SKLs beslutsgrupp för standardiserade vårdförlopp fastställde den 24 november ytterligare sex av årets tretton vårdförlopp för preliminärt införande under nästa år.
Nyheter
Regeringen beslutade idag att betala ut 206 miljoner kronor till landsting som redovisat sitt arbete med att införa standardiserade vårdförlopp i cancervården. I redovisningen ska framgå att standardiserat vårdförlopp införts för fem pilotdiagnoser.
I en debattartikel i SvD den 20/11 påstås att vaccinerna mot HPV har ”måttlig” effekt. RCCs nationella arbetsgrupp för cervixcancerprevention menar att artikeln bygger på ett antal missuppfattningar och försöker felaktigt ge en bild av att forskare skulle vara oeniga om att vaccinerna förebygger cancer.
Att spegla känslor, att vara tydlig och att sätta en gemensam agenda för samtalet, så att patienter och närstående får utrymme för sina frågor. Det är några saker läkare som deltar i kursen ”De nödvändiga samtalen” får träna på. Övningarna görs i smågrupper, tillsammans med särskilt utbildade skådespelare.
Överlevnaden för patienter med äggstockscancer har förbättrats avsevärt i Västsverige. Här har man, med stöd av kvalitetsregisterdata, koncentrerat operationer av avancerad äggstockscancer till ett universitetssjukhus. Denna modell håller nu på att sprida sig i landet.
Systemet för nationell uppföljning av standardiserade vårdförlopp i cancervården är nu riggat. Tre landsting har börjat rapportera patienter som genomgått ett standardiserat vårdförlopp. Tolv ytterligare startar rapporteringen inom kort. Majoriteten av landstingen har infört standardiserat vårdförlopp inom alla fem föreskrivna diagnoser.
Utveckling av standardiserade vårdförlopp för införande under 2016 pågår inom tretton diagnoser. De sista två går nu ut till verksamheterna på remiss, med sista svarsdatum den 3 december. För övriga elva har remissperioden avslutats.
Ett nytt nationellt vårdprogram för kronisk myeloisk leukemi (KML) har nu fastställts och publicerats. Det nya vårdprogrammet ersätter de tidigare behandlingsriktlinjerna från 2013.
Över 70 procent av alla patienter som senare visar sig ha cancer söker sig först till primärvården. Därför är det viktigt att allmänläkare har kunskap om tidiga symptom och känner till hur patienterna kan utredas och få behandling så snabbt som möjligt.
2014 utreddes 89 procent av alla njurcancerpatienter med datortomografi thorax, detta för att utesluta metastaserad sjukdom vid diagnos. 2005 var andelen patienter med DT thorax 60 procent. Målvärdet är 90 procent vilket nås av fyra regioner i landet. Det är resultat som finns i årets kvalitetsregisterrapport för njurcancer.