Clownmedicin skänker skratt till familjer i tuffa skeden i livet

Föreningen Clownmedicin i Stockholm

Mål

  • Underlätta för barn som har en närstående med obotlig cancer.
  • Skapa positiva minnen för familjen som är i en tuff situation.
  • Skapa möjlighet för anhöriga att möta andra i samma situation.

Utmaningar

  • Barn får en mycket tuff situation när en förälder dör.
  • Den andra föräldern drabbas av svår sorg.

Metod & aktiviteter

  • Clowner som gör hembesök och är med på caféträffar.
  • Kuratorer är nyckelpersoner i samarbete med ASIH (Avancerad vård i hemmet).
  • Skapar sätt följa och stötta familjer under en längre tid.

Resultat & effekter

  • Sprider glädje till många barn i en tuff situation.
  • Värdefullt stöd för föräldern som finns kvar.

"Barn är en viktig målgrupp att stötta och sprida glädje till"

Som både artist och verksamhetsledare har Eva Riepe tillsammans med Anne-Marie Möller i 26 år varit en central figur i Clownmedicin. Sedan ett par år tillbaka gör hon och hennes kollegor clownbesök i hemmet till familjer där en förälder får ASIH (Avancerad vård i hemmet). Projektet startade 2016 och sker i tätt samarbete med kuratorerna som hjälper till att förbereda och boka in besöken.

– Målet är att skapa positiva och lustfyllda minnen för barnet och familjen som är i en tuff situation. Barn är en viktig målgrupp att stötta och sprida glädje till, så att de får positiva upplevelser att bära med sig i framtiden, säger Eva Riepe.

Man arrangerar även caféträffar. Caféträffarna är ett tillfälle för deltagarna att träffa andra som befinner sig i samma situation och att dela med sig av sina erfarenheter.

Det är ett sätt att följa och stötta familjerna under en längre tid. Varje familj hanterar förlusten av en nära anhörig olika och att det kan ta tid att orka delta på caféträffarna eller andra aktiviteter.

–Jag har fått återberättat från en mamma som förlorade sin tonårsdotter att det tog henne två år att komma ihåg att hon hade två andra döttrar i livet. Många barn riskerar att förlora båda sina föräldrar när en förälder dör, eftersom den andra föräldern drabbas av svår sorg. Vi vill finnas där för dessa barn och föräldern som finns kvar, säger Eva Riepe.

Fördjupad information

Dessa var förutsättningarna

Clownmedicin bistår med artister som genomför clownbesök och medverkar på caféträffar. Kuratorerna arrangerar besök, caféträffar samt medverkar på caféträffarna.

Bakgrund och initiala utmaningar

Många barn riskerar att förlora båda sina föräldrar när en förälder dör, eftersom den andra föräldern drabbas av svår sorg. Man vill finnas där för dessa barn och föräldern som finns kvar.

Målet är även att skapa positiva och lustfyllda minnen för barnet och familjen som är i en tuff situation.

Aktiviteter och tidplan

Som ett led i att förbättra cancervården, särskilt för barn som har en närstående med obotlig cancer, erbjuder Clownmedicin värdefulla insatser som hembesök och caféträffar.

Se film om hur ett hembesök kan gå till i praktiken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Caféträffarna sker minst en gång per termin. Familjer som har haft ASIH och förlorat en närstående i cancer bjuds in med hjälp av kuratorerna, som är nyckelpersoner i samarbetet med ASIH. Även kuratorer är med under träffarna som stöd. Träffarna är ett sätt följa och stötta familjerna under en längre tid.

Clownmedicin - professionella artister som har lång erfarenhet av att möta barn och vuxna i kris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Resultat och effekter

Clownbesöken sprider glädje till många barn som befinner sig i en tuff situation.

Caféträffarna är ett värdefullt stöd för många, där man som anhörig har möjlighet att träffa andra i samma situation.

Budget och andra resurser

Föreningen Clownmedicin i Stockholm har funnits sedan 1998, och hette fram till 2017 Glädjeverkstan. Föreningen har fått medel från RCC Stockholm Gotland för att förbättra cancervården under 2024. Verksamheten är ideell och drivs med anslag från i huvudsak stiftelser och fonder. Clownerna besöker barn på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna och Huddinge, på Lilla Erstagårdens barnhospice i Nacka. Besök görs även på äldreboenden.

Innehållet är uppmärkt med följande områden

Kontaktperson

RCC webbredaktion