Danderyds sjukhus granskar hälsoskattningar för bättre rehabilitering efter kolorektalcancer

Danderyds sjukhus, Stockholm

Mål

  • Förbättra patienternas rehabilitering och livskvalitet.
  • Skräddarsy vården mer efter individuella behov.

Utmaningar

  • Underlag saknas för att veta vilka symtom eller andra problem som upplevs som besvärliga efter behandling.

Metod & aktiviteter

  • Granska hälsoskattningar.
  • Skapa skriftliga riktlinjer.

Resultat & effekter

  • Strukturerad cancerrehabilitering baserade på patienternas egna upplevelser.
  • Förbättrad rehabilitering och livskvalitet för patienterna.

” Vi får väldigt positiv feedback från patienterna”

Genom att använda hälsoskattningar kan teamet få en mer objektiv bild av patienters upplevelser, och därmed kan vården skräddarsys mer efter patienternas individuella behov.

Projektgruppen består av kontaktsjuksköterskorna Franziska Jones, Clara Törnblom, Sara Ollas och Maria Williamson, med stöd från Charlotta Bergström, tarmterapeut och Karin Westberg, kirurg. De har sedan projektets start granskat över 500 hälsoskattningar.

–Vi får väldigt positiv feedback från patienterna när vi använder oss av hälsoskattningarna i det dagliga arbetet. Det är ett sätt att skapa samma förutsättningar för alla samtidigt som vi kan möta patienten där just hon eller han befinner sig, berättar Maria Williamson, initiativtagare till projektet.

Det som är viktigt är att kunna visa på att problemen faktiskt kvarstår månader efter behandlingen. Det kan finnas föreställningar att livet för våra cancerpatienter återgår till det normala när den kirurgiska och medicinska behandlingen tar slut, men så är inte fallet.

–Vi hoppas att projektet ska främja en mer jämlik vård och förbättra teamarbete genom att ge ett tydligt underlag baserat på patientens upplevelse, snarare än individuellt tyckande, avslutar Maria Williamson.

Fördjupad information

Dessa var förutsättningarna

Personalen har haft möjlighet att granska cirka 500 hälsoskattningar.

Bakgrund och initiala utmaningar

Målet med projektet är att skapa skriftliga riktlinjer för strukturerad cancerrehabilitering baserade på patientens egen upplevelse. Detta för att bättre förstå vilka symtom, biverkningar eller andra problem som patienten skattar som besvärliga efter behandling.

Aktiviteter och tidplan

Personalen har granskat cirka 500 hälsoskattningar för att förstå vilka symtom och biverkningar som patienterna upplever som besvärliga efter behandling. Utifrån resultatet har man tagit fram skriftliga riktlinjer.

Resultat och effekter

Vården skräddarsys mer efter patienternas individuella behov.

Man har fått väldigt positiv feedback från patienterna. Det är ett sätt att skapa samma förutsättningar för alla, samtidigt som man kan möta patienten där just hon eller han befinner sig.

Budget och andra resurser

Projektgruppen består av tre kontaktsjuksköterskor med stöd från en tarmterapeut och en kirurg. De har under projektet granskat cirka 500 hälsoskattningar.

Innehållet är uppmärkt med följande områden

Kontaktperson

RCC webbredaktion