av cancervården är ett angeläget område. Cancer berör väldigt många människor. Det är en sjukdom som drabbar patienter och närstående hårt på flera sätt. Jag kom i kontakt med RCC när jag var med och arbetade fram ett regionuppdrag vid införandet av Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för bröst-, prostata- och tjock- och ändtarmscancer. Under arbetet kom jag i kontakt med flera medarbetare på RCC Väst, bland annat regionala processägare. Jag tyckte att RCC verkade vara en bra verksamhet, bland annat eftersom man arbetar med utvecklingsledare, processägare, statistiker, patienter, närstående och medarbetare i vården tillsammans. Det tror jag är en framgångsfaktor.

Vad har du arbetat med tidigare?

– Jag har jobbat drygt 20 år i Västra Götalandsregionen. Närmast kommer jag från en tjänst som utvecklingsledare på enheten för kunskapsbaserad vård på Koncernkontoret. I grunden är jag samhällsvetare. Jag gick personal- och arbetslivsprogrammet på Göteborgs Universitet och valde att inrikta mig mot sociologiskt utredningsarbete. 1994 började jag arbeta i primärvården i Dalsland och gick sedan vidare till Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli när Västra Götalandsregionen bildades. 2008 började jag på NU-sjukvården, först som utvecklingsledare, sedan som enhetschef inom verksamhetsuppföljning och därefter som produktionscontroller inom området opererande specialiteter.

Vad tror du att du kan bidra med?

– Jag har jobbat mycket med verksamhetsuppföljning, både kvalitativt och kvantitativt. Jag är van att jobba med utveckling – att se var står vi nu och hur vi kan sätta mål framåt. En annan fördel är att jag har arbetat med många olika delar inom hälso- och sjukvårdssystemet, så jag har en överblick. Sedan har jag jobbat specifikt med sådant RCC sysslar med, till exempel regionala medicinska riktlinjer. Där tror jag att jag har en del att bidra med, till exempel när det gäller att ta fram konsekvensbeskrivningar – både vad gäller ekonomi och organisation. Det har jag jobbat mycket med. Jag triggas av att lösa problem och se och hur vi kan göra saker bättre på olika plan. Och att underlätta för en sådan utveckling. Det är min drivkraft.