Regionala cancercentrum har ett grundläggande uppdrag att stärka patientens ställning i cancervården. Utöver forskning och beprövad medicinsk kunskap är beaktandet av patienters och närståendes upplevelser och synpunkter en nödvändig förutsättning för utvecklingen av en personcentrerad och säker vård. Det är därför viktigt att patienter och närstående finns med som medskapare av framtidens cancervård.
Enligt Socialdepartementet ska RCC ”engagera patientrepresentanter i beslut rörande cancervårdens utformning och utveckling”. Ett krav är att ”företrädare för cancerpatienter och närstående finns företrädda inom RCC:s organisation i beslutande eller rådgivande organ”. Patient såväl som närstående kan vara patientföreträdare inom RCC.
Patient- och närståendeföreträdare finns med i huvuddelen av RCCs arbete, till exempel i patient och närståenderåden (PNR), i vårdprocessarbetet och i de nationella vårdprogramgrupperna.
Regionala cancercentrum i samverkan har arbetat fram ett antal policydokument och mallar för att RCCs samverkan med patientföreträdare ska bli så lika som möjligt i regionerna. Observera att den nationella jävsdeklarationen inte gäller för region Stockholm Gotland.
Policy för patient- och närståendesamverkan (pdf, nytt fönster)
Överenskommelse mellan patientföreträdare och RCC (word)
Jävsdeklaration, gäller EJ region Stockholm Gotland (pdf, nytt fönster)
Jävsdeklaration, gäller ENDAST region Stockholm Gotland (pdf, nytt fönster)
Uppdragsbeskrivning för PNR (pdf, nytt fönster)
Medicinsk ordlista för patientföreträdare (pdf, nytt fönster)
samordnare patientföreträdare
RCC Uppsala Örebro
processledare patientsamverkan
Universitetssjukhuset, Linköping
Patient- och närståendemedverkan sker på flera nivåer i RCC Uppsala Örebros arbete. Dels har vi ett eget patient- och närståenderåd (PNR), men patient- och närståendemedverkan sker även i våra vårdprocessgrupper samt i andra projekt och arbetsgrupper.
Patient- och närståenderådet Uppsala Örebro
Patientföreträdare vårdprocessgrupper
RCC Uppsala Örebro gör under 2019 en satsning på samverkan mellan olika patientföreningar i vår sjukvårdsregion.
RCC Väst engagerar patient- och närståendeföreträdare på olika sätt i utvecklingen av sjukvården. Många av de regionala vårdprocesserna har patientrepresentanter i sina vårdprogramgrupper och patient- och närståendeföreträdare deltar även i olika utvecklingsprojekt. Det finns också ett fristående patient- och närståenderåd kopplat till RCC Väst, som både fungerar som rådgivande remissinstans och driver egna projekt.